Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Kaip policija elgsis su vairuotojais, nepasikeitusiais nebegaliojančių pažymėjimų?

Vasario 3 d. nustoja galioti senieji, laminuotieji vairuotojo pažymėjimai, kurių galiojimo data būdavo nenurodyta. Šie dokumentai išduoti 1992–2000 metais. Ir nors „Regitra“ iš anksto ragino pasikeisti šiuos pažymėjimus naujais, praėjusiais metais didelio vairuotojų antplūdžio nebuvo.
Vairuotojų pažymėjimai
Vairuotojų pažymėjimai / 15min.lt iliustr.

Rezultatas nėra džiuginantis – pažymėjimų nepasikeitė 96 tūkst. vairuotojų. Tai – kiek mažiau nei pusė visų seno pavyzdžio pažymėjimų. Žinoma, dalis šių vairuotojų – emigrantai, arba nusprendę nebevairuoti senjorai. Todėl realių KET pažeidėjų, kurie vasario 4 d. išvažiuos į gatves su nebegaliojančiais dokumentais – mažiau.

Pavyzdžiui, 2016 m. rugpjūtį 216 tūkst. šalies vairuotojų dar buvo nepasikeitę pažymėjimų. Iš jų apie 188 tūkst. buvo deklaravę gyvenamąją vietą Lietuvoje.

Galimas dalykas, kad dalis emigrantų pažymėjimų negali laiku pasikeisti ir dėl to, kad nedeklaravo savo ryšio su Lietuva.

„Regitra“ pasiekė rekordą

„Regitros“ padaliniuose – pats pažymėjimų keitimo įkarštis. Kaip informavo „Regitros“ komunikacijos vadovė Aurelija Juodytė, sausio mėnesį iš viso Lietuvoje išduota 40 tūkst. naujų vairuotojo pažymėjimų, iš jų 19 tūkst. – pakeistų senų laminuotų. Tai visiškas klientų aptarnavimo rekordas. Pernai pirmaisiais metų mėnesiai pažymėjimus norėjo pasikeisti vos po 5 tūkst. vairuotojų.

Kaip elgsis policija

LKPT nuotr./Marija Kazanovič
LKPT nuotr./Marija Kazanovič

Ar policijos pareigūnai nuo vasario 4 d. ims medžioti vairuotojus, nepasikeitusius pažymėjimo? Ar planuoja specialius reidus, per kuriuos tikrins dokumentus?

Kaip teigia Lietuvos kelių policijos tarnybos vyresnioji specialistė Marija Kazanovič, problemų vėluojantiems susitvarkyti dokumentus gali kilti dėl to, kad ne visi tokie vairuotojai su „laminuotais pažymėjimais“ bus registre, dauguma neturės galiojančios medicininės pažymos. Todėl, pagal LR ANK, tokie vairuotojai bus patraukti atsakomybėn, kaip neturintys galiojančio dokumento. Jiems gresia 10–12 eurų bauda arba įspėjimas.

Tačiau, 15min žiniomis, iš pradžių pareigūnai į „laminuotus“ dokumentus žiūrės atlaidžiau. Neoficialiai – porą mėnesių. O štai kokią oficialią informaciją pateikė Ramunas Matonis – Policijos departamento prie VRM komunikacijos skyriaus vedėjas:

Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr./Ramūnas Matonis
Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr./Ramūnas Matonis

„Specialių reidų neplanuojame. Policija kurį laiką žiūrės atlaidžiau, stengsimės apsiriboti įspėjimu.

Tačiau jei vairuotojai piktnaudžiaus tuo ir toliau nesikeis senojo pavyzdžio pažymėjimo, būsime priversti skirti baudas.“

Senuosius pažymėjimus bus galima pasikeisti ir po vasario 3 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius