-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 20 /17:36

Paskutinis F1 pasistumdymas Abu Dabio GP: laimėjo M.Verstappenas, bet švenčia ir „Ferrari“

Tokios įnirtingos kovos dėl antros vietos „Formulės 1“ čempionate nebuvo jau seniai. Ambicinga konkurencija ir konstruktorių, ir pilotų klasėje. Bet ne dėl pirmos – tik dėl visų kitų vietų. Tačiau čempiono vardą iš anksto užsitikrinęs M.Verstappenas gali atlikti ir kitą vaidmenį – padėti S.Perezui aplenkti Ch.Leclercą.
F1 Pasaulio čempionas Maxas Verstappenas ir jo mergina Kelly Piquet
F1 Pasaulio čempionas Maxas Verstappenas ir jo mergina Kelly Piquet / „Scanpix“ nuotr.

Tekstą papildysime nuoroda į įspūdingiausių akimirkų video.

Kovoje dėl antrosios vietos lėmė vieno sustojimo taktika

Lenktynes užtikrintai laimėjo Maxas Verstappenas („Red Bull“), bet ne jam labiausiai reikėjo taškų. Dėl antrosios vietos kovėsi Ch.Leclercas („Ferrari“) ir S.Perezas („Red Bull“). Startavęs iš antrosios vietos meksikietis turėjo daugiau šansų, bet tik iki lenktynių vidurio.

Pasirinkęs tik vieno sustojimo taktiką Charlesas Leclercas saugojo padangas ir išliko antroje pozicijoje iki paskutinio rato. Naujesnėmis padangomis po dviejų sustojimų jį vijęsis S.Perezas pritrūko bent dviejų ratų, kad galėtų pasinaudoti DRS. Sergio nuolat strigo už lėtųjų varžovų ir prardo daugiau laiko, nei monakietis.

Nesusiklostė lenktynės Lewisui Hamiltonui. Lenktynių pradžioje apgadinęs bolidą po susidūrimo su C.Sainzu, Lewisas turėjo nedidelių techninių problemų visų lenktynių metu. Panašu, buvo pažeistas dugnas. Bet, likus vos keliems ratams, pavedė hidraulika ir L.Hamiltonas turėjo pasitraukti. Taip prarado penktąją vietą čempionate.

Galutinė rikiuotė po lenktynių:

O štai kaip atrodė jausmingas S.Vettelio atsisveikinimas su F1:

Naujausi įvykiai – aukščiau.

Lenktynių eiga

58/58, finišas. Maxas Verstappenas laimėjo 15-ąją pergalę. Ir antrą kartą tapo pasaulio čempionu.

Ch.Leclercas išsaugojo antrąją poziciją ir antrąją vietą čempionate. Jam įkandin finišavo S.Perezas, tikėjęsis antrosios vietos. Maxas tikrai niekuo negalėjo padėti, tad meksikiečiui pritrūko kelių ratų, kad lenktų monakietį. C.Sainzas – ketvirtas, o čempionate jis aplenkė L.Hamiltoną, kuriam šįkart labai nepasisekė...

„Ferrari“ tikrai gali švęsti – pagaliau taktiniai sprendimai buvo geri. O, lyginant su praėjusiais metais, antroji vieta iškovota prieš stiprų varžovą (pernai kovojo su McLaren, šiemet su Mercedes).

Finiše karjerą pabaigęs S.Vetelis surengė dūmų šou, piešė aštuoniukes ant asfalto. 53 pergalės per karjerą ir keturi čempiono titulai už vokiečio pečių.

57/58. Lewisui lenkynės baigtos. Jis stoja boksuose.

56/58. L.Hamiltono bolido hidraulika stringa. Jis krenta žemyn rikiuotėje. Tai reiškia, kad ir bendroje čempionato įskaitoje Lewisas praras penktą poziciją.

51/58. Ch.Leclercas lengvai lenkia lėtesnius varžovus, o S.Perezui tenka už jų šiek tiek užkliūti. Ar tikrai pavyks pavyti monakietį? Nes Charlesas, ilgai taupęs padangas, dabar ima spausti iš visų jėgų.

L.Hamiltonas gauna paskutinį įspėjimą už trasos ribų kirtimą. Kito įspėjimo nebus – gaus baudą.

46/58. Praradęs nemažai laiko, S.Perezas pagaliau užtikrintai aplenkė L.Hamiltoną. Akivaizdu, kad Ch.Leclercas jau nestos. Tad viskas labai trapu – ar S.Perezas aplenks monakietį lenktynių pabaigoje?

Tačiau akivaizdu, kad konstruktorių įskaitoje „Ferrari“ kol kas užtikrintai antri.

45/58. S.Perezas aplenkia L.Hamiltoną pirmoje DRS zonoje. Bet kitoje DRS Lewisas atsiima tai, ką prarado. Septynis kartus pasaulio čempionas žaidžia katę-pelę?

39/58. M.Schumacheris ir N.Latifi susistumdo. Mickas žioplai taranavo Nicolas galą posūkyje. Netrukus gauna 5 sekundžių baudą.

Panašu, kad Ch.Leclercas nestos antrą kartą. Jis saugos padangas ir bandys išsilaikyti antroje vietoje paskui M.Verstappeną. Laukia įdomi lenktynių pabaiga, jei jį pavys S.Perezas.

34/58. Lyderiai stoja antrą kartą. S.Perezas turi rinktis baltas kietas. Tai palanku Ch.Leclercui. Abu „Ferrari“ seka paskui M.Verstappeną. O Sergio kol kas P6. Jam bus sunku pavyti Ch.Leclercą, nors varžovai dar kartą stos.

29/58. Iš lenktynių dėl techninio gedimo traukiasi Fernando Alonso.

S.Vettelis pamažu atgauna prarastas pozicijas – lenkia P15 buvusį V.Bottą.

20/58. Kol kas pirmauja dar nestoję M.Verstappenas ir Ch.Leclercas. Toliau – Perezas, Sainzas, Vettelis. G.Russelui skiriame 5 sekundžių nuobauda.

S.Perezas lipa ant kulnų grįžusiam iš boksų M.Verstappenui. Ch.Leclerui sustojus keisti padangų, į priekį išsiveržia abu „Red Bull“. Taigi kol kas arčiau antrosios vietos čempionate yra Sergio Perezas.

Pituose nestojęs tik S.Vettelis. Jis įsikibęs P8.

17/58. S.Vettelis lenklia su kietomis padangomis grįžusį S.Perezą. Žinoma, neilgam. Bet Sergio sugaišo laiko, kol susigrąžino P5.

G.Russselas labai nesaugiai išleidžiamas po ratų keitimo. Gresia bauda.

14/58. A.Albonas ir L.Strollas pirmieji stoja keisti padangų (pagal taisykles būtina panaudoti du skirringus padangų mišinius). Abu renkasi baltas kietas. Įkandin stoja Y.Tsunoda, E.Oconas, S.Perezas ir t.t.

8/58. C.Sainzas su L.Hamiltonu kovoja ir bendroje čempionato įskaitoje ir trasoje. DRS pagalba Carlosas atsikovojo iš Lewiso P4.

Ir G.Russelas lenkia L.Hamiltoną. Gal jis apgadino dugną lenktynių pradžioje?

5/58. L.Hamiltonas, pasinaudojęs DRS, atidaro galinį sparną ir vėl atima P4 iš C.Sainzo.

Startas. Abu „Red Bull“ šauna į priekį, bet P2 startavusį S.Perezą atkaliai atakuoja Ch.Leclercas.

C.Sainzas prarado poziciją, tad, bandydamas ją atkovoti, išstūmė L.Hamiltoną, na, ne visai pagal taisykles. Todėl buvo privetstas vėl užleisti poziciją. Teisėjai nusprendė baudos neskirti. S.Vettelis pašoko iki P8. Bet E.Oconas netrukus iš vokiečio atsikovojo vietą.

Starto rikiuotė. Lenktynes stebi 160 000 žiūrovų. Iš pirmos eilės startuoja abu „Red Bull“. Paskui juos – abu „Ferrari“ ir abu „Mercedes“. Įdomus sluoksniuotas pyragas. Ar tokia rikiuotė išliks po pirmojo rato?

2 DRS zonos, 16 posūkių, 58 ratai. Startuojama vidutinio minkštumo geltonomis padangomis.

P.S. Už Brazilijoje sukeltą avariją D.Ricciardo skirta 3 starto pozicijų bauda.

Turnyrinė lentelė

Komandoms ir pilotams nebėra ko prarasti. Viską pasako turnyrinė lentelė. Likus vienam etapui, rezultatų lentelė atrodo taip:

1. M.Verstappenas – 429 tšk. 2. Ch.Leclercas – 290. 3. S.Perezas – 290. 4. G.Russelas – 265. 5. L.Hamiltonas – 240.

Įtempta situacija ir komandinėje (konstruktorių) įskaitoje, kova dėl antros vietos tęsis iki pabaigos:

1. Red Bull – 719. 2. Ferrari – 524. 3. Mercedes 505. 4. Alpine Renault – 167. 5. McLaren – 148.

S.Vettelio, M.Schumacherio, N.Latifi ir D.Ricciardo atsisveikinimas

Tai – paskutinės Sebastiano Vettelio (299-osios) Michaelio Schumacherio ir Danielio Ricciardo, Nicolas Latifi lenktynės – kitąmet jų nematysime.

F1.com iliustr./Yas Marina F1 trasa Abu Dabyje
F1.com iliustr./Yas Marina F1 trasa Abu Dabyje

Bet daugeliui įdomiau, ar M.Verstappenas padės komandos draugui. Kvalifikacijoje „Red Bull“ atrodė geriau, taigi Sergio Perezas ir pats, regis, gali pakovoti dėl taškų. Jam tiesiog reikia finišuoti greičiau, nei Ch.Leclercas. Jei Charlesas aplenktų Sergio, bus be galo įdomu, ko imsis „Red Bull“ strategai.

Įdomūs pasistumdymai dėl taškų laukia Mercedes – Ferrari, Aston Martin – Alfa Romeo, Alfa Tauri – Haas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius