Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karantinas Lietuvoje pristabdė gyvenimą, tačiau ne 70 tūkst. greičio mėgėjų: pradės naudoti dar vieną „trikojų“ funkciją

Nors karantinas užvėrė daug kelių, eismo intensyvumas sumažėjo net didžiausiuose šalies miestuose ir žmonės buvo priversti pristabdyti įprastą gyvenimo ritmą, greičio mėgėjai stabdžio nenuspaudė. Lietuvos policijos duomenimis, karantino laikotarpiu, nuo kovo 16 d. iki gegužės 5 d., „trikojais“ vadinami mobilūs greičio matuokliai užfiksavo 70 tūkst. Kelių eismo taisyklių pažeidėjų. O kuriose apskrityse vairuotojai „laksto“ daugiausiai ir kokia naujovė laukia visų?
Greičio matavimo prietaisų pristatymas
Greičio matavimo prietaisų pristatymas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Lietuvos policijos departamento 15min pateikti duomenys rodo, kad buvo užfiksuota dešimtys tūkstančių pažeidėjų. Tarp didžiųjų šalies apskričių mažiausiai pažeidimų užfiksuota Šiaulių apskrityje – čia pastebėti 1622 greičio viršijimo atvejai. Kiek daugiau, 2410, užfiksuota Panevėžio apskrityje.

Klaipėdos apskrityje baudos už greičio viršijimą turėtų pasiekti 6011 vairuotojų. Vilniaus – 23 916. Kauno apskrityje užfiksuota daugiausiai pažeidėjų – 26 051.

Primename, kad tai karantino laikotarpio duomenys, užfiksuoti iki gegužės 5 d. O Lietuvos policija 2019 m. įsigijo 37 „trikojus“, daugiausia jų, 7, veikia Vilniaus apskrityje.

Atliks dar vieną funkciją

Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad „trikoju“ užfiksavus pažeidėjus, Administracinių nusižengimų registre automatiškai patikrinama, ar transporto priemonė yra apdrausta privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu, ar jai atlikta privalomoji techninė apžiūra. Ir tai dar ne viskas.

„Prietaisais „PoliScan FM1“ numatyta fiksuoti lenkimo taisyklių pažeidimus. Konkretaus termino pasakyti negalime. Eismo dalyviui kelyje svarbiausia – elgtis tinkamai, vykdyti Kelių eismo taisyklių reikalavimus“, – teigiama Policijos departamento komunikacijos skyriaus atsakyme 15min.

Pagal Administracinių nusižengimų kodeksą, lenkimas vietose, kuriose pagal Kelių eismo taisykles draudžiama lenkti, užtraukia baudą nuo 170 iki 230 eurų. Taip pat gali būti atimta teisė vairuoti nuo vieno iki trijų mėnesių.

Kaip statyti trikojus, nusprendžia pareigūnai

Neretai į redakciją kreipiasi ir skaitytojai, klausdami, ar pareigūnai gali slėpti trikojus. T.y neretai matoma, kad „trikojai“ stovi už stulpų, krūmų arba sunkiai matomose vietose.

Pasak Policijos departamento, konkreti mobilaus greičio matuoklio pastatymo vieta pasirenkama įvertinus visas aplinkybes, kad nekiltų grėsmė eismo saugumui ir sustojusi tarnybinė transporto priemonė ar pastatytas mobilus greičio matuoklis netrukdytų kitiems eismo dalyviams. O gatvės parenkamos pagal avaringumą.

„Atsižvelgus į avaringumo analizės duomenis, transporto priemonių greičio matavimo mobilieji prietaisai „PoliScan FM1“ naudojami avaringuose ir pavojinguose kelių ruožuose, kuriuose daugiausia įvyksta eismo įvykių ar yra tikimybė jiems įvykti dėl nustatyto važiavimo greičio viršijimo“, – teigiama atsakyme 15min.

VIDEO: Policija pristatė naujos kartos mobilius lazerinius greičio matuoklius „PoliScan FM1“

Kaip veikia „trikojai“

„Trikojais“ vadinami mobilūs greičio matuokliai veikia lazeriniu principu: skenuoja visas transporto priemones ir automatiškai fiksuoja jų greitį – tiek artėjančių, tiek tolstančių transporto priemonių.

Greičio viršijimo pažeidimus fiksuoja dvi skaitmeninės kameros, o sistema pasirenka tą kamerą, kuri tinkamiausia geram vaizdui užfiksuoti. Nuotrauka ir kiti pažeidimo duomenys automatiškai mobiliuoju ryšiu išsiunčiami Administracinių nusižengimų registrui. Nuotrauka leidžia aiškiai identifikuoti greitį viršijusią transporto priemonę.

Šie matuokliai yra atsparūs įvairioms oro sąlygoms: tiek karščiui, tiek drėgmei, šalčiui, tad neverta galvoti, kad jie gali neveikti. Taip pat jiems netrukdo nei tamsa, nei saulės šviesa.

Daugiau apie šiuos mobilius greičio matuoklius ir jų galimybes galite paskaityti, paspaudę čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius