Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 17

Trys „Žalgirio“ pergalės Barselonoje: V.Ginevičiaus šou, sparnuota frazė ir tyla prieš audrą

Nacionalinių taurių pertrauka baigėsi, o į televizijos ekranus grįžta Eurolygos krepšinis. Kauno „Žalgiris“ po dvejų metų pertraukos iškeliavo į Barseloną, kurioje susirems su Eurolygoje pirmaujančiais Šarūno Jasikevičiaus vyrukais. Modernios Eurolygos istorijoje žalgiriečiai vos tris kartus iš Katalonijos grįžo su pergale, o 15min siūlo prisiminti šias dvikovas.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / Euroleague.net nuotr.

7,5 tūkstančio žiūrovų talpinančios „Palau Blaugrana“ arenos parketo Kauno „Žalgirio“ krepšininkai netrypė jau dvejus metus.

Praėjusį kovą ginklus pasigalandę bei Eurolygos atkrintamųjų traukinį besivaikę žalgiriečiai sulipo į „Žalgirio“ logotipais nulipdytą autobusą ir išsiruošė link Kauno oro uosto, tačiau išskristi į Ispaniją nepavyko.

Paskutinę akimirką žalgiriečius sulaikė turnyro vadovų skambutis. Rungtynės dėl COVID-19 pandemijos grėsmės buvo nukeltos, kaip paaiškėjo vėliau – nutrauktas buvo ir visas sezonas.

Nuo paskutinio „Žalgirio“ mūšio Katalonijoje praėjo dveji metai, o šįkart namų komandos trenerių štabe gausu lietuvių, sieksiančių duoti „Žalgiriui“ antrą šio sezono pamoką.

Pirmoji tarpusavio dvikova Kaune baigėsi „Barcos“ pergale 72:63. Šeštoji „Žalgirio“ nesėkmė iš eilės šį sezoną, kurią pakeitė taip pat šešių pergalių atkarpa.

Ryškiausias varžovų komandos veidas, žinoma, yra vyriausiasis „Barcelona“ treneris Šarūnas Jasikevičius.

Būsimo testo „Palau Blaugrana“ arenoje sunkumą nurodo ne tik galinga „Barcelona“ sudėtis, puikus žaidimas ir pirmoji vieta Eurolygoje, bet ir tarpusavio rungtynių istorija.

Katalonijoje žalgiriečiai pergales skina itin retai. Ketvirtadienį 22 val. Lietuvos laiku Barselonoje šios ekipos ginklais surems jau 29-ąjį kartą modernios Eurolygos istorijoje. 23 pergales yra iškovojusi „Barcelona“, o „Žalgiris“ – 5. Žvelgiant tik į mūšius „Palau Blaugrana“ arenoje – 3 kauniečių pergalės per 13 žaistų rungtynių.

15min siūlo prisiminti vienintelius tris žaliai baltų triumfo šokius Katalonijos sostinėje.

VIDEO: #RetroŽalgiris. Vido Ginevičiaus karjeros rungtynės Barselonoje

Pirmoji pergalė iškovota 2004-ųjų lapkričio 25-ąją dieną. Pagrindiniu mačo herojumi netikėtai tapo Vidas Ginevičius.

Tiek dėl „For me? Eik tu na*** b**“ frazės, kurią sirgaliai Lietuvoje mena ligi šiol, tiek krepšininko karjeros pasirodymo, padėjusio pirmą kartą išvykoje patiesti pirmo ryškumo žvaigždėmis nusagstytą „Barceloną“.

VIDEO: Sparnuota V.Ginevičiaus frazė

Prieš tokias Europos krepšinio legendas kaip Dejanas Bodiroga, Juanas Carlosas Navarro ir Gregoras Fučka žaidę „Žalgirio“ krepšininkai laimėjo 102:98, o V.Ginevičius surinko net 29 naudingumo balus.

Kauno komandos gynėjas per beveik 33 minutes pelnė 24 taškus (4/4 dvit., 4/5 trit., 4/5 baud.), atkovojo ir perėmė po 3 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus, suklydo 3, o prasižengė – 4 kartus.

„Kiek pamenu tą susitikimą, o jis buvo taip seniai, po tų rungtynių dar nesupratau, ką man pavyko asmeniškai padaryti. Kaip bebūtų pergalė buvo labai saldi, nes nebuvome favoritai ir sudėtyje buvome tik 5–6 pagrindiniai žaidėjai“, – prisiminimais #RetroŽalgiris laidos metu po daugelio metų dalijosi rungtynėse Barselonoje tikrą šou surengęs V.Ginevičius.

Mačo pabaigoje Vidas pataikė svarbų tritaškį, o jo perimtas kamuolys užgesino varžovų spurtą ir įtvirtino pergalę.

„Kaip viską vėliau parodė tolimesni sezonai, rungtynės Barselonoje buvo geriausios mano karjeroje. Aišku, gaila, bet, manau, vis tiek susitikimas buvo įspūdingas. Tai tikrai malonu prisiminti“, – sakė V.Ginevičius.

Roberto Packo ir Tanokos Beardo vedamas „Žalgiris“ prasibrovė į „Top 16“ etapą, tačiau ten krito visus 6 kartus.

Euroleague.net nuotr./Mantas Kalnietis
Euroleague.net nuotr./Mantas Kalnietis

Kitos „Žalgirio“ pergalės Barselonoje teko laukti daugiau nei 11 metų.

Net 14 pralaimėjimų iš eilės apskritai tarpusavio susitikimuose, kol galiausiai šią juodą atkarpą Gintaro Krapiko vadovaujama komanda nutraukė 2015-ųjų gruodžio 10-ąją, „Palau Blaugrana“ arenoje laimėjusi vėl keturių taškų persvara – 92:88.

G.Krapikas pergudravo patį katalonų inžinierių Xavį Pascualį, o į pergalę Lietuvos klubą Ispanijoje traukė vėl gynėjas, tik šįkart – Mantas Kalnietis.

Įžaidėjas pelnė 16 taškų, atliko 7 rezultatyvius perdavimus ir surinko 19 naudingumo balų. Daugiausia visoje komandoje.

Mačo pradžioje dviženklį pranašumą sukaupęs „Žalgiris“ pirmavo beveik visų rungtynių metu.

VIDEO: Žalgiriečių sensacija Barselonoje: rungtynių apžvalga

„Mes jau buvome užsitikrinę vietą „Top 16“ etape, bet norėjome sužaisti geresnes rungtynes, nes žaidimas reguliariajame sezone mūsų netenkino. Šiandien sužaidėme geriausią sezono mačą. Esame labai laimingi, nes iki tol prieš „Barcelona“ daug kartų pralaimėjome“, – po dvikovos kalbėjo M.Kalnietis.

„Pirmiausia, tai buvo puikus Eurolygos mačas, kuris vyko geroje atmosferoje. Sveikinimai žaidėjams, kurie iškovojo pergalę. Po dviejų skaudžių nesėkmių Atėnuose ir Krasnodare mes norėjome parodyti kitą savo veidą, kad galime kautis prieš stipriausius varžovus Europoje. Manau, kad atlikome gerą darbą. Kalbėjome, kad aikštelėje norime būti agresyvesni ir aktyvesni. Taip žaisti turime visada. Kai žaidžiame komandiškai, kaip šį vakarą, mes galime būti konkurencingi ir „Top 16“ etape“, – sakė vyriausiasis treneris Gintaras Krapikas.

Deja, bet G.Krapikas „Žalgirio“ trenerio kėdėje išbuvo dar trejas Eurolygos rungtynes. Reguliarųjį sezoną žalgiriečiai uždarė nesėkme namuose 72:75 prieš Atėnų „Panathinaikos“.

„Top 16“ jie pradėjo pralaimėjimu 68:89 prieš Vitorijos „Laboral Kutxa“, o po savaitės – triuškinamas 63:96 pažeminimas Bamberge.

„Žalgirio“ vairą perėmė asistentu buvęs Šarūnas Jasikevičius, kuris žalgiriečius į pergalę Barselonoje nudirigavo po dvejų metų.

Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius

Tai buvo vos trečiasis 2017–2018 metų sezono mačas, kurį „Žalgiris“ pasitiko po sunkios pergalės atidarymo rungtynėse prieš Belgrado „Crvena zvezda“ ir nesėkmės Rusijoje prieš Maskvos srities „Chimki“.

Katalonijoje vyko klampus mūšis. Didžiausia taškų atkarpa be atsako – vos 6 taškai, didžiausias skirtumas tarp ekipų – 10 taškų.

Š.Jasikevičiaus kariauna išsiveržė į priekį dar ketvirtąją mačo minutę ir varžovų neužleido iki pat susitikimo pabaigos. „Žalgiris“ laimėjo 81:75, o 6 taškų pranašumas – rekordinis „Palau Blaugrana“ arenoje.

„Turime tai pamiršti kuo greičiau bei toliau gerinti žaidimą. Turėjome aiškų planą, o kai gynėjai jį taip išpildo ir kontroliuoja rungtynes, tuomet treneriui viskas atrodo paprasčiau. Pangosas su Micičiumi žaidė puikiai, laikė mačo kontrolę savo rankose. Tikslai man nerūpi, galvojame tik apie būsimas rungtynes. Matysime, kur stovėsime sezono pabaigoje. Turime galvoti tik apie vieną mačą, bandyti prisitaikyti ir padėti žaidėjams. Negali užbėgti įvykiams už akių“, – po pergalės kalbėjo Šaras.

VIDEO: Highlights: FC Barcelona Lassa - Zalgiris Kaunas

Ryškiausiai Lietuvos čempionų gretose žibėjo Vasilije Micičius. Serbas per 29 minutes pelnė 20 taškų, atliko 8 rezultatyvius perdavimus ir surinko 24 naudingumo balus.

„Puiki pergalė. Nuo pirmos iki paskutinės minutės buvome susikoncetravę. Manau, kad nusipelnėme laimėti. Noriu pasveikinti komandos draugus su puikiomis rungtynėmis. Laikėmės plano nuo pirmos iki paskutinės minutės. Žinome, kad esame jauni ir ambicingi, bet turime laikytis trenerio paruošto plano. Tai buvo raktas į pergalę“, – sakė V.Micičius.

Ši pergalė Barselonoje tapo lyg užburiančio „Žalgirio“ sezono atspirties tašku. Užsikūrę kauniečiai nužygiavo iki pat Eurolygos finalo ketverto, užfiksavę geriausią klubo pasiekimą per 19 metų.

Euroleague.net nuotr./Kauno „Žalgiris“
Euroleague.net nuotr./Kauno „Žalgiris“

Ketvirtadienį Katalonijoje susikibs neseniai Lietuvos ir Ispanijos taurių turnyruose triumfavę klubai.

Karaliaus Mindaugo taurės finale „Žalgiris“ 76:69 įveikė Panevėžio „Lietakbelį“, tuo metu Šaro vyrukai 88:73 sutriuškino principinį varžovą Madrido „Real“.

„Barcelona“ yra Eurolygos lydere, savo sąskaitoje turinti 17 pergalių ir 7 pralaimėjimus. Vietos atkrintamosiose siekiantys Martino Schillerio auklėtiniai yra devintoje pozicijoje – 13 pergalių ir 10 nesėkmių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius