-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvių meilė elektromobiliams didėja: kokius pranašumus įžvelgia?

Lietuviai yra didžiausi elektromobilių entuziastai Baltijos valstybėse, o maždaug pusė (46 proc.) šalies gyventojų per artimiausią dešimtmetį planuoja įsigyti elektra varomą automobilį. Dešimtadalis gyventojų tokia transporto priemone važinėtis ketina jau per artimiausius trejus metus. Be to, net ir automobilių pirkti neplanuojantys gyventojai palaiko platesnį elektromobilių naudojimą. Tokius duomenis atskleidė „Citadele“ banko ir tyrimų bendrovės „Norstat“ atlikta gyventojų apklausa, rašoma pranešime.
Įkrovimo lizdas
Įkrovimo lizdas / Gamintojų nuotr.

Pavyzdžiui, Latvijoje 39 proc., o Estijoje 36 proc. gyventojų per artimiausius dešimt metų ketina įsigyti elektromobilį. Be to, Latvijoje ir Estijoje gerokai daugiau gyventojų atskleidė palaikantys automobilius su vidaus degimo varikliais, todėl niekuomet neplanuojantys įsigyti elektromobilio. Lietuvoje taip teigė tik 6 proc., Latvijoje – 13 proc., o Estijoje – net 16 proc. gyventojų.

Kaip pagrindinį elektromobilių pranašumą daugiausia (65 proc.) Lietuvos gyventojų įvardijo jų draugiškumą aplinkai. Lietuviai taip pat išskyrė tylų elektromobilių variklių veikimą (56 proc.), šių transporto priemonių inovatyvumą (48 proc.), galimybę jas įkrauti namie (46 proc.), elektromobiliams taikomas lengvatas ir suteikiamas kitas privilegijas (40 proc.), taip pat mažas eksploatavimo išlaidas (36 proc.).

Kaip didžiausias kliūtis plačiau naudoti elektromobilius Lietuvos gyventojai mato per mažai išplėtotą įkrovimo stotelių tinklą (65 proc.) ir palyginti dideles pradines tokios transporto priemonės įsigijimo išlaidas (57 proc.). Be to, pusės respondentų vertinimu, plačiau naudoti elektromobilius trukdo ribotas atstumas, kurį tokia transporto priemonė gali įveikti vienu įkrovimu, ir finansinių paskatų joms įsigyti trūkumas.

„Šalinant tyrime minimas kliūtis įsigyti elektromobilį, šios ekologiškos transporto priemonės gali tapti mūsų kasdienybės dalimi greičiau, nei tikimės, nes visuomenė labai palankiai sutinka šią naujovę. Prieš kelerius metus elektromobilio pasirinkimas buvo labiau vertybinis, o dabar jis remiasi ir ekonomine nauda.

Automobilių gamintojai aktyviai kuria naujus elektra varomus modelius, tad elektra įveikiamas atstumas nuolat didėja, o automobilių kaina mažėja. Pagal lizingo paraiškas stebime tendenciją, kad elektromobilių įsigijimu dabar labiausiai domisi verslo įmonės, o namų ūkiuose elektrinis automobilis dažniausiai perkamas kaip antras šeimos automobilis“, – sako „Citadele“ banko Verslo ir mažmeninės bankininkystės vadovas Darius Burdaitis.

Elektromobilius įsigiję fiziniai asmenys taip pat gali gauti valstybės kompensaciją. Tam iki kitų metų vasario 1 d. reikia pateikti prašymą per APVIS informacinę sistemą. Įsigijus naudotą elektromobilį galima gauti 2 tūkst. eurų, o už naują elektromobilį – 4 tūkst. eurų kompensaciją. Papildoma tūkstančio eurų kompensacija suteikiama už tinkamai sunaikintą seną transporto priemonę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius