-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Automobilių aukcionai – lobynas ieškantiems patikimų naudotų transporto priemonių

Daugelis turbūt prisimena laikus, kai klestėjo automobilių turgūs. Utenoje, Šiauliuose, Vilniuje, Panevėžyje, ką jau kalbėti apie Marijampolę, kuri visais laikais buvo vadinama naudotų automobilių meka Lietuvoje.
Įmonės automobilių parkas
Įmonės automobilių parkas / „Exleasingcar“ nuotr.

Tačiau metams bėgant, keičiasi ir technologijos – atsiradęs visagalis internetas sugriovė sienas tarp valstybių, pakeitė vartojimo įpročius ir suteikė galimybių įsigyti naujų bei naudotų automobilių visiškai kitais būdais.

Vienas tokių – naudotų automobilių aukcionas. Kaip jis veikia, kas jame gali dalyvauti, kokia iš to nauda pardavėjui, o kokia – pirkėjui, 15min studijoje pasakoja tarptautinius automobilių aukcionus organizuojančios platformos Exleasingcar.com pardavimų vadovas ir atstovas Lietuvoje Aivaras Jakulevičius.

Asmeninio albumo nuotr./Aivaras Jakulevičius
Asmeninio albumo nuotr./Aivaras Jakulevičius

Marijampolėje gimęs verslas užkariavo Europą

Pasak jo, prieš 11 metų Marijampolėje įsteigtą įmonę šiandien galima vadinti viena ryškiausių rinkos lyderių Europoje. Exleasingcar.com turi atstovybes Vokietijoje, Austrijoje, Lenkijoje, Kroatijoje, Suomijoje ir ta plėtra nuolat auga, atsiranda naujų partnerių.

„Galima sakyti, kad bent jau rytinėje Europos dalyje dirbame be konkurencijos. Vakarų Europoje tokie aukcionai nėra naujiena, tačiau nuo to tik geriau – taip galime neužmigti ant laurų, tai verčia tobulėti“, – 15min sakė A.Jakulevičius.

Exleasingcar.com veikla užkoduota įmonės pavadinime – dauguma automobilių priklauso lizingo kompanijoms, kurie pasibaigus kontraktui grįžta į bendrovę ir parduodami aukciono būdu. Įprastai tokie automobiliai atkeliauja iš tokių šalių kaip Olandija, Belgija, Vokietija, Prancūzija – šalių didžiųjų kompanijų transporto parką per metus sudaro apie pusę milijono automobilių. O, kad juos parduoti pavyktų greičiau, naudojamasi aukcionu.

Automobilis ir įmonei, ir namams

Ir nors ilgą laiką tokie aukcionai buvo populiarūs tik verslas-verslui segmente, augant automobilių įsigijimo poreikiui, paslauga ėmė populiarėti ir tarp fizinių asmenų. „Pamatę, kad žmonės domisi, nusprendėme, kad automobilius asmeninio naudojimo reikmėms įsigyti galės ir fiziniai asmenys, anksčiau tą darė tik įmonės“, – pasakojo A.Jakulevičius.

Pasak jo, automobilio paieškos aukcione išpopuliarėjo dėl kelių priežasčių, vienas svarbiausių – kokybė. Čia visuomet galima aiškiai matyti automobilio istoriją: yra žinoma, ar prieš tai automobiliu naudojosi įmonė, ar privatus asmuo, kada koks aptarnavimas buvo – jis atliekamas tik oficialiuose centruose, periodiškai, pagal gamintojo reikalavimus. Be to, kiekvienas į pardavimą patekęs automobilis praeina apžiūrą, surašomi pažeidimai.

Kokybės garantija

„Akcentuojame kokybę – svarbu, kad žinai, ką perki, ko tikėtis, koks bus automobilio stovis, kad nebus atsukta rida. Grįžusiems automobiliams darome techninę patikrą, kompiuterinę diagnostiką – norime ir patys būti tikri dėl pirkėjo“, – sakė A.Jakulevičius.

Kalbėdamas apie aukcionus, jis išskiria kelis jų modelius. Pirmasis – klasikinis, kai pirkėjas mato aukščiausią statymą ir iki aukciono pabaigos jį gali pakelti – tokiu atveju laimi aukščiausias statymas, kurį svarsto pardavėjas. Antrasis modelis – kai vyksta uždaras konkursas, tokiu atveju galima pateikti savo statymą, tačiau kiti dalyvaujantys aukcione jo nemato. Vėliau aukščiausią statymą svarsto pardavėjas. Dar vienas modelis – kai raginama pirkti iškart, tuomet nurodoma konkreti kaina. Įprastai tokiu būdu parduodami pirmą kartą į aukcioną patekę automobiliai, taip pat – nesulaukiantys populiarumo.

Tačiau jei aukcione kaina nėra akcentuojama, kaip ji nustatoma ir nuo ko priklauso? Pasak A.Jakulevičiaus, Exleasingcar.com misija – kad verslas būtų skaidrus ir atviras, todėl visi galimi mokesčiai būsimam pirkėjui iškart yra matomi. Kita vertus, reiktų įsivertinti, kad už galimybę padėti rasti ieškomą automobilį gali tekti papildomai sumokėti nuo 1100 iki 1700 eurų – išlaidų dydis operatoriui priklauso nuo transportavimo ir dokumentų sutvarkymo kaštų.

„Aukcionai reikalauja savarankiškumo, tačiau vadybininkų komanda stengiasi padėti nusipirkti. Patarimas - neskubėti, išsirinkti, ko norisi, pažiūrėti, kaip tai vyksta. O pasikonsultavus maždaug dviejų-trijų dienų įprastai užtenka apsispręsti“, – kalbėjo A.Jakulevičius.

Išsamų pokalbį apie tai, kaip nusipirkti patikimą automobilį aukcione, žiūrėkite apačioje esančiame vaizdo įraše.

VIDEO: Automobilių aukcionai – lobynas ieškantiems patikimų naudotų transporto priemonių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius