-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 14

Priešinga kryptimi „Žalgiriui“: iš pelkės Kaune išlindę serbai surado pergalingą posūkį

Prieš pora mėnesių Kauno „Žalgirio“ ir Belgrado „Crvena zvezda“ krepšininkai murkdėsi toje pačioje purvo baloje. Tačiau Serbijos klubas pastvėrė virvę, kuri ištempė komandą į pergales. „Crvena zvezda“ stovykloje teko gesinti ne vieną baisų gaisrą, bet dabar „Raudonosios žvaigždės“ klubas sutinka žalgiriečius dar stipresnis nei Kaune.
Trečiadienis | Eurolyga | „Crvena zvezda“ – „Žalgiris“ | 20:00 | Belgradas

Visai kaip tas Belgradą antradienį užgulęs rūkas, „Crvena zvezda“ stovykla dar rūksta po sezono pradžioje klubą nusiaubusio gaisro.

Sezono pradžioje atsistatydino Serbijos klubą į Eurolygą atvedęs treneris Milanas Tomičius. Ambicingas Raudonosios žvaigždės projektas nenešė pergalių ir pirmame sezono trečdalyje vilkosi turnyro lentelės apačioje.

„Crvena zvezda“ legionierius Jamesas Gistas susikivirčijo su Filipu Čovičiumi – Belgrado ekipos prezidento Nebojša Čovičiaus sūnumi, ir komanda ėmė pleškėti atvira liepsna.

Maža to, F.Čovičius tapo net „Crvena zvezda“ sirgalių priešu. Vos tik gynėjas prisiliesdavo prie kamuolio, namų arenoje pasigirsdavo švilpimas. Tribūnose kabėjo plakatas su užrašu „Tėtuk, nupirk man krepšinio klubą“. Aistruoliai apeliavo į prastą F.Čovičiaus žaidimą ir jo tėvo užnugarį „Crvena zvezda“ stovykloje, ironiškai skanduodami „Bravo, Filipai“.

Bet pastarosiomis savaitėmis „Štark“ arenoje žiežirbos spragsi ne nuo aistrų komandos rūbinėje, o pergalių Eurolygoje.

Po bjaurių rungtynių Kaune, kur iš pelkės „Žalgirio“ arenoje serbai išlindo negražia pergale 61:59, „Crvena zvezda“ rado kelią iš Eurolygos purvynės. Belgrado krepšininkai laimėjo net 7 pastarąsias rungtynes iš 9 ir po 18 turų važiuoja paskutiniame aštuntame atkrintamųjų traukinio vagone.

Tai garsus Serbijos specialistas užgesino kelis gaisro židinius. Į pilką Belgradą spalvų įnešė patyręs 67-erių vilkas Draganas Šakota.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Draganas Šakota
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Draganas Šakota

Pirmiausia, D.Šakota ėmėsi rūbinės remonto. „Crvena zvezda“ stovykloje trūko geros chemijos, tad D.Šakota keitė žaidėjus. Jis parodė duris Derrickui Brownui bei Mo Faye ir pasikvietė į komandą du patikrintus ginklus.

Pirmiausia, „Crvena zvezda“ sirgalių numylėtinį Vladimirą Štimacą, kuris įnešė į komandą ne tik energijos, bet ir efektyvumo – per trejas rungtynes rinko vid. 13,3 taško, po 5 atkovotus kamuolius ir 15,3 naudingumo balo.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Vladimiras Štimacas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Vladimiras Štimacas

Tada D.Šakota susigrąžino jau patikrintą karį. Pirėjo „Olympiakos“ komandoje į bendrą paveikslą neįsiklijavęs Kevinas Punteris vėl surėmė pečius su 67-erių strategu. Jiedu prieš porą metų puikiai susidirbo Atėnuose, kai D.Šakota atvedė AEK ant FIBA Čempionų lygos nugalėtojų podiumo, o K.Punteris tapo finalo ketverto MVP.

Vos atvykęs gynėjas įraitė pergalingą metimą į Vilerbano ASVEL krepšį ir per du mačus rinko vid. 16,5 taško, 3,5 rezultatyvaus perdavimo ir 15,5 naudingumo balo.

Belgrade perėmęs kuklią kortų dėlionę, D.Šakota kritinėje situacijoje ištraukė du tūzus.

Pasikeitęs treneris ir komandos mikroklimatas išlaisvino pagrindinį „Crvena zvezda“ atakų organizatorių Lorenzo Browną.

Pirmasis „Crvena zvezda“ vyr. treneris Milanas Tomičius buvo griežtas amerikiečiui. Po klajonių NBA ir Kinijoje pirmą kartą į Europą nutūpęs įžaidėjas Belgrade atrodė užsidaręs, susikaustęs ir lyg nesavas.

Eurolyga.lt žiniomis, „Crvena zvezda“ vienu metu jau galvojo keisti atakų organizatorių ir L.Brownu susidomėjo „Žalgirio“ komanda. Tačiau permainos prie šoninės linijos pakeitė Belgrado komandos vedlį.

Euroleague.net nuotr./Lorenzo Brownas
Euroleague.net nuotr./Lorenzo Brownas

Pirmiausia, jį užkūrė laikinai „Crvena zvezda“ vairą perėmęs asistentas Andrija Gavrilovičius. Tačiau taktiškai aikštėje legionierių geriausiai atskleidė būtent D.Šakota.

Priderinęs prie amerikiečio keletą naujų derinių ir situacijų, D.Šakota išspaudė iš L.Browno maksimumą. Prie D.Šakotos įžaidėjas turi įspūdingą 20 taškų, 6,7 rezultatyvaus perdavimo ir 23,4 naudingumo balo vidurkį.

Esą L.Brownas Belgrade geriau apsiprato ir su naujais bendražygiais, kai prie komandos prisijungė K.Punteris, V.Štimacas ir Marko Jagodicas-Kuridža. Patys serbai dar nelabai supranta to priežastį, bet L.Brownas bent keletą kartų pasikartojo, kad būtent dėl šių žaidėjų atvykimo į Belgradą yra labai laimingas. Aplink save jis dabar turi komandą, o ne individualistus, kurie galvoja tik apie save.

„Crvena zvezda“ ekipą dar labiau suvienijo F.Čovičiaus heiterių skandalas.

Nors 15-ame Eurolygos ture „Crvena zvezda“ namuose palaužė Kęstučio Kemzūros Pirėjo „Olympiakos“, F.Čovičiumi nepatenkinti vietos aistruoliai įžūliai reiškė nepasitenkinimą klubo prezidento sūnumi.

Po rungtynių „Crvena zvezda“ krepšininkai užsidarė tylos siena ir nebendravo su žiniasklaida. Netrukus komanda pranešė, kad po kelių dienų surengs specialią spaudos konferenciją.

„Tai paskutinis kartas, kai žaidžiame prie tokių tribūnų“, – pyko „Crvena zvezda“ kapitonas Branko Lažičius.

Po kelių dienų visi „Crvena zvezda“ žaidėjai ir komandos vadovybė stojo prieš kameras ir išreiškė savo poziciją dėl F.Čovičiaus.

Klubo komunikacijos vadovas pareiškė, kad tai yra organizuotas puolimas ir kurstymas, kokio dar nėra buvę „Crvena zvezda“ istorijoje.

Kapitonas B.Lažičius pasisakė suprantąs kritiką, bet paprašė supratimo ir palaikymo, su kuriuo komanda galėtų pasiekti geresnių rezultatų.

„Noriu padėkoti žmonėms už palaikymą, bet nenorėčiau, kad sirgaliai nusiteiktų prieš konkrečius žaidėjus. Tokioje atmosferoje mes negalime normaliai žaisti. Visų fanų prašome palaikymo. Duokite mums palaikymą, o ne priešpriešą“, – sakė B.Lažičius.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Filipas Čovičius
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Filipas Čovičius

„Suprantu, kad gali kilti asmeninių nepasitenkinimų, bet tą reikėtų pastumti į šoną. Sirgaliai visada buvo šio klubo pasididžiavimas. Mes turime išlikti vieningi, o vieningi sirgaliai mums gali padėti pasiekti gerus rezultatus“, – įsiterpė vienas klubo vadovų Nebojša Iličius.

B.Lažičius perspėjo, kad jeigu situacija tribūnose nesikeis, komanda gali imtis ir drastiškų priemonių.

„Tikiuosi, to neprireiks. Net nenoriu apie tai pagalvoti. Štai todėl mes stovime prieš jus ir tikimės, kad palaikysite mus taip, kaip anksčiau“, – pridūrė B.Lažičius.

„Crvena zvezda“ sirgaliai išgirdo žaidėjų žinutę, o Belgrado komanda tapo dar vieningesnė.

Belgrado klubas netrukus kiek skandalingai gesino dar vieną gaisrą, tik jau už aikštės ribų.

Po praėjusio sezono Adrijos lygos finalo kipišo, kai „Crvena zvezda“ ir Podgoricos „Budučnost“ kovos kėlė pavojų krepšininkų gyvybei, prieš pat Naujuosius Belgrado klubas priėmė drastišką sprendimą.

„Crvena zvezda“ dėl saugumo sumetimų neišvyko į Adrijos lygos rungtynes Podgoricoje. Juodkalnijoje siaučiant politinei krizei ir vietos vyriausybei priėmus serbų ortodoksų bažnyčiai nepalankų įstatymą, „Crvena zvezda“ klubas pabijojo vykti į šalį ir nenorėjo dar labiau kurstyti aistrų šalia krepšinio aikštės.

Belgrado krepšininkams buvo įskaitytas techninis pralaimėjimas 0-20, tačiau komanda gavo keletą papildomų dienų treniruotėms ir pasiruošimui.

Būtent treniruočių salėje D.Šakota įvedė keletą nedidelių, bet reikšmingų pokyčių „Crvena zvezda“ žaidime.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Draganas Šakota
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Draganas Šakota

Kaip pasakoja Eurolyga.lt šaltiniai Belgrade, D.Šakota pakeitė Belgrado komandos treniruočių rutiną ir įvedė pratimų, kokių „Crvena zvezda“ stovykloje dar nebuvo. Esą naujasis treneris norėjo pakeisti komandos įpročius.

Pats D.Šakota yra senosios mokyklos treneris.

Šiame tūkstantmetyje laimėjęs FIBA Čempionų lygą, o praėjusiame – FIBA R.Saportos taurę, serbas dar labiau sulėtino „Crvena zvezda“ žaidimą, sudrausmino komandos puolimą, įnešė konkretumo ir kantrybės.

Tokie „Crvena zvezda“ metikai kaip Kevinas Punteris ir Billy Baronas baudos aikštelėje suteikė daugiau erdvės aukštaūgiams, kurie yra labai svarbi D.Šakotos puolimo plano dalis.

Lyginant su sezono pradžia, kai per 10 pirmųjų Eurolygos turų „Crvena zvezda“ demonstravo patį neefektyviausią puolimą visame turnyre, per D.Šakotos vadovavimo savaites Belgrado klubas pakėlė puolimo reitingą iki 11 vietos.

Nors „Crvena zvezda“ gynybos efektyvumas šiek tiek smuko, tai vis dar išlieka mažiausiai taškų Eurolygoje praleidžianti komanda (72,6 tšk.).

D.Šakota iki mažiausio Eurolygoje sumažino tritaškių metimų skaičių (18,6 trit.), bet bendras komandos pataikymas iš toli iš blogiausio turnyre (32,1 proc.) pakilo iki vieno geriausių Eurolygoje (41,6 proc.).

Kai sumažino žaidimo tempą, D.Šakotos „Crvena zvezda“ dabar rengia dar bent 2-3 atakomis mažiau nei anksčiau, o tai yra mažiausias rodiklis Eurolygoje.

Bet serbo taktika veikia. „Crvena zvezda“ dabar atlieka 2 rezultatyviais perdavimais daugiau nei anksčiau (16,6), o pataiko net 7,2 proc. tiksliau (48,9 proc.).

Kai „Žalgiris“ dešimtajame Eurolygos ture Kaune priėmė Adrijos lygos čempionus, žalgiriečių stovykla planavo šį tašką savo pergalių tvarkaraštyje. Bet po skaudaus antausio savų sirgalių akivaizdoje, trečiadienį reabilituotis įkaitusioje ir kartais net savus žaidėjus deginančioje „Štark“ arenoje bus nelengva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius