-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar istoriniai automobilių numeriai pradings istorijos tėkmėje?

Vidaus reikalų ministerija 2017 m. spalio 9 dieną priėmė įsakymą Nr.IV-690, kuriuo numatyta, jog istorinės transporto priemonės netenka joms šiuo metu išduodamos valstybinio numerio rudos spalvos, taip pat numeriuose nelieka nuorodos į transporto priemonės pagaminimo metus. Įsakymo pakeitimas įsigalioja nuo 2018 metų balandžio 1 dienos, rašoma asociacijos „Retromobile“ pranešime.
Ford T, 1927 m.
Ford T, 1927 m. / Asociacijos Retromobile iliustr.

Kas pasikeitė per 3 metus, kai VĮ Regitra 2014-07-01 priėmė teisės aktą dėl rudos spalvos valstybinių numerių, dėl transporto priemonių pagaminimo metų juose žymėjimo?

Asociacijos Retromobile iliustr./Istoriniai automobiliai buvo žymimi tokiais registracijos numeriais
Asociacijos Retromobile iliustr./Istoriniai automobiliai buvo žymimi tokiais registracijos numeriais

Asociacijos atstovai teigia, kad dar 2011–2014 metais derinant šiuo metu naikinamą istorinių numerių įvedimo tvarką, jų išdėstymo, spalvinę gamą ir kt. darbo grupėse taip pat dalyvavo VĮ „Regitra“ atstovai, kurie siūlė ir balsavo už tai, jog būtų numatyta istorines transporto priemones išskirianti numerių spalva bei numeriuose numatyta pagaminimo data.

Tepraėjus 3 metams nuo numatytosios, tvarkingai bei sistemingai gyvuojančios tvarkos įvedimo, istorinės technikos gerbėjai nuolat visuomenę informuodavo, jog istorinės transporto priemonės registracijos numerio ženklas – daugiau nei numeris. Tai – informacinė lentelė, nurodanti, jog:

1. Tai – istorinė transporto priemonė,

2. Ji pagaminta konkrečiais metais.

Retromobile nuotr./Naujo pavyzdžio istoriniai numeriai
Retromobile nuotr./Naujo pavyzdžio istoriniai numeriai

Asociacijos atstovų teigimu, akivaizdu, kad minėtas Vidaus reikalų ministro įsakymas sujaukia kruopščiai bei nuosekliai kuriamą istorinės technikos identifikavimo visuomenėje tvarką.

Taip pat pakerta pasitikėjimą valstybinėmis institucijomis, taip neatsakingai, beatodairiškai bei skubiai kaitaliojančiomis teisės aktus, rašoma asociacijos „Retromobile“ pranešime.

Susidariusios situacijos bei esamos sistemos pakeitimo didžiausia neigiamybė – nepastovumas ir blaškymasis.

Reaguodama į įstatymo projektu teikiamus siūlymus, asociacija „Retromobile“ teikė siūlymus koreguoti teisės aktą, paliekant esamą istorinių numerių išdavimo sistemą, numeraciją, spalvą. Tačiau nebuvo ne tik kad atsižvelgta, tačiau net ir nesureaguota. Diskusijos šiuo klausimu apskritai nebuvo. Istorinės technikos gerbėjai ne sykį yra minėję, jog yra pasiryžę priimti padidėjusius kaštus istorinių numerių išdavimui. Tai taip pat nepadėjo.

Retromobile nuotr./Istoriniai automobiliai žymimi specialiais registracijos numeriais
Retromobile nuotr./Istoriniai automobiliai žymimi specialiais registracijos numeriais

Istorinės technikos gerbėjai jaudinasi, jog minėta įstatyminė pataisa labai neigiamai atsilieps Lietuvos transporto bei visos šalies istorinio automobilizmo įvaizdžiui, kai vieni naudosis informatyviais rudos spalvos istoriniais numeriais, o kiti – ne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius