-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 04

„Ryto“ sezonas Europoje – viršijęs lūkesčius, bet be vyšnios ant torto

Vilniaus „Rytas“ aukšta nata baigė sezoną Europoje. Dainiaus Adomaičio auklėtinių pergalė prieš „Galatasaray“ buvo trečioji „Top 16“ etape, tad sostinės krepšininkus nuo patekimo į ketvirtfinalį skyrė vos vienas laimėjimas. „Rytas“ sezono metu nuosekliai ir kryptingai augo, drąsiai galime teigti, jog viršijo sirgalių bei ekspertų prieš sezoną komandai keltus lūkesčius.
Vilniaus „Rytas“ – „AS Monaco“
Vilniaus „Rytas“ – „AS Monaco“ / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Praėjęs sezonas, kuomet D.Adomaitis perėmė „Ryto“ vairą, sostinės klubui buvo geriausias per pastaruosius devynerius metus – patekimas į Europos taurės ketvirtfinalį, KMT titulas bei žaidimas LKL finale.

Vis dėlto suveržtas finansinis diržas bei atitinkama sudėties komplektacija didelių svajonių „Ryto“ sirgaliams nebrėžė. Nors pats klubas sezoną pasitiko alkanas pergalėms.

„Praeitą sezoną pradėjome su labai aukštais tikslais tiek Lietuvoje, tiek Europos taurėje. Tas spaudimas duodamas tiek iš sirgalių, aplinkos. Privalome laimėti, privalome tą padaryti. Šiemet mūsų tikslai galbūt daug nesikeičia, bet vis tiek norime susikaupti į vienas rungtynes“, – prieš sezoną RYTO tinklalaidėje kalbėjo D.Adomaitis.

Atidarymo rungtynėse „Siemens“ arenoje aikštelės šeimininkai per antrąjį ketvirtį subombardavo Krasnodaro „Lokomotiv“ krepšį, pelnę 40 taškų ir iškovoję skambią pergalę 92:86.

Kaip parodė laikas, tai nebuvo vienintelė vilniečių pergalė prieš Europos taurės favorite laikytą komandą. Tiesa, iki triumfo Rusijoje teko nuryti keturis skaudžius pralaimėjimus iš eilės, kurie prieš antrąjį pirmojo etapo ratą „Rytą“ buvo nustūmę į labai sudėtingą situaciją.

Žaidimas gero įspūdžio nepaliko, rezultatas atrodė dėsningas, bet tuomet Vilniaus komanda ėmė augti. Tai yra didelis trenerio D.Adomaičio ir jo asistentų darbo rezultatas.

Arnas Butkevičius atsigavo po varginančios vasaros su rinktine, Eimantas Bendžius demonstravo geriausią karjeros krepšinį, Martynas Echodas pamiršo košmarišką sezono startą, o didelę įtaką žaidimui darė meksikietis Pako Cruzas.

Pergalė Krasnodare tapo „Ryto“ sezono Europoje lūžio tašku, o laimėjimai namuose prieš Limožo CSP ir Bursos „Tofaš“ krepšininkus atvėrė vilniečiams kelią į „Top 16“.

Nors skeptikų buvo, bet patekimo į „Top 16“ didelė sensacija laikyti nevertėtų. Prieš sezoną „Euro Hoops“ sudarytame reitinge vilniečiams buvo skirta 15-oji vieta. Vadinasi, jog buvo prognozuotas patekimas į „Top 16“ iš žemutinių grupės pozicijų.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Francisco Cruz
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Francisco Cruz

„Ryto“ dalyvavimas „Top 16“ etape jau buvo laikomas, kaip geras rezultatas. Bet apetitas ėmė kilti bevalgant.

Pirmajame mače namuose patirtas skaudus pralaimėjimas po atkaklios kovos Kazanės UNIKS krepšininkams, o po šios nesėkmės sekė pergalės Stambule prieš „Galatasaray“ bei namuose prieš „Monaco“.

D.Adomaičio kariauna turėjo realias galimybes antrus metus paeiliui pasiekti fantastišką rezultatą, žaisti Europos taurės ketvirtfinalyje, tačiau svajones nubraukė tragiškas susitikimas Monake bei pralaimėjimas Kazanėje.

Sirgalius turėjęs žavėti „Ryto“ bruožas – kovingumas, kurį ne kartą po rungtynių akcentuodavo komandos vairininkas. Žaidėjai rungtyniavo nepaisant traumų, ligų ir įvairių virusų. Ko daugiau gali tikėtis klubo aistruolis?

Sezono įvertinimas? Trys pergalės antrajame etape, tokiai komandai kaip „Rytas“, garantuoja bent 8 balus iš 10.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Eimantas Bendžius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Eimantas Bendžius

Ryškiausių žaidėjų ir legionierių vertinimas

Pagal naudingumo balus pirmas „Ryto“ komandoje yra A.Butkevičius, pagal įtaką puolimui išskirti vertėtų P.Cruzą, tačiau sezono MVP laurai keliauja E.Bendžiui.

30-ąjį gimtadienį balandį minėsiantis snaiperis tapo emociniu komandos lyderiu. Nors 203 cm puolėjo tolimų truko antrajame „Top 16“ rate (0 iš 7 tritaškių), tačiau jis buvo kertinė priežastis, kodėl vilniečiai išvis prasibrovė į antrąjį etapą.

Antrąjį grupių etapo ratą E.Bendžius uždarė rinkdamas dviženklį naudingumo balų skaičių visuose penkiuose mačuose, o tritaškius skraidino 52,1 proc. taiklumu.

Solidus žaidimas pakėlė klaipėdiečio akcijas, o auksinė rankelė jam gali padėti praverti ir Lietuvos rinktinės duris atrankoje į olimpines žaidynes.

E.Bendžiaus sezono Europos taurėje įvertinimas – 8.

Tikėtina, jog paskutinį sezoną antrajame pagal pajėgumą Senojo žemyno turnyre, atstovaudamas „Rytui“, sužaidė Arnas Butkevičius, kuris yra pasiruošęs debiutui Eurolygoje.

Jei Edgaras Ulanovas nutartų vasarą palikti „Žalgirį“ ir kelti sparnus į užsienį, juodadarbis klaipėdietis galėtų tapti vienu pagrindinių kandidatu jį pakeisti už kur kas mažesnį atlyginimą.

Universalumu, kieta gynyba ir žudančiomis greitomis atakomis garsėjantis A.Butkevičius šį sezoną rinko po 8,1 taško, 4,8 atkovoto ir 0,9 perimto kamuolio, 2,7 rezultatyvaus perdavimo bei 14 naudingumo balų.

Varžovai dažnai rizikuodavo ties 27-erių puolėju ties tritaškio linija, tačiau A.Butkevičius šį sezoną tolimus metimus metė net 57,7 proc. taiklumu.

Sezono įvertinimas – 8.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Arnas Butkevičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Arnas Butkevičius

Legionierių trejete labiausiai išsiskyrė P.Cruzas. „Ryto“ įžaidėjai dažnai strigdavo Europos taurės komandų gynybinėse barikadose bei pinklėse, o puolimą išjudinti sugebėdavo 30-metis 191 cm ūgio atakuojantis gynėjas.

P.Cruzas turėjo pažeidžiamumo gynyboje, tačiau žaidimas „du prieš du“ ir gynybos darkymas įsiveržiant į baudos aikštelę sostinės klubui nešė didelę naudą. 12,7 taško rinkęs legionierius tapo rezultatyviausiu D.Adomaičio kariu tarptautiniame fronte. Sezono įvertinimas – 8.

E.Bendžius, A.Butkevičius ir P.Cruzas – trys „Ryto“ tūzai, darę didžiausią įtaką žaidimui ir nusipelnę aukščiausio pažymio.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Cameron Bairstow
Arno Strumilos / 15min nuotr./Cameron Bairstow

Sirgaliai ilgai laukė didesnio Camerono Bairstow įnašo į komandos žaidimą, tačiau australą trikdė traumos bei patirties stygius europietiško krepšinio scenoje. Sezono įvertinimas – 4.

Kritikos strėlių susilaukė ir Tu Holloway, tačiau sezonui persiritus į antrąją pusę, geresnį žaidimą ėmė demonstruoti ir įžaidėjas iš JAV. „Top 16“ etape jis jau rinko dviženklius skaičius pelnytų taškų ir naudingumo balų grafose. Sezono pažymys – 6,5.

Martynas Echodas sezoną baigė būdamas antras pagal naudingumą žaidėjas ekipoje (vid. 12,4). Startavo jis labai sunkiai, nebuvo stabilus, „Top 16“ etape praleido trejas rungtynes dėl traumos, bet turėjo ir įspūdingų rungtynių. Sezono įvertinimas – 7.

Stabilumu pasižymėti nepavyko ir Evaldui Kairiui. Sezono starte jis žaidė produktyviau už M.Echodą, tačiau einant į pabaigą pasislinko į antrą planą, vietą starte užleidęs net jaunajam M.Blaževičiui. Įvertinimas – 6.

26-erių Doviui Bičkauskiui tai buvo debiutinis sezonas Europos taurėje. Savoje aikštelės pusėje jis pasiūlydavo geresnę gynybą, nei kad duodavo T.Holloway, tačiau puolime buvo daug problemų. Tiek su pataikymu, tiek su kamuolio įžaidimu. Kraujo skonį pajutę varžovai dažnai jį spausdavo ties vidurio linija ir provokuodavo klaidas. Įvertinimas – 4,5.

Amerikietiškus kalnelius priminė Mindaugo Girdžiūno žaidimas. Sezono starte jis atsidūrė D.Adomaičio naudojamos rotacijos paraštėje, vėliau davė keletą puikių rungtynių, o į pabaigą vėl nusėdo. Įvertinimas – 4.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Marek Blaževič
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Marek Blaževič

Jaunimo perspektyvos

„Geras jausmas. Turime viziją, kad norime tuos jaunus žaidėjus auginti. Faktas, jog visa organizacija turi būti kantri. Treneriai kartais leis jiems suklysti. Tačiau tai nebus ta komanda, kurioje mes leisime jaunimui klysti, pralaimėsime ir visi bus laimingi. Jie tikrai žino atsakomybę rungtyniaujant čia. Jų noras ir darbas treniruotėse yra fantastinis, būtent tai, ko mes norime. O aikštelėje tas minutes kiekvienas turės išsikovoti“, – prieš sezoną sakė D. Adomaitis.

Planas pavyko. „Rytas“ ir pasiekė solidžius komandinius rezultatus, ir pasitikėjo jaunimu, kuris dėjo žingsnius priekį.

Galbūt daugiau buvo tikėtasi iš ryškiausio sostinės talento Deivido Sirvydžio. Ilgai iš toli atakuodamas strigęs snaiperis „Top 16“ etape tritaškius ėmė svaidyti 53,8 proc. taiklumu.

Treneris D.Adomaitis ne kartą minėjo išaugusį varžovų gynybos dėmesį 19-mečiui krepšininkui. Antroje sezone pusėje pamatėme kiek daugiau puolime pasiūlantį D.Sirvydį. Sezonas nebuvo lengvas, bet perspektyvos išlieka didelės. Reikia tęsti darbus. Įvertinimas – 5,5.

Didžiausių pagyrų nusipelnė 18-metis Marekas Blaževičius, „Top 16“ etape rungtyniavęs po beveik 17 minučių. Didžiausi vidurio puolėjo blyksniai buvo vietinėse batalijose prieš Kauno „Žalgirį“, tačiau šį sezoną Europoje jis pasisėmė labai naudingos patirties, kuri pravers ateityje. Įvertinimas – 7,5 iš 10.

Progų pasireikšti sulaukė ir 17-metis „Ryto“ supertalentas Ąžuolas Tubelis bei netrukus 22-ąjį gimtadienį minėsiantis Karolis Giedraitis.

Jaunųjų žaidėjų integracija į pirmąją „Ryto“ komandą buvo saikinga, logiška ir efektyvi.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Dainius Adomaitis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Dainius Adomaitis

Dainiaus Adomaičio ateitis Vilniuje

Didysis klausimas „Ryto“ klube – ar ekipoje liks treneris D.Adomaitis, kuris su klubu artėjančią vasarą galės aktyvuoti sutartyje turimą pliusą.

46-erių specialistas per pastaruosius du sezonus Europoje taurėje iškovojo 15 pergalių ir patyrė 19 pralaimėjimų. Lyginant su praėjusiu sezonu, šįmet iškovota vos viena pergale mažiau.

Verta nukelti kepurę prieš vilniečius dėl nieko nelėmusio mačo su „Galatasaray“. Plojimai treneriui, kad sugebėjo auklėtinius motyvuoti tokiai kovai, kuri nepaliko šansų svečiams.

Vaizdas aikštelėje sufleravo, jog „Rytas“ turi teorinių galimybių žengti tolyn, o ne Turkijos komanda.

Kritikos D.Adomaičio kryptimi skrieja daug, bet adekvatumo joje rasti sunku. „Rytas“ buvo per vieną pergalę nuo ketvirtfinalio, kurį galima būtų prilyginti stebuklui. Įvertinimas – 8, pritrūko vienos pergalės iki 9, bet darbas atliktas tikrai geras.

„Ryto“ vadovybėje degė laužai, tačiau komandos ir žaidėjų jie nepalietė. Žaidėjams vėlavę atlyginimai sostinės komandos žaidėjų neįbaugino, jie išliko tvirtame kumštyje, o dėl to didžioji dalis nuopelnų keliauja tėviškai auklėtinius globojusiam treneriui.

Trečiajame D.Adomaičio sezone „Ryte“ stratego atlyginimas turėtų dar ūgtelėti. Faktas, kad jis nusipelnė tęsti darbus Vilniuje, kurį laiko savo namais.

Bet „Rytui“ būtinai reikia apsispręsti dėl klubo vizijos ir kokiu keliu jis nori žengti ateityje. Galbūt suteikti progų daugiau pasireikšti išskirtiniai kartai talentingų ir perspektyvių jaunuolių?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius