-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 28

„Žalgirio“ varžovė ALBA: tobula vieta R.Giedraičiui ir netradiciniai spąstai Th.Walkupui

Kauno „Žalgiris“ galanda ginklus bei užsitęsusią pralaimėjimų seriją sieks nutraukti Berlyne. Nors žalgiriečių laukia Vokietijos komanda, tačiau vokiškos drausmės ALBA žaidime nematyti. Trečiąjį sezoną paeiliui ekipai vadovaujantis 72-ejų Aito Garcia Renesesas įdiegė ispanišką žaidimo stilių, kuriame puikiai savo talentus atskleidė lietuvis Rokas Giedraitis. Eurolyga.lt supažindina su dar vienu „Žalgirio“ varžovu Eurolygoje.

Ketvirtadienis | Eurolyga | ALBA – „Žalgiris“ | 21:00 | Berlynas

ALBA į stipriausiąjį Senojo žemyno turnyrą sugrįžo po ketverių metų pertraukos Europos taurėje. Tarp dviejų stipriausių Europos lygų šiame amžiuje migravusi Vokietijos sostinės komanda pradėjo septintąjį savo sezoną Eurolygoje.

Siekdamas sugrįžti į pergalių kelią „Žalgiris“ turės pirmą kartą triumfuoti Berlyne. Visi trys bandymai tą padaryti per pastaruosius 20 metų atsimušė į Berlyno sieną.

Mūšį su Lietuvos čempionai A.Reneseso auklėtiniai pasitinka banguodami ir neatsikratydami juos retinančių traumų šešėlio.

Pergalę atidarymo rungtynėse su Sankt Peterburgo „Zenit“ pakeitė šešių nesėkmių atkarpą, o po jos sekė dvi pergalės prieš Atėnų „Panathinaikos“ (106:105) bei Belgrado „Crvena zvezda“ (93:80).

Galiausiai dvikovą su „Žalgiriu“ vokiečiai pasitinka po praėjusio savaitės antausio namuose, kurį sudavė Kęstučio Kemzūros Pirėjo „Olympiakos“ – 80:99.

Toks praleistų taškų skaičius yra įprastas dalykas Berlyne. Laisvą ispanišką krepšinį propaguojanti ALBA per mačą surengia daugiausiai atakų Eurolygoje ir vidutiniškai pelno po 84,6 taško (4 vieta lygoje).

Tačiau į savo krepšį praleidžia net po 91 tašką. Tai blogiausias rezultatas lygoje. ALBA varžovai šį sezoną net keturis kartus peržengė 100 pelnytų taškų ribą.

Rungtynes vokiečiai pasitinka būdami tokioje pačioje situacijoje, kaip ir „Žalgiris“ – trys pergalės per pirmąsias dešimt Eurolygos rungtynių. Vokietijos čempionate – septynios pergalės per devynis mačus ir trečioji vieta lygoje.

Euroleague.net nuotr./Aito Garcia Renesesas
Euroleague.net nuotr./Aito Garcia Renesesas

„Absoliučiai ispaniško krepšinio modelis, – Eurolyga.lt būsimą varžovą pristatė „Žalgiro“ skautas Evaldas Beržininkaitis – Puolime daug laisvės, daug atakų, o derinių mažai. Gynyboje vyksta daug pagalbų, o tai pagrindinis ispaniško gynybos bruožas, kurį įdiegė A.Renesesas.

Jei „Žalgiryje“ mes akcentuojame, kad iki bonuso negalime leisti varžovui pelnyti lengvų taškų, turime stabdyti jį pražangomis, tai ispanai baudų vengia, nors ginasi aktyviai. Mariui Grigoniui nebuvo lengva iš šios sistemos persiorientuoti į „Žalgirio“.“

A.Reneseso filosofija puikiai pažįstama ir kai kuriems žalgiriečiams. M.Grigonis ALBA marškinėlius vilkėjo 2017-2018 metų sezone, tuo metu „Žalgirio“ treneris Šarūnas Jasikevičius pas šį ispaną trenerį žaidė „Barcelona“ ekipoje 2000-2001 metų sezone.

Jie puikiai žino, kad laisvė aikštelėje, greitas žaidimas ir tolimi metimai yra pagrindiniai A.Reneseso komandų puolimo koziriai.

Geras to pavyzdys yra ALBA rungtynės Atėnuose su „Panathinaikos“. Trečiąjį kėlinį vokiečiai pradėjo vienos sekundės trukmės ataka – perdavimą nuo aikštės vidurio pagavęs puolėjas Nielsas Giffey, vienintelis ALBA krepšininkas žaidęs prieš „Žalgirį“ dar prieš penkerius metus vykusiame mače, pagavo kamuolį nebūdamas geroje pozicijoje, tačiau atakavo krepšį bei pataikė tolimą metimą.

„Tai neįprasta, bet atspindi ALBA vaizdą, – sakė E.Beržininkaitis. – Nors metimas kartais atliktas ne pats geriausias, bet treneris nedraudžia to, jis duoda visišką laisvę. ALBA komandoje didelis judėjimas, užtvarų statymas žaidėjams be kamuolio. Komandoje yra daug pataikančių žaidėjų, tad bandoma tai išnaudoti. Jie meta drąsiai, abejonių nekyla, jei su kamuoliu kažkiek esi atviras.“

Ši filosofija atsispindi ir skaičiuose. ALBA užima antrąją vietą Eurolygoje pagal vidutiniškai išmestus (vid. 28,3) ir pataikytus (vid. 11,2) tritaškius, ir penkta pagal taiklumą – 39,6 proc.

Pagal tolimus metimus iš statinės padėties ALBA žengia pirmi (49 proc.) bei fiksuoja geriausią realizaciją – 1,3 taško per ataką.

ALBA komandoje net aštuoni žaidėjai turi aukštesnį nei 39 proc. tritaškių pataikymą. Nors lietuvio Roko Giedraičio tolimų realizavimas siekia 37,7 proc., tačiau jis vienas pavojingiausių Berlyno komandos ginklų.

Euroleague.net nuotr./Rokas Giedraitis
Euroleague.net nuotr./Rokas Giedraitis

„Rokas duoda daug naudos komandai, bet ir komanda jam puikiai tinka. Jis yra grynai ispaniško stiliaus žaidėjas. Jis tikrai neprapultų Ispanijoje ar pas ispaną trenerį, kuris taiko šios šalies mokyklai būdingas puolimo ir gynybos sistemas“, – apie puolėją iš Lietuvos kalbėjo „Žalgirio“ skautas.

Antrąjį sezoną Berlyne pasitikęs 27-erių 200 cm ūgio R.Giedraitis galingai debiutavo Eurolygoje. Puolėjas yra naudingiausias ir rezultatyviausias ALBA krepšininkas.

Jis daugiausiai praleidžia laiko ant parketo (vid. 28 min.), pelno po 13,7 taško (54,5 proc. dvit., 37,7 proc. trit., 94,4 proc. baud.), atkovoja po 3,9 ir perima po 1,5 kamuolio, atlieka po 1,4 rezultatyvaus perdavimo, klysta po 1,4 karto ir renka po 14 naudingumo balų.

„R.Giedraitis yra svarbus su savo energija ir gyvumu, – apie lietuvio žaidimą kalbėjo „Žalgirio“ skautas. – Greitos atakos. Būna, kad dar vyksta kova dėl kamuolio, o R.Giedraitis jau skuodžia į greitą puolimą. Lengvų taškų jis prirenka nemažai.

Roko pagrindinis darbas yra išėjimai iš užtvarų ir metimai. Jis turi specialų derinį, kurį per vieną ataką gali naudoti kelis kartus. Tokios „diamond“ situacijos, didelis judėjimas be kamuolio, pro didelį žmogų užsukant į baudos aikštelę ar bėgant iki šoninės tritaškio linijos. Jis labai aktyvus, ko gero aktyviausias visoje komandoje. Geras metikas, galintis ir prasiveržti. Gynėjai laiko mažą atstumą tarp Roko, tad jei jie vėluoja, Rokas gali gerai veržtis.“

Euroleague.net nuotr./Luke'as Sikma
Euroleague.net nuotr./Luke'as Sikma

Labai svarbus ir pavojingas ALBA žaidėjas – puolėjas Luke'as Sikma. Didelio klubo pasitikėjimo ženklu tapo vasarą 30-mečiui žaidėjui pasiūlytas ketverių metų kontraktas.

2017-aisiais į Berlyną atvykęs amerikietis yra labai universalus žaidėjas. 203 cm ūgio sunkusis krašto puolėjas debiutinį Eurolygos sezoną pradėjo rinkdamas po 9,5 taško (45,8 proc. trit.), atkovodamas po 6 kamuolius, atlikdamas po 4,1 rezultatyvaus perdavimo (trečias rezultatas komandoje), klysdamas po 1,4 karto bei rinkdamas po 13,8 naudingumo balo.

ALBA įžaidinėjančiu puolėju kartais tampantis L.Sikma fiksuoja geriausią klaidų ir rezultatyvių perdavimų santykų Eurolygoje – 300 proc.

„Jis komandai duoda labai daug, – sakė E.Beržininkaitis. – Pirmiausia, tai jis gerai sudėtas fiziškai. Negalima leisti jam atakuoti iš toli, nes jis gerai pataiko, bet ir negali prieiti prie jo per arti, nes jis turi staigų žingsnį ir gali veržtis. L.Sikma neblogai atakuoja varžovus į dešinę pusę. Baudos aikštelėje jis turi įgūdžių, gerą aikštės matymą. Jis gerai pradeda greitas atakas vos atkovojęs kamuolį. Sunkiai uždengiamas žaidėjas, kad ir kur aikštelėje bebūtų, L.Sikma kelia pavojų.“

Euroleague.net nuotr./Peytonas Siva
Euroleague.net nuotr./Peytonas Siva

ALBA pirmauja Eurolygoje pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 20,3), o didžiąją dalį jų surenka savu laisvu ir neįpareigojančiu žaidimu, greitame puolime bei išnaudodami nuostabiai pataikančius snaiperius.

Daugiau nei pusę rezultatyvių perdavimų surenka ALBA įžaidėjai – Peytonas Siva fiksuoja 5,7, o Martinas Hermannssonas – 5,9 vidurkius.

Traumų kankintas P.Siva praleido ketverias Eurolygos rungtynes, o į rikiuotę sugrįžo šios savaitės pradžioje. Nedidukas 183 cm ūgio 29-erių metų įžaidėjas šį sezoną pelno po 12,2 taško, o krepšį iš toli atakuoja nestabiliai – 23,3 proc.

Pirmuoju komandos įžaidėju tapęs islandas M.Hermannssonas yra 190 cm ūgio. Jis triskart per rungtynes spėjo užfiksuoti bent 9 rezultatyvius perdavimus. Vidutiniškai pelno po 8,6 taško, o iš toli meta irgi nestabiliai – 24,1 proc.

„P.Siva gal individualiai stipresnis už M.Hermannssoną, – ALBA įžaidėjus lygino E.Beržininkaitis. – Jis gali sužaisti vienas prieš vieną, turi gerą prasiveržimą į dešinę pusę, gali susikurti metimą sau. Jis žymiai staigesnis. Islandas kartais atrodo, kad viską daro lėtokai, bet viską padaro iki pabaigos. Jis gerai valdo kamuolį, išsikeitęs prieš didelį žmogų jį apgauna, nors ir atlieka tai pakankamai lėtai.

Tai skirtingo stiliaus įžaidėjai, bet abu naudingi. Hermannssonas yra vienas svarbiausių žaidėjų, gerai kontroliuojantis žaidimą, gali pataikyti ir prasiveržti.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Thomas Walkup
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Thomas Walkup

Kalbant apie įžaidėjus, tai ALBA mėgsta naudoti retai Eurolygoje matomą gynybinę sistemą, kuri nutaikyta į žaidimą organizuojančius varžovų komandų lyderius. Ji vadinama „box and one“.

„Varžovų lyderis yra dengiamas asmeniškai, o likę keturi žaidėjai ginasi zonine gynyba. ALBA tai naudoja ir tą daro gana dažnai. „Žalgiryje“ svarbus žaidimo organizavime yra Th.Walkupas, tad galime tikėtis, kad prieš jį ALBA taikys būtent šią gynybinę sistemą“, – sakė E.Beržininkaitis.

„Žalgiris“ trečiadienį paskelbė pratęsęs kontraktą su pagrindiniu ekipos įžaidėju tapusiu Th.Walkupu. Šį sezoną jis pelno po 8,6 taško (41,2 proc. trit.), atkovoja 3,6 ir perima 1,2 kamuolio, atlieka po 4,1 rezultatyvaus perdavimo bei renka po 10,8 naudingumo balo.

Gero amerikiečio žaidimo „Žalgiriui“ labai reikės ketvirtadienio vakarą Berlyne, siekiant nutraukti pralaimėjimų ruožą bei tuo pačiu bandant iškovoti pirmąją istorijoje pergalę Vokietijos sostinėje.

„Svarbu yra geras išsidėstymas aikštelėje, nes varžovai gynyboje eina vienas kitam į pagalbą, – akcentus dėliojo „Žalgirio“ skautas. – Jei būsime blogai išsidėstę, bus sunku perdavimui praeiti, o žaidėjams veržtis.

Puolime turime būti disciplinuoti, negalime daryti klaidų, nes tai išvestų ALBA į greitą puolimą, kuriame jie puikiai jaučiasi. Negalime duoti mesti iš statinės padėties. Reikia juos provokuoti sumušti kamuolį ar veržtis, o kurie gerai veržiasi – provokuoti mesti. Komandoje yra mažai žaidėjų, ties kuriais gali rizikuoti, reikia su visus gerbti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius