-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Melga“ primena: už automobilio remonto paslaugas galima susigrąžinti iki 400 eur

Iki šiol pildydami Gyventojų pajamų deklaraciją dažnai net nesusimąstydavome, kad galima susigrąžinti dalį pinigų, sumokėtų ne tik už gyvybės draudimą ar būsto paskolą. Galima atgauti dalį išlaidų, kurias paklojote servisui už automobilio remontą. Ir kalba čia sukasi ne tik apie juridinius asmenis, bet ir apie fizinius. Tiesa, ši tvarka nauja, įsigaliojusi tik šiais metais, o valstybės biudžete tam numatyta 15 mln. Eur.
Automobilių mokesčiai
Pinigai / 123rf.com nuotr.

Nuo 2019 m. sausio 1 d. Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvata pasinaudoję asmenys gali atgauti vidutiniškai iki 400 Eur per metus, jei samdė auklę, remontavo butą ar automobilį. Žinoma, jei paslaugos teikėjas tai darė legaliai ir mokėjo mokesčius. Taigi ir remonto darbus atlikti turi Lietuvos Respublikoje įregistruotas mokesčių mokėtojas arba registruotis mokesčių mokėtoju privalantis asmuo.

VMI teigimu, nepakanka pateikti tik mokėjimą patvirtinančių dokumentų: visada būtina pridėti sąskaitą-faktūrą, PVM sąskaitą faktūrą ar prekių (paslaugų) pirkimo-pardavimo kvitą, pateikiamą FR0508 forma. Netinka tokie dokumentai, kaip atliktų darbų perdavimo–priėmimo aktas ar išankstinė sąskaita-sąmata. Reikalingi dokumentai turi būti nufotografuoti arba nuskenuoti.

Grąžinamos išlaidos už paslaugas, bet ne už automobilinius dažus ar detales

Lengvojo automobilio remonto paslaugoms priskiriamos technologinių priemonių ir operacijų, kuriomis siekiama sutaisyti sugedusį automobilį, kad jos techninė būklė atitiktų transporto priemonės gamintojo nustatytą lygį, kompleksas. Remontas taip pat apima sugedusių automobilio sudėtinių dalių keitimą ir taisymą.

Paprastai tariant, automobilio remontu laikomas: mechaninis remontas, elektros įrangos remontas, elektroninių įpurškimo sistemų remontas, kėbulo remontas, purškimas ir dažymas, automobilio dalių, sėdynių remontas, priekinių stiklų ir langų remontas, padangų ir kamerų remontas.

Sumų, sumokėtų už remontui reikalingas medžiagas, priemones ar detales iš gyventojo pajamų atimti negalima. Lengvata taikoma tik išlaidoms už atliktus remonto darbus ar suteiktas remonto paslaugas.

Lengvata netaikoma ir automobilio techninės priežiūros darbams, pvz., antikorozinės dangos purškimui, kėbulo poliravimui, padangų montavimui ar techninės priežiūros vadove numatytam variklio alyvos ir filtrų keitimui.

Ką sako LR Gyventojų pajamų mokesčio įstatymas

Įstatymo naujoje redakcijoje numatyta, kad šios nuostatos taikomos apskaičiuojant ir deklaruojant 2019, 2020, 2021 metų mokestinių laikotarpių pajamas. Ir kad GPM dalį gali susigrąžinti abu sutuoktiniai – nebūtinai tas, kurio vardu deklaruotas automobilis. Ir nesvarbu, kurio vardu bus išrašyta sąskaita už atliktus darbus (suteiktas paslaugas), iš kurio banke turimos sąskaitos įvyko apmokėjimas, kokia nuosavybės forma (asmenine ar bendrąja jungtine) valdomas automobilis.

Tačiau yra apribojimų. Didžiausia išlaidų suma, nuo kurios galės būti susigrąžinta dalis GPM už šias paslaugas, yra 2 tūkst. eurų (kiekvienam iš sutuoktinių); didžiausia suma, kurią galės susigrąžinti vienas asmuo, yra 400 eurų, jei jo pajamos buvo apmokestintos 20 proc. GPM tarifu. Išlaidos atimamos tik iš nuolatinio Lietuvos gyventojo gautų pajamų apskaičiuojant pajamų mokestį už mokestinį laikotarpį pateikiant metinę pajamų mokesčio deklaraciją.

Tarkime, jei gyventojas už automobilio remontą 2019 metais sumokėjo 4 tūkst. Eur, o sąskaitos išrašytos tik jo vardu, lengvatą gali prisitaikyti ir šitas asmuo, ir jo sutuoktinė. Abu tokiu atveju iš apmokestinamųjų pajamų gali atimti po 2 tūkst. Eur išlaidų už automobilio remonto paslaugas.

Dar vienas pavyzdys, pateiktas VMI leidinyje „Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimai nuo 2019 m.“. Darbuotojas asmeninėms reikmėms naudoja įmonės automobilį. Už jo remonto paslaugas savo lėšomis apmokėjo darbuotojas, šių išlaidų įmonė jam nekompensavo.

Todėl atsižvelgiant į faktinę naudojimosi automobiliu aplinkybę, yra laikoma, kad darbuotojas automobilio remonto išlaidas patyrė savo naudai. Tokiu atveju, jam gali būti taikoma pajamų mokesčio lengvata.

VIDEO: Kaip pildyti PRC912 patyrus išlaidas už automobilio remontą?

Daugiau informacijos čia arba „Melga“ autoservisų tinklo tinklapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius