-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 08

Milano superherojus: Eurolygos lyderius link pergalių stumia E.Messinos prikeltas italas

Eurolygos viršūnėje – netikėti veidai. Ketvirtadienio rungtynėse Vitorijos „Baskonia“ parbloškęs Milano „Olimpia“ klubas iškovojo jau šeštąją pergalę iš eilės ir su ilgiausia tokia serija turnyre šoktelėjo į pirmąją Eurolygos vietą.
Amedeo Della Valle
Amedeo Della Valle / Getty Images/Euroleague.net nuotr.
Temos: 1 Eurolyga

Vienas tokio įspūdingo Ettore Messinos kariaunos žygio kaltininkų yra pernai Milano komandos suolą trynęs Amedeo Della Valle, paskutinėse dvejose „Olimpia“ namų rungtynėse kilnojęs „Mediolanum Forum“ arenos stogą bei tapęs tikru lemiamų minučių herojumi.

Anksčiau savo išskirtine įvaizdžio dalimi buvusių garbanų atsisakęs 26-erių italas šiemet pakeitė ne tik savo išvaizdą. Milano klube antrąjį sezoną žaidžiantis gynėjas su 8,3 taško vidurkiu yra tik ketvirtas pagal rezultatyvumą „Olimpia“ žaidėjas Eurolygoje, tačiau būtent šis 193 cm krepšininkas sulaukė daugiausiai pagyrų Milanui nukovus „Barcelona“ ir Vitorijos „Baskonia“ ekipas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Amedeo Della Valle prieš trejus metus
AFP/„Scanpix“ nuotr./Amedeo Della Valle prieš trejus metus

A.Della Valle dvejose pergalingose rungtynėse prieš Ispanijos klubus tiesiog nokautavo varžovus savo metimais ketvirtuosiuose kėliniuose

Susitikime su „Barca“, kuriame šeimininkai didžiąją dalį laiko vijosi savo varžovus, A.Della Valle į aikštę sugrįžo ketvirtajame kėlinyje sužaidus dvi minutes ir „Olimpia“ atsiliekant 52:58, o netrukus ėmėsi darbo.

Italas per kelias minutes surinko 8 taškus iš eilės, o prieš tai 6 taškus pelnius ir Luisui Scolai, šeimininkai spurtavo 14:1 ir deficitą pavertė į persvarą – Milanas likus žaisti kiek daugiau nei tris minutes jau pirmavo 66:61, o galiausiai iškovojo pergalę 83:70.

Vakar scenarijus praktiškai pasikartojo: vos prasidėjus lemiamam ketvirčiui „Olimpia“ prieš „Baskonia“ pirmavo vos tašku (56:55), bet A.Della Valle vos per keturias minutes pelnė net 11 taškų ir inspiravęs savo komandos spurtą 17:0 leido jai pabėgti pergalingu skirtumu – 73:55. Iš viso šių rungtynių ketvirtajame kėlinyje italas pelnė net 13 iš 15 savo taškų.

Tai, kad A.Della Valle yra lemiamų akimirkų žaidėjas, jis įrodė jau ir per pirmąjį sezono mačą Miunchene, kai ketvirtajame kėlinyje surinko 8 iš 10 savo tą vakarą pelnytų taškų. Tiesa, to Milanui neužteko – „Olimpia“ krito prieš „Bayern“ 64:78, patirdama kol kas vienintelį šio sezono pralaimėjimą.

Apskritai šį sezoną lygiai pusę savo taškų A.Della Valle pelnė ketvirtuosiuose kėliniuose – iš viso per juos surinko 29 iš 58 bendro asmeninio taškų kraičio. Dar įspūdingiau ši statistika atrodo atsižvelgiant į tai, jog rungtynių prieš Kauno „Žalgirį“ ir Atėnų „Panathinaikos“ lemiamuose ketvirčiuose italas nė neišbėgo ant parketo, o mačuose prieš Stambulo „Fenerbahče“ ir Berlyno ALBA lemiamu metu jis rungtyniavo tik kelias akimirkas bei taškų nepelnė. Tai reiškia, kad per likusius tris mačus po 9 minutes ketvirtuosiuose kėliniuose žaidęs gynėjas per šias atkarpas rinko po 9,7 taško.

Už save kalba ir išplėstinė Italijos krepšininko statistika. Per septynerias sezono rungtynes A.Della Valle esant aikštėje „Olimpia“ varžovus pranoko 42 taškais, o tai yra absoliučiai geriausias rezultatas komandoje ir vienas geriausių visoje Eurolygoje.

„Esu labai laimingas dėl komandos, – daug dėmesio po pergalės prieš „Baskonia“ sulaukęs krepšininkas nesureikšmino savo indėlio. – Išgyvename fantastišką laikotarpį, bet turime tai tęsti ir toliau laimėti rungtynes. Žaidžiame puikiai, tačiau privalome dar labiau patobulėti ir mėgautis buvimu aikštėje.“

VIDEO: „Eurolygos diena“: „Žalgiris“ prieš supergalingą „Barcelona“ klubą

Daugelis tokį A.Della Valle sužydėjimą priskiria naujajam „Olimpia“ žaidimo architektui – E.Messinai. Italijos krepšinio profesorius kardinaliai pakeitė Milano ekipos žaidimo kryptį, o joje atrado vietą net ir labiausiai užguitiems žaidėjams.

A.Della Valle yra geriausias to pavyzdys – italas praėjusiame Eurolygos sezone, komandą treniruojant Simone Pianigiani, aikštėje pasirodė vos 12-oje rungtynių, o per jas ant parketo praleido po 6 minutes ir rinko po 2,1 taško. Gynėjo rezultatyvumo rekordas buvo 8 taškai – mažiau, nei krepšininkas vidutiniškai renka per minėtus ketvirtuosius kėlinius.

Matau vaikį, kuris tyliai ir sunkiai dirba, o rungtynėse atiduoda visą save.

Vasarą sutartį su „Olimpia“ pratęsęs italas nebuvo tikras, ar pasielgė teisingai – kartu su E.Messina, į Milaną atvyko ir gynėjų grandyje rungtyniaujantys Sergio Rodriguezas, Michaelas Rollas ir Shelvinas Mackas, liko Nemanja Nedovičius.

Tačiau E.Messina rado vietos ir Italijos rinktinės žaidėjui, nors pats ir pripažino, kad tokio sėkmingo auklėtinio pasirodymo Eurolygoje jis nesitikėjo.

„Matau vaikį, kuris tyliai ir sunkiai dirba, o rungtynėse atiduoda visą save. Puolime jis kantriai laukia savo momentų, o taip pat labai mums padeda ir gynyboje. Geriausias to pavyzdys – šios rungtynės, kuriose Amedeo stabdė Lucą Vildozą (argentinietis mačą baigė surinkęs 6 taškus – aut. Past.), – po pergalės prieš baskus sakė specialistas. – Turiu pripažinti, kad toks jo žaidimas viršijo net ir mano lūkesčius, nors ir tikėjau, kad jis gali tapti svarbia mūsų komandos dalimi.“

Panašu, kad Milano kančios Eurolygoje pagaliau priėjo liepto galą. Nuo 2008-ųjų, kai klubo valdymą perėmė Giorgio Armani, vos kartą į ketvirtfinalį patekusi ekipa šiemet rimtai pretenduoja į aukščiausias pozicijas, o link jų Italijos klubą ves ne tik pripažinti lyderiai, bet ir tarp didžiausių sezono atradimų patenkantys krepšininkai, tokie kaip A.Della Valle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius