-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Darius Vaičiulis iš Antarktidos: situacija komplikuota, tariamės su orų dievais

Buvęs Antano Juknevičiaus šturmanas Dakare Darius Vaičiulis šiais metais pasirinko naują išbandymą. Kartodamas norvego Roaldo Amundseno kelionę į Pietų ašigalį, jis kartu nori atlikti ir labdaros misiją – paremti organizaciją „Gelbėkite vaikus“.

Aukoti svarbiam tikslui galima čia.

Lapkričio 21 d. – trim dienom vėliau nei planuota – 16 val. vietos laiku lėktuvas „Boeing 757“ pakilo iš Punta Arenas (Čilė) Antarktidos link. Šiek tiek daugiau nei keturios valandos skrydžio ir Darius su trimis bendrakeleiviais pasiekė „Union Glacier Camp“ bazinės stovyklos ledinį nusileidimo taką.

Bazinėje stovykloje atliko namų darbus

Antarktida pasitiko ryškiai mėlynu dangumi ir nešaltu oru, -15 laipsnių. „Jausmas nepakartojamas, užuodžiu nuotykius su didele doze druskos, aštrių pipirų ir karčių ašarų“, – rašė Darius Vaičiulis savo internetiniame dienoraštyje.

Bazinėje stovykloje Darius ir kiti ekspedicijos nariai, laukdami skrydžio į ekspedicijos starto vietą, atliko namų darbus. Lapkričio 23 d. ekspedicijos dalyviai visu pajėgumu puolė ruoštis ekspedicijai.

„Situacijos, oro briefingas, vėliau maisto pakavimas visą dieną. Nuo paketų atidarinėjimo jau skauda pirštus. Kiekvienai dienai atskiras produktų maišas. 38 paketai su šokoladu, pusryčiais, sriuba, vakariene, džiovintais vaisiais, riešutais, sūriu, saliami, sausainiais, traškučiais ir energetiniais gėrimais. Rytoj maisto pakavimą turėtume užbaigti“, – rašė Darius prieš keletą dienų.

Diena nuobodoka… 10 valandų prie virtuvės stalo. Reikia per pusę perpjauti kiekvieną abrikosą, o ananaso skiltelę suketvirčiuoti.

Dariui dar niekada neteko išpakuoti ir sulaužyti 7 kg šokolado. Kiekvienai dienai atsipjauti po 20 g sviesto, 50 g saliami ir tiek pat sūrio. Žinoma, viską supjaustyti riekelėmis:

„Ką padarom čia, nereikės daryti TEN. Tai reiškia sutaupytas valandas ir ilgesnį poilsį.

Oras permainingas. Kartais užpučia stiprus vėjas, tai visai nurimsta ir gali vaikščioti su šortais. Mėgaujuosi puikiu maistu, o dušą kol kas atidedu… Reikia kažkaip nusipelnyti tokio malonumo Antarktidoje“.

Komanda vis panašesnė į rimtą kumštį. Aptarinėjamos bet kokios detalės. Formuojasi pasitikėjimas ir bendrumas.

Stovykloje kol kas nedaug keliautojų. Trumpesnių ekspedicijų dalyviai dar neatvyko, o transantarktinių ekspedicijų dalyviai kelyje jau savaitę.

Oras maždaug -10. Vėjo beveik nėra, taigi, kol kas labai komfortiška.

Sąlygos skrydžiui nėra palankios

Kada prasidės 34 dienų trukmės ir 600 km ilgio ekspedicija nuo užšalusios jūros iki pat Pietų ašigalio, kol kas sunku pasakyti. Reikia sulaukti tinkamų oro sąlygų.

„Užbaigiau su maistu, paskirsčiau būsimoms savaitėms rūbus, paimprovizavau su adata rankoje (gavosi visai nebloga veido kaukė), išlaikiau drono skraidymo Antarktidoje egzaminą. Išklausėme ir pirmąjį briefingą apie orus. Deja, artimiausiomis dienomis vis dar netinkamas oras skristi.

Mūsų situacija komplikuota, kadangi skrydis bus leidžiamas tik tada, kai oras bus tinkamas keturiose vietose – čia Union Glacier Camp, tarpiniame nusileidime kuro pasipildymui, toje vietoje, kur paliksime papildomo maisto atsargas, ir galiausiai ant Roso jūros ledo, t.y. mūsų starto pozicijoje. Įdomu tai, kad dvejose iš šių vietų lėktuvas paskutinį kartą leidosi prieš dvejus metus.

Bazinėje stovykloje liko jau tik mūsų komanda ir islandų kompanija, kuri projektuoja ir tikrina maršrutą būsimajai ekspedicijai automobiliu per Antarktidą.

Tarpusavyje aptarinėjame ekspedicijos strategiją ir taktiką. Koks tempas, kaip dažnai ilsimės, dienos režimas ir kiekvieno atsakomybė, buitiniai klausimai ir taip toliau. Manome, kad galutiniam pasiruošimui reikalingos dar dvi dienos, t.y. lapkričio 27 d. galėtume pradėti, bet bus matyti, kaip seksis su oro dievais“ , – komentavo situaciją Darius Vaičiulis.

Palydovinio ryšio dėka, gyvai ekspedicijos maršrutą galite stebėti čia: https://bit.ly/coasttopole.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius