-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į ką atkreipti dėmesį bandant naują automobilį?

Naują automobilį besirenkantys vairuotojai kelia daugybę klausimų bei lūkesčių savo naujam pirkiniui. Kartais į klausimus padeda atsakyti faktai arba skaičiai – informacija, pateikiama skaičiais ar žodžiais. Tai leidžia objektyviai įvertinti kai kuriuos parametrus. Tačiau iš tiesų – ne viskas vien skaičiais pagrindžiama.
Automobilio rakteliai
Automobilio rakteliai / 123rf.com nuotr.

Vairuotojų apsisprendimą neretai lemia subjektyvūs vertinimai. Funkcijų (oro kondicionieriaus, radijo ar pramoginės sistemos) valdymo patogumas, naudinga erdvė bagažinėje ar vaiko kėdutės sumontavimo paprastumas – tokių subjektyviai vertinamų aspektų yra gausybė.

Daliai vairuotojų gali neįtikti variklio garsas, pavarų dėžės ar važiuoklės darbas, nes šios sritys taip pat vertinamos individualiai ir vien skaičiais neišreiškiamos.

Naujo automobilio išbandymas arba bandomasis važiavimas yra vienintelė galimybė iš arti susipažinti su konkrečiu modeliu. Būtent dėl to transporto priemones parduodantys atstovai visada siūlo išbandyti pirkėją dominantį modelį ar net konkrečią jo versiją. O pirkėjas savo ruožtu turėtų nepamiršti palyginti kelių skirtingų automobilių tarpusavyje. Tik gerai įvertintas verdiktas leis pasitikėti perkamu automobiliu.

Autoplius.lt komunikacijos vadovas Matas Buzelis teigia, kad bandomasis važiavimas dažniausiai yra iškalbingesnis už tūkstantį žodžių.

„Draugai, giminaičiai ar bet kokie kiti žmonės net ir socialinėje erdvėje gali jums papasakoti apie savo patirtį su tam tikrais modeliais, tačiau įsitikinti tuo padės tik jūsų asmeninis kontaktas su automobiliu. Kartais nauja transporto priemonė vairuotojui gali neįtikti vien dėl to, kad pernelyg sudėtinga valdyti klimato kontrolės sistemą. Kitiems kritinį sprendimą padeda priimti sėdėjimo pozicija, patogumas įsitaisyti ant galinių sėdynių ar galimybė sumontuoti vaiko kėdutę“, – teigia automobilių rinkos ekspertas.

Svajūno Stroino nuotr./Matas Buzelis, transporto skelbimų portalo „Autoplius.lt“ komunikacijos vadovas
Svajūno Stroino nuotr./Matas Buzelis, transporto skelbimų portalo „Autoplius.lt“ komunikacijos vadovas

Anot M. Buzelio, naują automobilį besirenkantys žmonės turėtų išbandyti kuo daugiau skirtingų automobilių – tik tokia galimybė padės sudėlioti visus argumentus ant svarstyklių ir uždegs žalią šviesą tinkamiausio, geriausiai poreikius atitinkančio modelio įsigijimui.

Autoplius.lt komunikacijos vadovas įvardija sritis, kurioms reikėtų skirti daugiau dėmesio bandomojo važiavimo metu.

1. Sėdėjimo pozicija bei įlipimas į automobilį

Kiekvienas vairuotojas prie vairo turi jaustis patogiai, tačiau ne mažiau svarbu yra tai, ar patogu bus įlipti į automobilį bei iš jo išlipti. Kai kurie padidinto pravažumo automobilių gamintojai taip suprojektuoja slenksčius, kad išlipant iš transporto priemonės kelnės liečiasi prie kėbulo. Žiemą tokia automobilio savybė gali sugadinti jūsų dieną.

Negana to, reikia įvertinti, ar žemesnio ūgio vairuotojui bus patogu kiekvieną dieną įlipti į automobilį su padidinta prošvaisa. Nors ir Lietuvoje bei visame pasaulyje SUV klasės automobiliai sparčiai populiarėja, reikia įvertinti, ar toks kėbulas iš tiesų reikalingas kasdieninėse situacijose.

2. Funkcijų valdymas

Kai kuriems gali būti nepatogu visus automobilio parametrus valdyti tik liečiamu ekranu. O, galbūt, tiems, kurie savo gyvenimo neįsivaizduoja be išmaniojo telefono, sprendimas atsisakyti fizinių mygtukų kaip tik labai patiks. Kai kurie gamintojai šią dilemą išsprendžia siūlydami ir liečiamus ekranus, ir papildomus mygtukus ar rankenėles šalia jų.

Taip pat reikėtų išsiaiškinti, kaip veikia pagrindinės funkcijos, kuriomis norėtumėte naudotis, pavyzdžiui, bagažinės atidarymas kojos judesiu.

123RF.com nuotr./Kelionė automobiliu
123RF.com nuotr./Kelionė automobiliu

3. Akustinis komfortas

Ar gerai automobilio salonas izoliuotas nuo išorinio pasaulio? Tarpmiestinėse kelionėse paprasčiausias vėjo švilpesys arba padangų ūžimas gali greitai varginti. Padangų triukšmas, žinoma, priklauso ir nuo pasirinktų padangų.

Rinkdamiesi automobilį su mažesnio darbinio tūrio varikliu išbandykite jį ir kelio atkarpoje, kur leidžiamas maksimalus greitis didesnis nei miesto ribose. Itin silpni automobiliai užmiestyje gali varginti dėl dinamikos trūkumo lenkimų metu arba didelių variklio sūkių pasiekus didžiausią leistiną greitį.

4. Ar lengva įstatyti vaiko kėdutę?

Jeigu ieškoma automobilio, kuriuo bus vežiojami ir maži vaikai, reikėtų patikrinti, kaip lengva įmontuoti vaiko kėdutę. Nors ir didžioji dauguma naujų automobilių turi ISOFIX tvirtinimo sistemas, dėl durų arkų bei salono dizaino subtilybių vaiko kėdutę įstatyti gali būti sunkia užduotimi.

5. Naudinga bagažinės talpa bei praktiškumas

Bagažinės erdvumas matuojama litrais (arba kubiniais decimetrais), tačiau didesnis skaičius nebūtinai reiškia, kad bagažinė bus praktiškesnė. Reikėtų įvertinti, kiek yra panaudojamos erdvės bei atkreipti dėmesį, ar yra papildomos kilpos pirkinių maišams pakabinti.

Salone esančios daiktadėžės taip pat palengvina gyvenimą prie vairo. Ne visi nauji automobiliai gali suteikti patogią galimybę pasidėti vairuotojo asmeninius daiktus – piniginę, mobilų telefoną, raktus. Sėsti prie vairo su pilnomis kišenėmis – menkas malonumas.

Lankomiausias šalies transporto skelbimų portalas Autoplius.lt kartu su naujienų portalu 15min siūlo pasinaudoti patraukliausiais naujų automobilių pasiūlymais. Geriausiomis sąlygomis parduodami nauji modeliai vairuotojams siūlomi vienoje vietoje – tereikia užsiregistruoti bandomajam važiavimui. Projektas „Metas vairuoti naują vyks iki gegužės 5 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius