-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 19

Titulo medžioklė – lietuvių akimis: potencialūs Eurolygos čempionai ir „Real“ išskirtinumas

Vienas geriausių Eurolygos vadovų, du treneriai-asistentai ir du kylantys žaidėjai. 15min surengė penkių lietuvių apklausą, kurie įvertino Eurolygos atkrintamųjų varžybų poras. Kuo išsiskiria Madrido „Real“ treneris Pablo Laso ir kodėl Stambulo „Anadolu Efes“ savo rankose turi retai pasitaikantį šansą? 15min žvelgia į pirmąją Eurolygos ketvirtfinalio porą.

15min apklausoje dalyvavo Kauno „Žalgirio“ vadovas Paulius Motiejūnas, Kaune ir Chimkuose vyr. treneriams asistuojantys specialistai Evaldas Beržininkaitis bei Aurimas Jasilionis, bei sparčiai kylantys Lietuvos krepšininkai – žalgirietis Rokas Jokubaitis ir Vitorijos „Baskonia“ puolėjas Tadas Sedekerskis.

Penki apklausos dalyviai gavo labai individualius klausimus, tačiau visi pateikė savo prognozę dėl Eurolygos atkrintamųjų varžybų serijų baigčių.

Pirmoji pora 15min akiratyje – Stambulo „Anadolu Efes“ ir Madrido „Real“.

„Anadolu Efes“ – „Real“ tvarkaraštis
Data Vieta Laikas
Balandžio 20 d. Stambulas 20 val.
Balandžio 22 d. Stambulas 20 val.
Balandžio 27 d. Madridas 20 val.
Balandžio 29 d. Madridas 22 val.
Gegužės 4 d. Stambulas 20:30 val.

Paulius Motiejūnas

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Motiejūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Motiejūnas

– Kokios pirmos asociacijos kyla apie šią organizaciją ir jos išskirtinumą Eurolygoje?

„Anadolu Efes“ – komanda, kuri bando užsitarnauti savo vietą Eurolygoje. Pernai buvo arčiausiai trofėjaus. Alperas (Yilmazas) – jaunas vadovas puikiai augančiame klube. Dabar jie turi šansą, kurį bus sunku pakartoti.

„Real“ – karališkasis klubas. Daugiau nelabai ką galima pakomentuoti.

– Įdomiausias praėjusios vasaros arba šio sezono organizacijos sprendimas?

„Anadolu Efes“ – išlaikytas komandos branduolys.

„Real“ – kosminės išpirkos už Facundo Campazzo ir Gabrielį Decką.

Tarpusavio rungtynės (1-1)
„Real“ – „Anadolu Efes“ 83:108 Kovo 30 d.
„Anadolu Efes“ – „Real“ 65:73 Gruodžio 29 d.
Pergalių santykis Eurolygoje „Anadolu Efes“ – 22:12 „Real“ – 20:14

Evaldas Beržininkaitis

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Martinas Schilleris ir Evaldas Beržininkaitis
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Martinas Schilleris ir Evaldas Beržininkaitis

– Kai išgirstate šio trenerio pavardę, kokia pirma mintis kyla apie jo pamatinę filosofijos taisyklę, kuri geriausiai apibūdina šį specialistą?

Erginas Atamanas („Anadolu Efes“) – treneris, kuris garsėja savo griežtumu ir bausmėmis žaidėjams. Nėra linkęs kažką labai keisti ar papildyti savo derinių knygą. Yra pagrindinė žaidimo bazė ir viskas ant jos laikosi. Jis turi gerus žaidėjus, ypač gynėjus, kurie puikiai kuria kitiems (Micičius, Simonas), arba tokius, kurie patys gali nuspręsti rungtynių baigtį (Larkinas). Tai pernelyg į žaidimą aikštėje nesikišantis treneris, kuris duoda laisvės savo krepšininkams. Tai elitinė puolimo komanda Eurolygoje.

Pablo Laso („Real“) – dar vienas treneris, kuris garsėja pastovumu – tiek pagal savo darbo vietą, tiek jo komandos žaidimą puolime. Su juo susidūriau dar nuo 2013-2014 m. sezono ir vienareikšmiškai galiu teigti, kad panagrinėję to ir šio sezono „Real“ derinių knygą, pasikeitimų rasite labai minimaliai.

– Kokios šachmatų partijos tikitės tarp šių trenerių rungtynių ir visos serijos metu?

– Šių trenerių dvikovoje tikėtis staigmenų ir naujovių neverta.

„Anadolu Efes“ Statistika „Real“
84.0 Taškai 80.1
31.7 Atk. kamuoliai 33.9
9.0 Kamuoliai puol. 9.4
18.5 Rez. perdavimai 18.2
6.9 Perimti kamuoliai 6.4
2.9 Blokai 3.4
56.9% Dvitaškių proc. 56.2%
39.7% Tritaškių proc. 37.1%
98.8 Naudingumas 91.6

Aurimas Jasilionis

VTB-League.com nuotr./Aurimas Jasilionis
VTB-League.com nuotr./Aurimas Jasilionis

– Artėja Eurolygos rungtynės su būtent vienu iš šių varžovų. Kuo ypatingas bus pasiruošimas šiam mačui?

Prieš Madrido „Real“: Pirmą ar paskutinį kėlinį jie sužais taip pat. Ir nesvarbu, jie pirmaus ar atsiliks, jie žais lygiai taip pat greitai – bėgs ir mes. „Real“ yra komanda, kuriai užtenka penkių minučių atkarpos nulaužti rungtynes. Šie metai jiems buvo sudėtingi ir jie keitėsi. Sumažėjo rotacija, žaidėjai gavo aiškesnius vaidmenis. Bet tas suolelio sutrumpėjimas jiems didelis minusas.

Prieš „Anadolu Efes“: Labai panašiai, kaip su „Real“. Tik „Anadolu Efes“ dabar daug stabilesni – jie dabar yra tokios formos, kokios buvo pernai: užtikrintai ir stabiliai. Dabar daug komandų Eurolygoje žaidžia pagal savo krepšinio stilių ir turimus žaidėjus. Panašiai kaip ir NBA. Ateini ir žaidi nušlifuotą krepšinį, taip aiškindamasis, kas stipresnis. Dabar daug Eurolygos komandų mažiau akcentuoja kiekvieną atskirą varžovą.

– Eurolygos išvykos mačo išvakarėse turite galimybę 15 minučių pabendrauti su varžovų komandos treneriu. Apie ką kalbėtumėtės?

Erginas Atamanas („Anadolu Efes“): Linksmų plaučių treneris (šypsosi.). Jis turi labai draugiškus žaidėjus. Krunoslavas Simonas sakė, kad per visą karjerą nėra žaidęs draugiškesnėje komandoje, kuri taip sutartų. Čia yra pagrindas. Paklausčiau jo, kaip jis taip suklijavo tokius charakterius ir subūrė tokį draugišką kolektyvą.

Pablo Laso („Real“): Esu lankęsis Madrido „Real“ stovykloje dvi savaites, stebėjau jų treniruotes. Laso sėdi salėje nuo ryto iki vakaro. Turi savo kabinetą, iš kurio stebi nuo mažiukų, iki jaunimo komandų. Jis visada ten. Laso turi labai aiškų planą ir sukūrė „Real“ krepšinio stilių. Jis ir laikosi tų vertybių, kurias suformavo per tuos metus. Neturėčiau jam vieno konkretaus klausimo. Bet aiškinčiausi, kaip jis mato tam tikras specifines situacijas.

Komandų lyderiai
„Anadolu Efes“ „Real“
V.Micičius 16,1 tšk., 5 perd., 17,1 naud. W.Tavaresas 11,5 tšk., 8 kam., 1,7 blk., 18,5 naud.
Sh.Larkinas 15,1 tšk., 4,1 perd., 17 naud. T.Thompkinsas 9,9 tšk., 4,4 kam., 11,2 naud.
K.Simonas 10,9 tšk., 3,4 perd., 13 naud. J.Carrollas 9,7 tšk. (41,2 proc. trit.)
T.Beaubois 9,9 tšk. S.Llullas 8,6 tšk., 2,7 perd.
B.Dunstonas 8,3 tšk., 4 kam. A.Abalde 7,4 tšk., 2,3 perd.

Tadas Sedekerskis

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tadas Sedekerskis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tadas Sedekerskis

– Sustabdyk šį žaidėją ir neutralizuosi likusios komandos žaidimą. Nuo kurio žaidėjo ši komanda priklauso labiausiai?

„Anadolu Efes“: Shane'as Larkinas.

„Real“: Walteris Tavaresas.

– Paskutinė rungtynių ataka, paskutinės sekundės, lygus rezultatas ir po išsikeitimo atsiduriate vienas prieš vieną prieš šį žaidėją. Kuris šitos poros varžovas būtų sunkiausiai uždengiamas vienas prieš vieną, bet kaip vis tiek bandytumėte jį stabdyti?

– Shane'as Larkinas. Atrodo, po truputį gauna formą ir atkrintamosiose bus dar pavojingesnis dėl savo sprogstamojo greičio ir tritaškio po driblingo. Vienas prieš vieną sustabdyti tokį žaidėją praktiškai neįmanoma. Ypač, jeigu tai jo diena. Bandyčiau išlikti kuo arčiau ir pabandyti sutrukdyti jo metimui. Bet tam reikia komandos draugų pagalbos.

Rokas Jokubaitis

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rokas Jokubaitis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rokas Jokubaitis

– Kuris šios poros žaidėjas, nepriskiriamas prie komandos lyderių, gali pakeisti serijos tėkmę?

„Anadolu Efes“: Chrisas Singletonas. Jis neturi įspūdingos statistikos, bet duoda komandai labai daug: atkovoti kamuoliai, nesavanaudiškas žaidimas, žaidimo išplėtimas, gera gynyba. Tai gali būti labai svarbūs dalykai šioje serijoje.

„Real“: Jaycee Carollas. Atkrintamųjų metas šiam žaidėjui labai gerai pažįstamas. Jis žino, ką reikia daryti, kad padėtų komandai laimėti. Geras „Real“ pasirodymas labai priklausys ir nuo Carrollo pasirodymo.

– Po rungtynių turite galimybę apsikeisti marškinėliais su vienu atkrintamųjų poros žaidėju ir keletą minučių pasikalbėti prieš einant į rūbinę. Koks tai bus žaidėjas ir kokio patarimo jo klausite?

– Stambule – Vasilije Micičius. Su juo teko kartu žaisti „Žalgiryje“. Neblogai sutarėme, todėl norėtųsi tiesiog pasikalbėti, pajuokauti ir sužinoti, ko reikia, kad taip dominuotum vienoje stipriausių lygų pasaulyje.

Madride – Sergio Llullas. Norėčiau su juo pakalbėti apie tai, kaip jam pavykdavo išlaikyti tokį stabilumą lemiamais rungtynių arba sezono momentais savo karjeros pike.

Serijos prognozės

Paulius Motiejūnas: „Anadolu Efes“ 3-0. Nes Stambulo klubas turėtų susitelkti, o „Real“ labai nukraujavę.

Evaldas Beržininkaitis: Favoritu, be jokios abejonės, laikau „Anadolu Efes“. Jie buksavo sezono pradžioje, bet dabar įsivažiavo ir vėl pajuto kraujo kvapą artėjant titulo medžioklei. Jie pasiruošę pasinaudoti galimybe, kuri jiems buvo atimta praėjusį sezoną. Aš juos matau mažiausiai Eurolygos finale. Madride nugalėtojų karta po truputį nueina. Veteranams serijoje lengva nebus. Ypač didelė netektis jiems buvo Campazzo ir Decko išvykimas. „Anadolu Efes“ laimės seriją 3-0.

Aurimas Jasilionis: 3-0, „Anadolu Efes“. Nemanau, kad „Real“ jiems įkąs. Jei „Anadolu Efes“ žais tokį krepšinį, kokį rodo dabar, nemanau, kad jiems kažkas turės įtakos.

Tadas Sedekerskis: „Anadolu Efes“ 3-1. Turkai sezono pabaigoje įgijo labai gerą sportinę formą, o „Real“ prarado vieną savo lyderių Decką.

Rokas Jokubaitis: „Anadolu Efes“ 3-1. „Anadolu Efes“ pastaruoju metu demonstruoja labai gerą krepšinį ir beveik visi žaidėjai yra įgiję geriausią savo formą. Manau, kad Stambulo komandai šioje serijoje problemų nekils.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius