Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 18

Magiškas vakaras Kaune: nuostabios pergalės svertai, tapę „Žalgirio“ vizitine kortele

Magiškas vakaras Kaune. Momentais tai atrodė lyg mačas iš praėjusių metų pergalių serijos reguliariojo sezono pabaigoje. Tuomet kauniečių mechanizme visos detalės veikė aukščiausiame lygyje, o „Žalgirio“ arenoje atmosfera tiesiog sproginėjo. Panašiai buvo ir ketvirtadienį – „Žalgiris“ parodė savo didžiulį potencialą, sužaidęs fantastiškas rungtynes ir įveikę „Real“ ekipą 86:73.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Tai, ką matėme ketvirtadienį, be abejonės, buvo solidžiausias šio sezono „Žalgirio“ ekipos mačas.

Sutikite, kauniečiai neturi individualiai talentingiausių žaidėjų. Tačiau ši komanda turi vieną geriausių trenerių štabų Eurolygoje, žaidėjus, atkakliai siekiančius kiekvieną dieną juos vis geriau suprasti, bei 15 tūkstančių fanų armiją, kuri aistringai palydi jų kiekvieną metimą.

Ir tada, kai sujungiame šiuos tris dalykus į vieną, gauname nuostabų rezultatą.

VIDEO: Pamatykite: pergalingi emocijų sprogimai ir „Žalgirio“ dėjimai į „Real“ krepšį

Šarūnas Jasikevičius kartu su savo asistentais dar kartą įrodė, kad būtų sunku rasti komandą, kurioje priešininkų silpnųjų pusių užčiuopimas ir perteikimas žaidėjams, kaip jas išnaudoti, yra toks efektyvus.

Žalgiriečiai rungtynių plano laikėsi pavyzdingai abiejose aikštelės pusėse, o jų energija buvo didesnė nei „Real“ žvaigždžių. Todėl ketvirtadienio rungtynių rezultatas dėsningas – pažiūrėkime detaliau, kurios situacijos buvo kertinės šiame mače.

Varžovų silpnybės: W.Tavareso ir A.Randolpho gynyba bei pastangos kovojant dėl kamuolių

Pasyvi pikenrolo gynyba dar kartą buvo vienas esminių „Real“ pralaimėjimo „Žalgiriui“ faktorių.

W.Tavaresas dėl to aikštelėje išbuvo vos 11 minučių. Tačiau per tą laiką kauniečiai būtent per jį suvertė tiek taškų, kad 3 kėlinio pradžioje nesužaidus nė minutės P.Laso neapsikentė ir pasodino 220 cm ūgio milžiną ant suolelio.

Pirmosios 4 „Žalgirio“ atakos šiose rungtynėse baigėsi pataikytais metimais. Visų jų autorius – N.Hayesas. Amerikietis susirinko 12 greitų taškų pirmajame kėlinyje, o jei tiksliau – per pirmas 3–4 minutes. Tiesioginis jo oponentas? Taip, W.Tavaresas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Nigel Hayes
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Nigel Hayes

Žalgiriečių planas, žinoma, buvo jį atakuoti nuo pat pirmųjų minučių.

Pirmoje atakoje, po diagonalinės užtvaros, Hayesas pakilo žaisti pikenpopo aikštelės krašte – Lekavičiaus užduotis buvo tuo metu įsivaryti kamuolį kuo giliau į baudos aikštelę ir taip sutraukti abiejų „Real“ žaidėjų dėmesį – po užtvaros amerikietis pasiliko ties tritaškio linija ir sulaukęs perdavimo visiškai laisvas atidarė „Žalgirio“ taškų sąskaitą šiose rungtynėse.

Žalgiris toliau tęsė šį atakos būdą ir tikslą pasiekė 5 metimai iš 6. „Real“ bandė stumti „Žalgirio“ įžaidėjus link galinės linijos šiems žaidžiant 2 prieš 2 aikštelės kraštuose, o šiems atakuojant giliau, keistis. Tačiau neveikė ir tai – arba gynyba po išsikeitimo būdavo pernelyg silpna, arba „Žalgirio“ mažiukai pranerdavo pro Tavaresą, kaip tai padarė Th.Walkupas, užbaigęs ataką gražiu ir staigiu metimu kaire ranka iš po krepšio.

VIDEO: Šarūnas Jasikevičius apie pirmą pergalę: „Graži ir saldi“

Kuomet Tavareso aikštelėje nebuvo, kauniečiai akivaizdžiai buvo linkę testuoti A.Randolpho ir J.Mickey gynybinius sugebėjimus. „Real“ taktika su jais nesikeitė – amerikiečiai 2 prieš 2 metu dažniausiai atsitraukę laukdavo baudos aikštelėje. Be to, A.Randolphas dažnai mėgsta rizikingai bandyti perimti kamuolius užuot bandęs sužaisti taisyklingai. Ketvirtadienį jo pasirodymas toje aikštelės pusėje tikrai nežibėjo ir „Žalgiris“ susikurdavo geras progas atakuoti.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Anthony Randolphas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Anthony Randolphas

Dar vienas svarbus aspektas šiose rungtynėse – kova dėl atšokusių kamuolių, ypač puolime. Žalgiriečiai įdėjo daugiau pastangų į tai ir buvo apdovanoti didesniu skaičiumi antrųjų šansų, o galiausiai – pergale.

E.Ulanovas nuolatos atakavo lentą, vos tik komandos draugų metimai palikdavo jų rankas. Jis aplenkdavo R.Fernandezą ar kitą „Real“ žaidėją, dideliu kiekiu kontakto išsikovodavo geresnę poziciją ir atsikovodavo ar pamušdavo kamuolį.

„Žalgiris“ iš viso atsikovojo 13 kamuolių puolime (Z.LeDay – 5, E.Ulanovas ir Th.Walkupas – 2) bei surinko 17 taškų antraisiais šansais.

Puikus gynybinio plano laikymasis

Palikti Madrido „Real“ ekipą ties 73 taškais – įspūdingas rezultatas.

Normalu, kad net ir šiose rungtynėse pasitaikė koncentracijos klaidų gynyboje, po kurių buvo pelnyti taškai, tačiau buvo gražu žiūrėti, kaip buvo laikomasi rungtynių plano gynyboje.

Visų pirma, buvo labai svarbu neleisti ispanams bėgti į greitą puolimą. Žinoma, tą padėjo padaryti taiklūs metimai ir vos 8 padarytos klaidos. Taip pat labai svarbios buvo kelios protingai padarytos pražangos. Įsiminė L.Lekavičiaus laiku atlikta pražanga pirmajame ketvirtyje, kuomet po toli atšokusio kamuolio J.Tayloras jau buvo pasileidęs į greitą ataką. Paprasta pražanga sustabdyta pavojinga ataka, o vėliau jos pratęsime „Real“ nepelnė taškų.

Kitas dalykas buvo stipriosios atskirų žaidėjų pusės.

Madrido ekipa žaidžia daug pikenrolų savo puolimo sistemoje. Taktiniai sprendimai buvo tokie: S.Lllullą, F.Campazzo ir N.Laprovittolą leisti į kairę pusę, kurioje jie jaučiasi ne taip stipriai. „Žalgirio“ aukštaūgis tuo metu atsitraukęs keletą žingsnių atgal, tačiau ne taip giliai, kaip tą darė Tavaresas. Kiti žaidėjai prasiveržimo metu būna viena koja baudos aikštelėje, taip mažindami laisvus kelius veržtis.

Galima buvo matyti, kaip net ir itin talentingi žaidėjai jaučiasi nepatogiai tą darydami. F.Campazzo rungtynes baigė su 2/7 pataikymu iš žaidimo ir vos 2 rez. perdavimais. S.Llullas – 2/8 pataikymu ir 4 perdavimais, o Laprovittola – 2/5 pataikymu ir 2 perdavimais.

Trys Madrido ekipos varikliukai, galintys bet kuri vakarą pelnyti 20 taškų ir atlikti 10 perdavimų, – puikiai pristabdyti. O tai itin prisidėjo prie svarbiausios vakaros statistikos – 73 „Real“ pelnytų taškų.

VIDEO: Edgaras Ulanovas džiaugėsi pergale prieš ispanus

Ketvirtasis kėlinys ir LeDay šou

60:64 švieslentėje likus 9 minutėms iki rungtynių pabaigos. Per likusį laiką kauniečiai laimėjo atkarpą 26:9. Tai buvo mišinys visų komponentų, apie kurios kalbėjome iki šiol – žinojimo, ką atakuoti puolime, solidaus gynybinio plano laikymosi, didesnės energijos ir fiziškumo bei namų pranašumo. Prie viso to prisijungė Z.LeDay, kuris šio spurto metu pelnė 16 iš savo 26 pelnytų taškų.

Amerikietis surado įvairiausius būdus, kaip išmesti sau patogius metimus centruojant nugara – sukantis per kairį petį dešine ranka. Pridėjo ir vieną tritaškį po dar vieno akcentuoto pikenpopo prieš W.Tavaresą. Taip pat buvo itin aktyvus po krepšiu ir taip uždirbo sau ir komandai dar kelis taškus.

„Žalgiris“ kirto lemiamą dūrį būtent po jo atkovoto kamuolio per R.Fernandezo galvą – E.Ulanovas pataikė iš toli su atakos sirena ir kauniečiai pabėgo 80:73. Z.LeDay sužaidė fantastiškas rungtynes (35 naud. balai) ir ištempė „Žalgirį“ į pirmąją pergalę šio sezono Eurolygoje.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Zach Leday
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Zach Leday

Apibendrinimas

Tiesiog fantastiškos Kauno „Žalgirio“ rungtynės.

Vizitine kortele tapę Šaro eros Kaune pergalių faktoriai – puikus trenerių štabo rungtynių planas, žaidėjų energija ir kova bei plano laikymasis – buvo visiškai išpildyti.

Metimai arba įkrenta, arba ne, bet be šių kertinių dalykų apie pergales galvoti net neverta.

„Žalgiris“ parodė savo potencialą, tačiau trumpai pasidžiaugus metas toliau kibti į darbus, kad būtų galima stabilumą ir tokį lygį rodyti kiekvienose rungtynėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius