-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 29

Skambus „Žalgirio“ naujokas – Eurolygos čempionų akimis: „Labai geras pirkinys“

Nemuno saloje šią savaitę nutūpęs naujasis Kauno „Žalgirio“ pirkinys Emmanuelis Mudiay sirgalių gretose kelia tikrą ažiotažą. Tai septintuoju šaukimu NBA naujokų biržoje praeityje pasirinktas žaidėjas, kuris dar prieš dvejus metus stipriausioje planetos lygoje fiksavo beveik 15 taškų vidurkį. Ar metus laiko be profesionalaus krepšinio išbuvusiam 25-erių atletui pavyks driokstelėti Eurolygoje? Apie tai diskutavo „PIKENROLO“ dalyviai treneris Dainius Adomaitis ir krepšininkas Jonas Mačiulis.

Kauno „Žalgiris“ komplektacijos darbus užbaigė sudrebindamas rinką ir sudarydamas vienerių metų kontraktą su 25-erių metų 191 cm ūgio įžaidėju Emmanueliu Mudiay, kuris 2015-ųjų metų NBA naujokų biržoje buvo pasirinktas 7-uoju šaukimu.

Tik vienas aukštesnis šaukimas istorijoje yra apsivilkęs „Žalgirio“ aprangą, kai karjerą Kaune užbaigė 35-erių Kenny Andersonas, 2-asis 1991-ųjų naujokų biržos pasirinkimas.

Skirtumas tas, jog iš Kongo Demokratinės Respublikos kilęs E.Mudiay prie Lietuvos čempionų prisijungė būdamas pačiame jėgų žydėjime, nors praėjusį sezoną ir praleido be profesionalaus krepšinio, taip ir nesulaukęs NBA kontrakto.

Apie skambaus „Žalgirio“ naujoko galimybes bei laukiančius iššūkius „PIKENROLO“ laidoje diskutavo du Eurolygos čempionai – Dainius Adomaitis (1999-aisiais metais su Kauno „Žalgiriu“) ir Jonas Mačiulis (2015 metais su Madrido „Real“).

„Labai geras „Žalgirio“ pirkinys. Kai buvau Amerikoje, teko domėtis „Nuggets“ trenerių štabo nuomone apie šį žaidėją. Didelė dalis dabartinių „Nuggets“ trenerių dirbo kartu su juo. Visi apie E.Mudiay atsiliepė labai gerai. Tai žaidėjas, kurio nereikia raginti individualiam darbui. Jis pareigingas ir nedarantis jokių problemų nei treniruotėse, nei rūbinėje, nei komandoje. Visiškai tik teigiami atsiliepimai“, – sakė D.Adomaitis.

47-erių specialistas akcentuoja krepšininko brandą bei požiūrį į naują karjeros stotelę Europoje, kurioje jis dar niekada nėra žaidęs.

„Teko girdėti, jog Vasaros lygoje jis atsisakė susitikti su „Žalgirio“ klubo atstovais. Jis nenorėjo su niekuo bendrauti ir buvo susikoncentravęs tik ties žaidimu Vasaros lygoje ir tikslu papulti į NBA. Visi žinojo atsakymą, jei Emmanuelis nepateks į NBA, Europoje yra svarstomas tik „Žalgirio“ variantas. Kauno organizacija garsėja tuo, jog žaidėjai išeina į aukštesnio kalibro komandas bei gauna geresnius kontraktus. Kitas dalykas – Emmanuelis žinojo trenerį Martiną Schillerį, o treneris žinojo jį. Tai svarbu. Jei žaidėjas kreipia dėmesį į tokius dalykus, o ne kontrakto dydį, parodo, jog jis yra subrendęs žaidėjas, kuris sprendimus priima apgalvotai. Žaidimo stilius, kurį E.Mudiay atneš „Žalgiriui“, veikiausiai ir bus tai, ko komandai reikės“, – mintimis dalijosi D.Adomaitis.

Geriausią karjeros krepšinį įžaidėjas rodė „New York Knicks“ komandoje, fiksavęs po 14,8 taško, po 3,3 atkovoto kamuolio ir po 3,9 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes.

2019-2020 metų sezone E.Mudiay žaidė „Utah Jazz“ klube, kurio dublerių komandai „Salt Lake City Stars“ vadovavo M.Schilleris.

„Portland Trail Blazers“ ekipos marškinėlius užsivilkęs E.Mudiay Vasaros lygoje vidutiniškai rinko po 10,2 taško, atkovojo po 2,8 kamuolio, atliko po 7,2 rezultatyvaus perdavimo ir klydo po 2,2 karto.

Aikštelėje jam teko susidurti ir su kitu „Žalgirio“ taikiniu Jaleenu Smithu, kuris atstovavo „Phoenix Suns“ ekipai.

„Žaidėją vertinti pagal žaidimą Vasaros lygoje yra neadekvatu. Gynyboje J.Smithas buvo vienas solidžiausių turnyro žaidėjų. Labai solidus krepšininkas abiejose aikštelės pusėse. Tuo metu E.Mudiay gynyboje darė begalę klaidų – prašokinėjo ties apgaulingais varžovų judesiais ar „close-out“ situacijose. Vasaros lyga gali būti apgaulinga – E.Mudiay nebuvo geros sportinės formos. Matėsi, kad ir jo svoris kiek per didelis, nei kad turėtų būti. Įsijungiau E.Mudiay rungtynes iš sezono „Utah Jazz“, atrodė, lyg kitas žmogus. Gynyboje judėjo visai kitaip. Jis gali gynyboje žaisti gerai. Apie žaidimą geriau spręsti ne iš Vasaros lygos, o NBA rungtynių“, – sakė D.Adomaitis.

Ką E.Mudiay duos „Žalgiriui“ Eurolygos aikštynuose?

„Didžiausia persvara bus ta, jog Emmanuelis yra fiziškas žaidėjas ir gerai keičia žaidimo ritmą. Jis nėra greitas, nebus tas, kuris įveiks varžovą savo sprogstama jėga. Bet jis keičia ritmą, keičia kryptį, susikuria metimą sau ir kitiems. Manau, kad E.Mudiay tikrai tiks prie „Žalgirio“ visos sistemos“, – pridėjo D.Adomaitis.

„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Mudiay
„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Mudiay

Jonas Mačiulis net 12 sezonų žaidė Eurolygoje, kurioje vilkėjo keturių komandų marškinėlius – Kauno „Žalgirio“, Milano „Olimpia“, Atėnų „Panathinaikos“ ir Madrido „Real“.

Ties karjeros pabaigos riba balansuojantis žaidėjas yra matęs daugybę iš NBA į Europą pirmą kartą atvykusių žaidėjų, kuriems reikia priprasti prie kitokio žaidimo stiliaus ir gyvenimo kitokioje kultūroje.

„Tokių žaidėjų adaptacija įprastai gali trukti iki dviejų mėnesių. Bet tai priklauso nuo žaidėjo lygio. Į Madrido „Real“ atvažiuoja krepšininkai su aukštesniu žaidimo IQ. Jie žino, kokį krepšinį žaidžia ir greičiau perpranta sistemą. Kitur atvažiuoja kokie žaidėjai, pasikėlę ar sužvaigždėję, galvodami, kad į Europą užsuko trumpam, o tuomet vyks į NBA, – dėstė J.Mačiulis. – Žemesnio lygio žaidėjams sunkiausia būna priprasti prie kitokio teisėjavimo. Jie eina į kontaktą atstatę petį, taip rinkdamiesi pražangas. Arba atakuoja krepšį ir ieško patys kontakto, kai varžovas kyla vertikaliai ištiesęs rankas, o švilpukai tyli. Arba kai gynyboje bando kišti rankas apačioje ir perimti kamuolį. Europoje už tai bus fiksuojamos pražangos.“

Martynas Pocius 15min interviu teigė, jog E.Mudiay yra „geras vaikis ir NBA kalibro žaidėjas“, mėgstantis fizine jėga paremtą krepšinį, kai atstatęs petį eina kiaurai varžovus. Jis nėra Wade'as Baldwinas pagal dėjimus, bet bus vienas fiziškiausių žaidėjų Eurolygoje.

Vienas ryškiausių krepšininko minusų – tolimų metimų pataikymas (per karjerą NBA – 32,3 proc.) ir pasitikėjimas savimi, kuris šlubavo NBA. Bet gal būnant Eurolygos komandos vedliu problemų dėl pasitikėjimo nebūtų?

„Jam nebus lengva Eurolygoje. Tai yra faktas. Europinis krepšinis yra kitoks. NBA galima įsistatyti petį ir eiti į varžovą, nes ten kitokios taisyklės pagalbose gynyboje. Žymiai lengviau veržtis, kai nėra varžovo pagalboje, ar paduoti rezultatyvų perdavimą. Europoje yra visiškai kitaip. Daug trenerių žaidžia su skaičiais. Didžiausias iššūkis bus metimai iš distancijos, ypatingai – nuo tritaškio linijos, – analizavo D.Adomaitis. – Emmanuelio metimas iš vidutinio yra labai geras. Jis pasinaudoja fizine jėga, susikuria erdvės nuo varžovo ir vidutinius meta gan aukštu procentu. Nors NBA lygoje tokių metimų ir nemėgsta.“

„Iššūkis bus tas, jog varžovai prieš jį gynyboje eis per apačią, rizikuos, o tas petuko atkišimas gal virsti baudomis puolime“, – sakė J.Mačiulis.

„Nepamirškime NBA ir Europos krepšinio aikštelių dydžio skirtumo. Neatrodo didelis, kai žiūri, bet kai esi aikštelėje pats, erdvių skirtumas jaučiasi. NBA aikštelėje erdvės žymiai didesnės, varžovas negali baudos aikštelėje būti ilgiau nei tris sekundes. Ten plotai yra dideli, o taip atsiranda persvara. NBA viskas orientuota į puolimą, daugiau taškų ir atakų“, – pridėjo D.Adomaitis.

E.Mudiay teks priprasti ir prie kitokio fiziškumo, kuris jo lauks Eurolygoje. Treneris Rickas Pitino, dirbęs ir NBA lygoje, ir Europoje, teigė, jog NBA žaidžiamas greitesnis ir atletiškesnis krepšinis, bet Europoje jis yra triskart fiziškesnis.

„Europoje teisėjai leidžia kontaktą. Emmanueliui reiks persiorientuoti, nes pas jį žaidime yra daug kontakto. Žais prieš Utenos „Juventus“, tai Patrickas Milleris duos kontaktą ir lengva nebus“, – šyptelėjęs sakė D.Adomaitis.

„Kitas dalykas, kad iš NBA atvažiavę žaidėjai dažnai nori parodyti savo viršenybę. Jiems ne lygis būna nusileisti. Jis gali nesuprasti, kai varžovas gynyboje pastatys prieš jį kūną ir kris kaip pamuštas po kontakto. Prie to reikės adaptuotis, nes Europoje pirmi ir antri numeriai, dabar jau ir treti, kaip smilgelės gynyboje laukia tik to“, – akcentavo J.Mačiulis.

„Europoje dedamas didelis akcentas ant baudų puolime“, – teigė D.Adomaitis.

Nors prie Lietuvos čempionų prisijungė įspūdingo talento žaidėjas, kuris veikiausiai lyderio regalijas perims iš Mariaus Grigonio, tačiau „PIKENROLO“ dalyviai nebuvo kategoriški, jog būtent E.Mudiay susirinks visus lemiamus metimus.

„Manau, kad tai priklausys nuo situacijos. Vienose rungtynėse gali atlikti kažkuris žaidėjas, kuris tuo metu yra karštas, o kitose kitas. Jei bus vienas žaidėjas, metantis svarbiausius metimus, komanda taps nuspėjama“, – sakė D.Adomaitis.

Visa 15min laida apie krepšinį „PIKENROLAS“:

VIDEO: PIKENROLAS: D.Adomaitis ir J.Mačiulis – atvirai apie „Žalgirio“ sudėtį, D-Mo situaciją ir pasiutpolkę Eurolygoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius