Tiesiogiai
VALINSKAS ŽINO: prezidento rinkimų naktis tiesiogiai

Pradinukų mama baisisi jos vaikų keliu į mokyklą: „XXI amžius, o tokia situacija“

15min publikavus straipsnį apie Sodininkų gatvę Kaune, kuria vaikai į mokyklą eina nesaugiai, į redakciją kreipėsi pradinukų mama, atkreipusi dėmesį į Šeštokų gatvę. Pasak jos, šioji taip pat veda mokyklos link, tačiau joje situacija – apgailėtina: purvas, balos, mašinų spūstys, nuolat zujančios sunkiasvorės mašinos, o šaligatvių – nėra. Savivaldybė patikino, kad šios gatvės remontas yra planuose.
Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos pradinių klasių korpuso prieigos
Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos pradinių klasių korpuso prieigos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Esu mokinukų mama. Pažiūrėkite, kas darosi Šeštokų gatvėje prie mokyklėlės – Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos pradinės filialo. Nuvažiuokit ten iki pamokų ir po, pakraupsite, kad dar šiais laikais taip gali būti. Balos, tešlos, purvas, eismas visiškai nesaugus tiek vaikams, tiek tėvams, tiek vairuotojams. Šitiek metų niekas nesikeičia. Liūdna, kad XXI amžius, o tokia situacija. Tragiškas eismas“, – redakcijai teigė viešai prisistatyti nepanorusi kaunietė.

Pasak jos, baisiausia situacija – pavasarį ir rudenį, kai atšyla arba palyja.

Neseniai šalia prasidėjo remonto darbai, tad palei mokyklėlę ėmė zuiti sunkiasvorės mašinos. Sankryžoje su Akacijų gatve nėra net pėsčiųjų perėjos.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos pradinių klasių korpuso prieigos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos pradinių klasių korpuso prieigos

„Atitvarai padaryti iš vienos pusės, bet eina juk vaikai iš visų pusių. Kai ateina nuo Veiverių gatvės, eina neatitvertu kelkraščiu.

Skambinau savivaldybei – vienas nuo kito mėto, stumdo, niekas už nieką neatsakingas. Padarytų eismą ratu – jokių spūsčių, saugu vaikams. Taip, kaip yra prie Jurgio Dobkevičiaus progimnazijos. Ar specialias vietas sustojimams įrengtų, kur išleidžiami prie mokyklos vaikai“, – siūlė mokinukų mama.

Aleksote verda statybos

Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos atstovai jau anksčiau yra teigę, kad, pradėjus ugdymo procesą Šeštokų gatvėje, buvo ne kartą kreiptasi į savivaldybę, prašant įrengti saugius pėsčiųjų takus. Pavyko pasiekti, kad buvo įrengti pėsčiųjų tako ribojimai bokšteliais.

„Aleksote pastaruoju metu išties vyksta nemažai intensyvių darbų – nuo kelių tvarkymo bei statybų iki vandentiekio ir kanalizacijos trasų atnaujinimo. Vieni jų jau užbaigti, kiti tęsiami toliau. Akivaizdu, kad, vykstant tokio masto statybų darbams, nepatogumai yra neišvengiami, o šiuo metų laiku tie iššūkiai dar didesni dėl pažliugusios kelio dangos.

Tikime, kad darbai bus baigti maksimaliai greitai, kiek tai leis oro sąlygos ir visi galėsime pasidžiaugti galutiniu rezultatu – sutvarkytais keliais, įrengtomis komunikacijomis bei saugiais šaligatviais. Į situaciją žiūrime supratingai ir kantriai. To paties tikimės ir iš savo bendruomenės. Būtų kur kas blogiau, jeigu mieste išvis nevyktų jokie darbai ar pokyčiai.

Įsisukęs gana aktyvus veiksmas šioje Aleksoto dalyje tikrai nuteikia optimistiškai – greitai mūsų gimnazijos auklėtiniai ir jų tėveliai turės kokybiškus ir, svarbiausia, saugius patekimo kelius į pradinių klasių korpusą Šeštokų gatvėje. Taigi nepaisant kylančių sunkumų, reikėtų ir pasidžiaugti, kad ši miesto dalis nėra palikta likimo valiai, o drauge su aplink vis gausiau apsistojančiais naujakuriais koja kojon žengia ir būtini infrastruktūros darbai“, – rašoma Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos administracijos 15min atsiųstame komentare.

Jame pasidžiaugta visai neseniai atidaryta nauja žiedine sankryža Seniavos plente, nuo kurios greitai atsiras tiesioginė jungtis ir su gimnazijos pradinių klasių korpusu. Jau dabar šis sprendimas prisidėjo prie saugesnio eismo šiame ruože.

Būtų kur kas blogiau, jeigu mieste išvis nevyktų jokie darbai ar pokyčiai.

„Kol buvo vykdomi žiedo įrengimo darbai, išties turėjome nepatogumų: buvo apsunkintas privažiavimas prie gimnazijos pastato Šeštokų gatvėje, susidarė kur kas didesni transporto srautai aplinkkeliu, t. y. Sodininkų gatve, kuria juda didelis mokinių srautas į pagrindinį gimnazijos pastatą Bitininkų gatvėje. Tačiau per vasarą ir rudens pradžioje pagrindiniai darbai buvo užbaigti ir eismas atnaujintas, todėl visi patirti sunkumai jau likę praeityje“, – teigia gimnazijos administracija.

Ieškos bendrų sprendimų

Gimnazija teigia sėkmingai išsprendusi saugaus vaikų privežimo prie pastato Bitininkų gatvėje klausimą, sudarydama galimybes tėvams išleisti atžalas ir apsisukti gimnazijos kieme nustatytoje vietoje.

Prie eismo reguliavimo pagal poreikius čia prisideda ir patys mokyklos darbuotojai, todėl viskas vyksta gana sklandžiai.

O štai Šeštokų gatvėje esančio gimnazijos pastato įėjimas tiesiogiai ribojasi su miesto teritorija.

„Neabejojame, kad šioje vietoje drauge su Kauno miesto savivaldybe rasime bendrus sprendimus, kaip ateityje, užbaigus gatvės rekonstrukcijos darbus, turės būti užtikrintas saugus eismas ir vaikų atvykimas į mokyklą.

Anksčiau, kol šioje vietoje greta gimnazijos pradinių klasių korpuso nebuvo vykdomi kelių statybos darbai, situacija taip pat nebuvo dėkinga, tačiau kartu su mokinių tėveliais sekėsi tartis dėl vaikų išleidimo prie įėjimo ir važiavimo „ratu“, o dabar situacija yra kiek sudėtingesnė, tačiau visi turime suprasti, jog ji – laikina“, – rašoma gimnazijos komentare.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos pradinių klasių korpuso prieigos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos pradinių klasių korpuso prieigos

Jausdama atsakomybę už savo auklėtinių saugumą, dar prieš mokslo metų pradžią gimnazijos vadovybė inicijavo nemažai diskusijų su Kauno miesto savivaldybės specialistais. Siekta rasti būdų, kaip užtikrinti mokinių saugumą ir padaryti įmanomą privažiavimą prie gimnazijos pastato Šeštokų gatvėje, kad pradinukai būtų saugiai atvežami ryte ir paimami po pamokų.

„Pagal tuo metu vykusių darbų pobūdį, kuomet dalis gatvės buvo iškasta ir dirbo daug statybinės technikos, inicijavome vienpusio eismo tvarką, kuri tuo metu akivaizdžiai pasiteisino. Apie laikinai pasikeitusį judėjimą komunikavome su mokinių tėvais ir, nors pasitaikė pavienių nepasitenkinimo reakcijų, vis dėlto didžioji bendruomenės dalis visa tai priėmė labai supratingai.

Savivaldybei išsakėme savo nuogąstavimus ir dėl mokinių patekimo nuo Seniavos plento pusės, kur nėra praėjimų, taip pat atkreiptas dėmesys į užžėlusius Šeštokų gatvės kelkraščius. Kiekvienas problemą sprendžiame dialogo būdu ir iki šiol kaskart pavyksta problemas spręsti gana efektyviai.

Tikimės, kad pabaigus vandentiekio tiesimo darbus Šeštokų gatvės atkarpoje vėl bus atkurti kiek įmanoma saugesni kelkraščiai. Dėl jų atitvarų gimnazija kreipėsi iš karto, kai pradėjo veiklą naujame pastate, taigi kelkraščiai su atitvarais gimnazijos iniciatyva buvo įrengti dar 2017 metais“, – tikino gimnazijos administracija.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos pradinių klasių korpuso prieigos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos pradinių klasių korpuso prieigos

Jos atstovai atkreipė dėmesį į tai, kad, įrengiant Šeštokų gatvės atkarpą šalia mokyklos pastato, reikalingi papildomi projektiniai sprendiniai saugesniam vaikų privežimui prie mokyklos.

Apie tai bendrauta su savivaldybės specialistais ir sutarta, kad gimnazijos atstovai bus įtraukti į projektavimo aptarimą.

Šeštokų gatvę numatę planuose

Kauno savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Martynas Matusevičius 15min patikino, kad Šeštokų gatvė yra preliminariame 2022 metų gatvių tvarkymo plane, o realūs darbai joje galėtų prasidėti antroje metų pusėje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos pradinių klasių korpuso prieigos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos pradinių klasių korpuso prieigos

Taip pat planuose yra Veiverių, Lazdijų ir Šeštokų gatvių sankryžos tvarkymo darbai.

„Įprastai eismą mokyklos teritorijoje reguliuoja pačios mokymosi įstaigos, jeigu tam tik yra galimybė. Kaip pavyzdį galima minėti ne tik Kauno Jurgio Dobkevičiaus progimnaziją, bet ir Kauno Tado Ivanausko progimnaziją Vėtrungės gatvėje, kur vaikai saugiai išleidžiami į pamokas. Jeigu mokyklos turi noro imtis pokyčių, mūsų specialistai visada gali pakonsultuoti ir pagelbėti visais rūpimais klausimais“, – teigė M.Matusevičius.

Kauno apskrities policijos duomenimis, šiemet Sodininkų ir Šeštokų gatvėse eismo įvykių, kurių metu žuvo ar buvo sužeisti eismo dalyviai, policinėje informacinėje sistemoje neįregistruota.

Pernai Sodininkų gatvėje įvykusių eismo įvykių taip pat nebuvo registruota, o štai Šeštokų gatvėje įregistruotas 1 eismo įvykis, tačiau jo metu vaikai nenukentėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius