-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 02

„Žalgirio“ lobis: Šaro šachmatai su Željko ir įspūdingo išsigelbėjimo priežastys

Kuo sunkiau, tuo geriau? Jei kas nors prieš rungtynes su viena geriausių pastarųjų sezonų Eurolygos komandų būtų pasakęs, kad „Žalgiris“ laimės atkovojęs vos 7 kamuolius puolime bei padaręs net 19 klaidų, greičiausiai būtume tik pašaipiai nusijuokę. Bet kauniečiai, net ir nesužaidę gerų, kokybiškų rungtynių bei turėję gerokai mažiau progų atakuoti krepšį, sugebėjo ištraukti pergalę Stambule. Nepasidavimo ir kovos dvasios lydimas „Žalgiris“ patiesė „Fenerbahče“ 79:76.

Šalia aikštelės vykusi šachmatų partija vis mainėsi su itin agresyviu ir kietu krepšiniu jos ribose.

Jasikevičius su Obradovičium keitė gynybos strategijas, bandydami išmušti iš ritmo priešininkus bei surasti geriausią variantą. Po vienos komandos mini spurto sekdavo staigus atsakymas – nei vienai komandai nepavyko užfiksuoti ilgos kokybiškos atkarpos.

„Žalgiris“ itin daug klydo bandydamas užpulti prieš turkų keitimosi gynybą, kuri taip pat dvigubino oponentus kiekvieną kartą kauniečiams bandant užpulti žaidžiant nugara į krepšį.

Vis dėl to kertinė atkarpa priklausė „Žalgiriui“ per paskutinę 1 minutę 46 sekundes. Solidi gynyba kelias atakas iš eilės privertė varžovų metimus net neliesti lanko, kol puolime reikalus sutvarkė M.Grigonio bei N.Hayeso taškai po presingo visoje aikštelėje.

VIDEO: Pamatykite: fantastiška „Žalgirio“ pergalė Stambule prieš „Fenerbahče“

Taktiniai žaidimai ir klaidos

Rungtynių pradžioje galima buvo pastebėti kelis esminius akcentus: žalgiriečių pikenrolo gynyba stūmė K.Slouką į dešinę pusę, N.De Colo – į kairę, bei provokavo Slouką atakuoti iš vidutinio ir tolimo nuotolio – J.Landale‘as nepasitikdavo agresyviai varžovų įžaidėjo.

„Žalgirio“ gynėjai atliko gerą darbą neleisdami „Fenerbahče“ įžaidėjui atakuoti ten, kur jis jaučiasi gerai – pirmoje pusėje Sloukas buvo priverstas nusimetinėti kamuolius ir akivaizdžiai nebuvo linkęs forsuoti metimų verždamasis į dešinę.

VIDEO: Š.Jasikevičius: fantastiška pergalė

„Fenerbahče“ pasirinko dvigubinti gynybą prieš tuos žaidėjus, kurie gaudavo kamuolį ant ūselio ir bandydavo žaisti nugara į krepšį. Ulanovas, Hayesas, LeDay – visiems teko susidurti su dviguba gynyba.

Antrasis žmogus ateidavo iš vidurio, taip rizikuodamas palikti savo žmogų. Šis Željko sprendimas, galima sakyti, pasiteisino. „Žalgiris“ ne vieną kartą klydo bandydamas išpasuoti kamuolį tarp dviejų žaidėjų – ar tai būdavo blogas perdavimas, ar neteisingai aikštelėje užsiimta pozicija.

Pirmoje kėlinio gale taip suklydo N.Hayesas, kuomet bandydamas išpasuoti kamuolį tiesiog perdavė jį per aukštai ir kamuolys išskrido į užribį. Kitame epizode, pavykus išsivaduoti iš dvigubinimo, „Fenerbahče“ žaidėjai puikiai rotavo gynyboje bei sustabdė M.Grigonį atakuojant closeout situacijoje. Atakuoti liko kelios sekundės, per kurias šiam nieko padoraus sukurti nepavyko.

Kartais žalgiriečiams pavykdavo susikurti puikius metimus prieš šią dvigubinimo gynybą. Puikaus išsidėstymo aikštelėje pagalba bei laiku atliekamais perdavimais metimams buvo išvesti N.Hayesas ir M.Grigonis, tačiau šiems laisviems nubausti turkų nepavyko. Šis „Fenerbahče“ taktinis sprendimas pasiteisino.

VIDEO: Karštas M.Grigonio komentaras apie pergalingą metimą

Puolime „Žalgiris“ rungtynių pradžioje bandė atakuoti D.Williamsą ir J.Vesely pikenrolo situacijose. Prasta amerikiečio gynyba buvo dažnai pasirenkamas taikinys atakoje šiose rungtynėse. Ir kol pirmajame kėlinyje, turkai nesikeitė ginamaisiais 2 prieš 2 metu, šios gynybos trūkumai buvo išryškinti.

Atliekant stepoutą, kauniečiai baudė trumpais staigiais perdavimais aukštaūgiams, kurie sukurdavo 4 prieš 3 situacijas. Po vienos iš tokių situacijų, A.Milaknis pelnė 3 taškus rungtynių pradžioje. Pasyvi D.Williamso gynyba pikenrolo metu buvo nubausta dviem J.Landale‘o taškais iš po krepšio bei P.Jankūno taikliu metimu iš vidutinio nuotolio. Greičiausiai būtent šie lengvi metimai privertė Ž.Obradovičių pakeisti gynybos sistemą jau nuo antrojo kėlinio.

VIDEO: Pirmoje pusėje blizgėjęs A.Perezas dėkingas už duotą galimybę

„Fenerbahče“ ėmus keistis ginamaisiais, kauniečiai itin dažnai susikurdavo pranašumo situaciją po krepšiu. Tai pavyko išnaudoti gan dažnai, bet taip pat dažnai „Žalgirio“ atakos užstrigdavo ar pasibaigdavo net neįvedus kamuolio į baudos aikštelę. Vien kovodami dėl geresnės pozicijos svečiai užsidirbo ne vieną ir ne dvi pražangas puolime – prasižengė ir N.Hayesas, ir J.Landale‘as.

A.Perezas prarado kamuolį bandydamas atlikti perdavimą Z.LeDay, tačiau meksikietis tą darė per daug atsipalaidavęs bei pernelyg aiškiai išsiduodamas ką nori atlikti. Iš viso „Žalgiris“ padarė net 5 klaidas vien kovodami dėl geresnės pozicijos bei įvedinėdami kamuolį.

Lemiamas spurtas

Gerus momentus keitė blogi, taiklius metimus bei pranašumų išnaudojimus keitė klaidos, tačiau „Žalgiris“ visuomet išliko kovos distancijoje.

Pamatėme kovotojų charakterį. Net ir tuomet, kai atrodė jau viskas baigta. Po dar vienos klaidos turkams uždvigubinus Z.LeDay baudos aikštelėje, šie ėmė pirmauti 76:69 ir atrodė, kad rungtynės yra nuspręstos. Tačiau likusias 1 minutę ir 46 sekundes „Žalgiris“ sužaidė tiesiog fantastiškai.

Iš pradžių K.Sloukas užminkė kamuolį puolime, prasivarinėjo jį 24 sekundes ir nesukūrė jokio padoraus metimo. Kitoje aikštelės pusėje – derinys Grigoniui ir „Fenerbahče“ išsikeitimas paliko šį 1 prieš 1 su J.Vesely. Pagąsdinimas koja ir taiklus kauniečio tritaškis net nepanaudojus driblingo.

„Žalgiris“ iškart naudoja presingą, kuris suveikia – Gigi Datome, pagal visas presingo taisykles priverčiamas priimti kamuolį prie pat galinės bei šoninės linijos, praranda kamuolį ir N.Hayesas pelno du taškus su pražanga.

Po to Z.LeDay pavyzdingai uždaro K.Slouką 1 prieš 1 ir šio metimas net nesiekia lanko.

Lemiamoje rungtynių atakoje – puikus derinys M.Grigoniui. Daug apgaulingų veiksmų iki svarbiausio momento – vertikalios užtvaros Grigoniui. Užduotis buvo šiam gauti kamuolį ir atakuoti judesyje, veržiantis į aikštelės vidurį. Užtvara paliko jį dengusį K.Slouką vos vos besivejančio vaidmenyje.

M.Grigonis pasinaudojo jėga bei kūno balansu bei pataikė sudėtingą metimą per į pagalbą atėjusį dar vieną žaidėją. Fantastiškas metimas.

Apibendrinimas

Itin daug klydęs „Žalgiris“ sugebėjo nuskinti pergalę vienoje iš sudėtingiausių atmosferų Europoje.

Abi komandos kol kas toli nuo geriausio savo krepšinio, tačiau kauniečiai savo charakterių dėka sugebėjo ištraukti atrodo jau pralaimėtas rungtynes. Jas vainikavo 10:0 spurtas per paskutines 2 minutes.

Tai – auksinis taškas išvykoje, kadangi „Fenerbahče“ komandai susižaidus, kitoms komandoms laimėti šioje arenoje bus be galo sudėtinga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius