Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl klaidingų alkotesterio parodymų nukentėję vyrai į teismą paduos valstybę

Žilvinas Ruminas ir Saulius Jakutavičius. Šie žmonės gerai žinomi policijos pareigūnams ir teisėsaugos naujienomis besidominčiai visuomenei, nes įrodė savo blaivumą, nors pareigūnų naudotas alkotesteris ir rodė priešingai. Jų advokatas Karolis Rugys paskelbė, kad trečiadienį nukentėjusiųjų vardu į teismą paduos valstybę.
Reido metu sustabdytas karą alkotesteriui skelbiantis vilnietis Žilvinas
Žilvinas Ruminas / 15min.lt/Pauliaus Ramanausko nuotr.

„Jų panašios istorijos buvo plačiai nušviestos, kaip vienos pirmųjų: nuginčyti alkotesterių parodymai ir vyrai įrodė, kad vairavo blaivūs (ką patvirtino ir kraujo tyrimai, rodę nulius). Tačiau apsigynus nuo nepagrįstų kaltinimų, nebuvo priteistos patirtos bylinėjimosi išlaidos (ekspertizės, advokato) – jos administracinių nusižengimų bylose nepriteisiamos, nesvarbu, kad ir laimi bylą. Nebent gali naują bylą užvesti dėl žalos atlyginimo“, – rašė K.Rugys.

S.Jakutavičius pareigūnų buvo patikrintas 2014-ųjų vasarą – tuomet alkoholio matuoklis vairuotojui parodė 1,91 promilės siekiantį neblaivumą. Tačiau po valandos Kretingos ligoninėje atlikus tyrimus paaiškėjo, kad vyro kraujyje – 0 promilių alkoholio.

Ž.Ruminas pareigūnams įkliuvo 2016-ųjų vasario mėnesį. Tuomet reido metu jis „pripūtė“ 1,38 promilės alkoholio, nors tikino tądien jo nevartojęs. Ž.Rumino teiginį patvirtino ir kraujo tyrimai.

Abiejų vyrų bylos baigėsi taip pat: jie buvo pripažinti kaip vairavę blaivūs, tačiau ne vieną mėnesį trukę teisminiai procesai pareikalavo daugybės laiko ir pinigų.

„Pareiškimų teikimas yra noras atkreipti dėmesį į problemą. Dar didesnis noras, kad būtų pakeista viena kodekso norma ir nustatyta, kaip kad yra civiliniame ar administraciniame procese. Lietuvos Respublikos Konstitucinis Teismas yra pažymėjęs, jog būtinumas atlyginti asmeniui padarytą materialinę ir moralinę žalą yra konstitucinis principas. Žmonių vertimas naujose bylose bylinėtis dėl bylinėjimosi išlaidų, manau, pažeidžia ir teisingumo principą. Be to, ne vienas juk pagalvos (gal ne panašiose bylose, gal kur nuobaudos gresia švelnesnės), ar apsimoka jam bylinėtis, ar geriau susimokėti baudą, kad ir nepagrįstai paskirtą. Taip būti neturėtų“, – rašė advokatas K.Rugys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius