Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Aukštaitijos kroso taurė Uoginiuose: pusšimtis dalyvių ir ištvermės egzaminas technikai

Praėjusį sekmadienį Kupiškio rajone esančiame Uoginių autosporto komplekse surengtas pirmasis šių metų Aukštaitijos kroso taurės etapas. Čia startavo net 52 į septynias skirtingas klases suskirstyti dalyviai.
Varžybų akimirka
Varžybų akimirka / Tomas Pošiūnas Photography nuotr.

Pirmojo etapo Uoginių trasoje su nerimu laukė ne tik dalyviai, bet ir patys renginio organizatoriai – „Kupiškio auto-moto sporto klubas“. Pagrindiniu iššūkiu tapo krituliai, kurių šįkart prieš varžybas iškrito itin gausus kiekis. Tačiau šįkart fortūna organizatoriams šypsojosi ir renginio dieną galvos dėl lietaus sukti nebereikėjo. Nors trasa vietomis buvo minkšta, tačiau purvo balose lenktynininkams taškytis neteko.

Pirmasis Aukštaitijos autokroso taurės etapas parodė, kad lenktynininkai išties pasiilgę varžybų, kadangi dėl karantino šiemet sezonas vėl prasidėjo gerokai vėliau nei buvo planuota. Uoginiuose startuoti panoro net 52 dalyviai. Be to, lenktyniauti Kupiškyje norą pareiškė ir gausus būrys Latvijos lenktynininkų, mat jie savo šalyje sezono pradėti vis dar negali.

Sekmadienis Uoginiuose tradiciškai prasidėjo administracinės ir techninės komisijos formalumais, o vėliau dalyviai prie starto stojo laisvosioms treniruotėms. Po to jų laukė ir chronometruojami važiavimai, kuriuose jau reikėjo demonstruoti aukštą tempą. Būtent pagal šiuos rezultatus priklausė startinė pozicija pirmoje kvalifikacijoje.

Prieš kvalifikacinius važiavimus visi dalyviai buvo pakviesti į atidarymo ceremoniją ir paradą. Prieš dalyvių būriui pajudant į parado ratą buvo surengta ir apdovanojimų ceremonija praėjusių metų Lietuvos automobilių kroso taurės nugalėtojams ir prizininkams. Jiems apdovanojimus įteikė Lietuvos automobilių sporto federacijos prezidentas Egidijus Janavičius. Dalyviams sveikinimo žodį taip pat tarė ir Kupiškio rajono meras Dainius Bardauskas. Po praėjusių metų nugalėtojų ir prizininkų pagerbimo visi sekmadienio varžybų dalyviai pajudėjo į paradą, o po jo laukė trys kvalifikaciniai važiavimai ir finalinis mūšis.

Tomas Pošiūnas Photography nuotr./Varžybų akimirka
Tomas Pošiūnas Photography nuotr./Varžybų akimirka

„Junior 1600“ įskaitoje prie starto stojo keturi dalyviai ir čia visą dieną lyderiavo puikiai žinomas jaunasis Latvijos lenktynininkas Dainis Zemnieks. „Opel Astra“ automobilį vairavęs sportininkas visų važiavimų metu nuo oponentų atitrūkdavo praktiškai per pusę trasos, tad didžiausia intrigą buvo galima stebėti jam už nugaros.

Kvalifikacijų metu daugiausiai dramos buvo kovoje dėl trečios vietos, kur žiūrovai išvydo Gertrūdos Laurinavičiūtės ir Gyčio Zabielos kovą. Finale intrigos buvo dar daugiau, kadangi iki tol antroje vietoje važiavęs Matas Rimkus smuktelėjo žemyn ir taip pat buvo priverstas vytis Gertrūdą Laurinavičiūtę. Pastaroji sekmadienį demonstravo įspūdingai šaltus nervus ir preciziškai tiksliai gynėsi nuo varžovų bandymų ją aplenkti. Jai už nugaros finale važiavęs Matas Rimkus galiausiai pats padarė klaidą ir apsisuko trasoje, taip paleisdamas ne tik galimybę pakilti į antrąją vietą, bet padovanodamas trečią poziciją iki tol ketvirtoje vietoje važiavusiam Gyčiui Zabielai.

Tomas Pošiūnas Photography nuotr./Varžybų akimirka
Tomas Pošiūnas Photography nuotr./Varžybų akimirka

„Mini Buggy“ klasėje startavo penki, praėjusį sezoną jau matyti dalyviai. Puikiai vienas kitą pažįstantys varžovai visą dieną demonstravo stabilumą ir staigmenų per kvalifikacijas užfiksuota nebuvo. Visgi finalinis važiavimas įnešė šiek tiek dramos, kai iki tol visą dieną lyderiavęs Ąžuolas Dungveckis buvo aplenktas nuolat jam įkandin sekusio Agniaus Pilipavičiaus.

Tačiau likus vienam posūkiui iki finišo Ąžuolas Dungveckis susigrąžino poziciją ir pro šachmatinę vėliavą pralėkė pirmas. Agnius Pilipavičius džiaugėsi antra vieta, o trečią poziciją iškovojo visą dieną šioje vietoje važiavęs Patrikas Dungveckis. Tiesa, apdovanojimų ceremonijos metu organizatoriai pasveikino ir likusius du šios klasės dalyvius – Germantą Geležinį ir Oskarą Dungveckį.

Tomas Pošiūnas Photography nuotr./Varžybų akimirka
Tomas Pošiūnas Photography nuotr./Varžybų akimirka

Klasėje „1600“ startavo net dešimties dalyvių rikiuotė, tad čia veiksmo buvo jau nuo pat pirmosios kvalifikacijos. Kad kova čia vyks be jokių kompromisų tapo aišku jau nuo pirmųjų važiavimų, mat dalyviai atkakliai kovojo dėl kiekvieno trasos metro nevengdami susiglausti šonais su oponentu. Visgi rimtų susidūrimų buvo išvengta, o galiausiai finalinis važiavimus sudėliojo visus taškus.

Šioje įskaitoje nugalėtoju tapo patyręs autokroso lenktynininkas Vismantas Gricius. Jis savo varžovams praktiškai neleido pagalvoti apie galimybę jį aplenkti ir visą dieną diktavo tempą bei iškovojo pirmąją vietą. Antrą rezultatą pademonstravo Gražvydas Kiela, o trečias finišavo Danas Januševičius, vairavęs „Volkswagen Golf“.

Tomas Pošiūnas Photography nuotr./Varžybų akimirka
Tomas Pošiūnas Photography nuotr./Varžybų akimirka

Pati gausiausia buvo klasė „2000“. Kadangi čia susirinko 11 dalyvių, visus juos teko padalinti į du pogrupius. Tai reiškė, kad finale trasoje susitiks vieni su kitais visą dieną taip ir nelenktyniavę dalyviai iš atskirų pogrupių. Šioje įskaitoje aršiausia kova virė tarp latvio Raimondo Abolinšo ir lietuvio Gyčio Šatkausko. Vienas su kitu atkakliai besivaržę sportininkai turėjo ir tarpusavio susidūrimų, tačiau galiausiai visos kortos sukrito latvio naudai.

Nors finale lyderiavo Gytis Šatkauskas, tačiau pavijęs ratu lėtesnį varžovą jis už pastarojo sulėtėjo. Tokį scenarijų prognozavęs latvis iškart pasinaudojo proga ir nėrė pro šoną bei išsiveržė į pirmąją vietą. Gyčiui Šatkauskui teko tenkintis antra vieta, o trečioje pozicijoje finišavo tądien net dviejose klasėse lenktyniavęs Juris Mesters iš Latvijos.

Tomas Pošiūnas Photography nuotr./Varžybų akimirka
Tomas Pošiūnas Photography nuotr./Varžybų akimirka

Pačioje galingiausioje klasėje „SuperCars“ visą dieną vienas po kito mažėjo dalyvių. Nors iš pradžių dalyvių rikiuotę sudarė net septyni sportininkai, tačiau finaliniame važiavime laimėjo vienintelis sveiką automobilį išsaugojęs Andrius Luščiauskas. Itin apmaudžiai pergalę paleido Dalius Valiukas su „Audi TT“. Jis visą dieną lyderiavo, tačiau finale neatlaikė jo automobilis ir iki finišo likus dviem ratams jis turėjo sudėti ginklus – nulūžo jo bolido galinis ratas. Trasoje jau buvo sustojęs ir kito lenktynininko Žilvino Astrausko „Audi TT“, tad Andrius Luščiauskas su „Volkswagen Golf“ pergalę iškovojo kaip vienintelis dalyvis, likęs su važiuojančiu automobiliu.

Keturis ratus įveikęs Dalius Valiukas buvo apdovanotas antros vietos taure, o du ratus nuvažiavęs Žilvinas Astrauskas – trečiosios. Ramūnui Zabielai lenktynės baigėsi net neprasidėjusios dėl sankabos gedimo, Audrius Stanis irgi nusilaužė savo bolido ratą, su vietoje neišsprendžiamomis techninėmis problemomis dienos eigoje susidūrė ir Jonas Ramanauskas bei Raimondas Monstvila.

Tomas Pošiūnas Photography nuotr./Varžybų akimirka
Tomas Pošiūnas Photography nuotr./Varžybų akimirka

„2500 RWD“ galine ašimi varomų automobilių įskaitoje triumfavo itin išskirtinį modelį vairavęs Mantas Gurkšnys. Jis trasoje pasirodė su galine ašimi varomu „Subaru“ automobiliu, po kurio kėbulu slepiasi BMW agregatai. Nors šiam sportininkui diena irgi nebuvo iš lengvųjų, galiausiai pastangos davė vaisių ir finaliniame važiavime vaikinas triumfavo.

Sunkiai, tačiau antrąją vietą iškovojo BMW vairavęs Mantas Snukiškis. Trečiąją vietą laimėjo Mindaugas Valaitis. Apmaudžiai lenktynės susiklostė prizininkų gretose visą dieną važiavusiam Stasiui Brunzai, kuriam finalas baigėsi neįveikus nė vieno rato.

Tomas Pošiūnas Photography nuotr./Varžybų akimirka
Tomas Pošiūnas Photography nuotr./Varžybų akimirka

„OPEN 2500“ įskaitoje startavo devyni dalyviai ir finale pirmąją vietą iškovojo Latvijos lenktynininkas Roberts Barins. Ant antrojo prizininkų pakylos laiptelio žengė Eividas Braška, kuris ilgą laiką vedė rikiuotę, tačiau iki pergalės jam šįkart šiek tiek pritrūko.

Trečioje vietoje finišavo visais ratais varomą BMW vairavęs Edgaras Urba. Lenktynininkui diena nebuvo iš lengvųjų, bet pamažu gerindamas savo pozicijas jis galiausiai iškovojo vietą ant podiumo ir brangius sezono taškus.

Tomas Pošiūnas Photography nuotr./Varžybų akimirka
Tomas Pošiūnas Photography nuotr./Varžybų akimirka

Komandinėje įskaitoje triumfavo itin gausia sportininkų sudėtimi pasižymėjusi „Ekrosas“ komanda. Šios ekipos lenktynininkai iškovojo 50 taškų ir už savęs paliko atitinkamai „Biržų ASK“ ir „Extempas“ ekipas. Pastarąsias skyrė vos taškas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius