Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 10 07

Sugriuvęs Davido Blatto projektas du lietuvius stato į neaiškią situaciją

Kai Mindaugas Kuzminskas vasarą ilgai laužė galvą ir rinkosi tarp Pirėjo „Olympiakos“ ir Krasnodaro „Lokomotiv“, Davido Blatto žodžiai ir jo piešta vizija buvo vienas svarbiausių motyvų, nukreipusių lietuvio karjerą ne į Rusiją, o Graikiją. Bet jau po pirmojo Eurolygos turo Kuzia pateko į keistą situaciją – jį į Atėnų priemiestį, o kadaise ir į Stambulą pakvietęs D.Blattas atleistas. Tai į neįprastą situaciją stato ir D.Blatto asistentą Kęstutį Kemzūrą. Skambiai prasidėjusi, bet ilgai neužtrukusi ir su juodu „Olympiakos“ laikotarpiu susikirtusi D.Blatto era baigta.
D.Blattas vasarą pakvietė M.Kuzminską į Pirėjų
D.Blattas vasarą pakvietė M.Kuzminską į Pirėjų / Getty Images/Euroleague.net nuotr.

M.Kuzminskas optimistiškai žvelgė į D.Blatto projektą, kurį Eurolygos ir Europos čempionu tapęs amerikietis jam pristatė vasaros derybų karštinėje.

Greitas krepšinis ir penketai, kuriuose žaidėjai rungtyniauja per kelias pozicijas, imponavo 29 metų 205 cm ūgio puolėjui. Tačiau visi D.Blatto vasarą kruopščiai braižyti brėžiniai buvo išmesti į šiukšliadėžę vos po pirmųjų Eurolygos rungtynių.

„Olympiakos“ sensacingai krito Vilerbane 63:82, o M.Kuzminskas per 13 minučių pasižymėjo 6 taškais (2/6 met.) ir 5 atkovotais kamuoliais.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Mindaugas Kuzminskas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Mindaugas Kuzminskas

Praėjus parai po rungtynių Prancūzijoje, „Olympiakos“ savininkai broliai Panagiotis ir Giorgas Angelopoulai šeštadienio vakarą priėmė sprendimą imtis permainų, o sekmadienio rytą tai pranešė pačiam D.Blattui.

Oficialiai „Olympiakos“ ir D.Blattas pasuko skirtingais keliais abipusiu susitarimu, neoficialiai – amerikietis buvo atleistas.

Sekmadienio popietę specialistas užsuko į „Olympiakos“ treniruotę ir atsisveikino su komanda: „Likite vieningi, klausykite trenerių ir atiduokite už „Olympiakos“ visas jėgas.“

D.Blattas užleido vyr. trenerio postą lietuviui Kęstučiui Kemzūrai. 49-erių strategas anksčiau dirbo su amerikiečiu Trevizo „Benetton“ ir Stambulo „Daruššafaka“ klubuose, bet pirmą kartą turi keisti savo bičiulį šį atleidus.

K.Kemzūra šią savaitę gali spėti debiutuoti prie „Olympiakos“ vyr. trenerio posto – Pirėjo klubas penktadienį namuose bandys reabilituotis su „Valencia“.

Tiesa, Graikijos žiniasklaida neabejoja, kad K.Kemzūra užsės šią kėdę tik laikinai. Graikijoje jau pranešama apie derybas su Giorgu Bartzoku, su kuriuo „Olympiakos“ 2013-aisiais laimėjo Eurolygą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kęstutis Kemzūra
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kęstutis Kemzūra

Eurolyga.lt žiniomis, „Olympiakos“ kandidatų sąraše yra ir daugiau žinomų kandidatų. Žinomiausi bedarbių vardai – Xavi Pascualis, Nevenas Spahija ar Jasminas Repeša.

Kita vertus, koks žinomas treneris veršis į gaisrą Graikijos krepšinio džiunglėse? Šiai „Olympiakos“ komandai dar prie D.Blatto daugelis prognozavo vietą antroje Eurolygos turnyro lentelės pusėje be jokių prošvaisčių patekti į stipriausiųjų aštuonetą. Nuopolis Vilerbane tik patvirtino nuogąstavimus.

„Olympiakos“ vardas pastaraisiais metais nesiejamas su prestižine organizacija. Kiekvienas savo vertę žinantis geras treneris gali praleisti graikų pasiūlymą ir laukti, kol degs viena iš 17 kitų karštųjų kėdžių.

Tad jeigu G.Bartzokas negaus jo pageidaujamų saugiklių, „Olympiakos“ bus nelengva rasti žmogų, kuris galėtų sugrąžinti pergales į Atėnų priemiestį.

Blatto skausmai aikštėje ir už jos ribų

„Olympiakos“ 2018-ųjų vasarą Eurolygos trenerių ežere ištraukė stambų laimikį. Rinkosi jie ir tarp tokių žinomų specialistų kaip Ettore Messina. Davidas Blattas, atrodė, sugrąžins į Pirėjų pergales, kurių savo karjeros raudonųjų gretose pabaigoje nebepavyko atnešti Ioanniui Sfairopoului.

Bet D.Blatto metai prie „Olympiakos“ vairo buvo baisiai sudėtingi.

„Scanpix“/AP nuotr./Davidas Blattas
„Scanpix“/AP nuotr./Davidas Blattas

Praėjusį sezoną raudonieji net nepateko į Eurolygos ketvirtfinalį. Jie skandalingai pasitraukė iš Graikijos taurės pusfinalio, po ilgosios pertraukos nebesutikę pratęsti mačo su Atėnų „Panathinaikos“. OLY protestavo prieš, jų teigimu, PAO palankius Graikijos teisėjus, atsisakė žaisti su „Panathinaikos“ nacionalinėje lygoje ir buvo išmesti į antrąjį šalies krepšinio divizioną.

D.Blattas nepataikė praktiškai su visais savo pirkiniais ir nerado, kas perimtų „Olympiakos“ vėliavnešio pareigas iš dinozauro Vassilio Spanoulio. Ir šią vasarą Pirėjo klubas pasipildė abejotino lygio žaidėjais.

Maža to, už aikštės ribų 60-metį specialistą surakino sveikatos problemos. Pernai jis bent du kartus skausmingai plojosi ant žemės neišlaikęs pusiausvyros – jis visą sezoną vangiai judėjo po sunkios nugaros operacijos.

Lyg problemų būtų maža, prieš 2019-2020 m. sezoną D.Blattas atsivėrė sergantis progresuojančia išsėtine skleroze (PPMS).

VIDEO: Gražiausių epizodų dešimtuke Roko Giedraičio krikštas, dėjimai ir blokai

Graikija su D.Blattu atsisveikina kaip su nuostabiu žmogumi, kuris, deja, aikštėje nesukūrė nuostabių dalykų.

D.Blatto eroje su „Olympiakos“ padėtas taškas, vienareikšmiškai nuvylęs raudonųjų šeimą.

Po pastarųjų metų skandalų aikštėje ir už jos ribų, Pirėjo ekipa grįžta į jai jau įprastą nežinią. D.Blatto atsitraukimas į keistą situaciją stato ir du lietuvius.

Kol G.Bartzokas tik savaitės pabaigoje grįš į Europą ir akis į akį susitiks su „Olympiakos“ vadovais, ar K.Kemzūra per trumpą laiką sugebės sužavėti ir jo potencialu įtikėti „Olympiakos“ organizaciją? Ar jis liks Pirėjuje prie naujo vyr. trenerio, kuris gali atsivežti naują trenerių štabą?

Koks Pirėjuje bus M.Kuzminsko vaidmuo?

Eurolyga.lt žiniomis, M.Kuzminskas buvo D.Blatto, ne „Olympiakos“ vadovybės pasirinkimas.

Jeigu naujas treneris bus graikas – tas pats G.Bartzokas arba, pavyzdžiui, gerai Graikijoje vertinamas Vangelis Angelou, kur jis matys lietuvį šalia vietinių žvaigždžių Georgio Printezio ir Kosto Papanikolaou? O gal kaip tik Kuzia žais dar daugiau nei prie D.Blatto?

Karštajame Eurolygos taške vėl kilo gaisras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius