Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaip plastikinis automobilis galėjo padėti įveikti karo nepriteklių?

Plastikas yra daug lengvesnis už metalą, todėl plastikinių automobilių istorijoje būta labai daug. Pats Henris Fordas 1941 metais pristatė ypatingą plastikinį automobilį, kuris buvo ne tik lengvas, bet ir labai tvirtas. Be to, jis pasirodė pačiu tinkamiausiu laiku, nors galiausiai vis tiek dingo.
Ford sojų plastiko automobilis. (Wikimedia)
Ford sojų plastiko automobilis. (Wikimedia)

Plastikas turi daug privalumų prieš plieną. Visų pirma, jis yra lengvesnis, todėl stiklo ar anglies pluoštu sutvirtintą plastiką pamėgo sportinių automobilių gamintojai. Antra, jis nerūdi – nerūdijantis plienas kėbulams nelabai tinka.

Trečia, jis yra santykinai lengvai formuojamas, todėl puikiai tinka vienetinių mašinų kūrimui. Futuristiškas „Probe 16“ buvo sukurtas iš stiklo pluoštu sutvirtinto plastiko, o koncepcinis „Peugeot 907“ turėjo anglies pluošto kėbulą. Ir taip – tos medžiagos irgi yra (kompozitinis) plastikas.

Plastikinis „Ford“ – pačiu laiku

Henris Fordas buvo tikras inovatorius ir giliai domėjosi alternatyviomis medžiagomis. Jį ypač domino natūraliu pluoštu sutvirtinti plastikai. Kai kurios plastikinės „Ford“ automobilių detalės buvo gaminamos iš tokiu sojos pluoštu sutvirtinto plastiko. Pavyzdžiui, iš jo buvo gaminami rageliai garsiniams signalams, kai kurios apdailos detalės.

1941-aisiais JAV jau tvyrojo karo nuojauta. Suprantant situaciją Europoje buvo akivaizdu, kad JAV nuo įsitraukimo skiria labai nedaug. Karas neišvengiamai pakeičia įprastą pramoninių gamyklų veikimą ir pareikalauja tausoti kai kurias medžiagas, ypač plieną ir kitus metalus. Be to, kai kurių medžiagų jau trūko dėl sutraukytų tiekimo grandinių, o britai dar vasarą ėmė prašyti amerikiečius tausoti maistą ir ruoštis padėti karo kaustomai šaliai.

Plieno naudojimas 1941-ųjų JAV dar nebuvo apribotas, tačiau Henris Fordas matė galimybę pademonstruoti tai, apie ką galvojo ne vienerius metus – plastikinį automobilį. Jis buvo pristatytas 1941-ųjų rugpjūčio 13 dieną – dar prieš Perl Harboro ataką ir visišką JAV įsitraukimą į Antrąjį pasaulinį karą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius