Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ragina suskubti: liko mažiau nei 1 mln. eurų kompensacijoms paspirtukams ir dviračiams įsigyti

Nuo gegužės mėnesio, kuomet buvo paskelbtas kvietimas teikti paraiškas kompensacijoms už taršaus automobilio sunaikinimą, įsigyjant elektrinį paspirtuką, elektrinį ar paprastą dviratį, elektrinį motociklą, elektrinį mopedą ar viešojo transporto bilietą, į Aplinkos projektų valdymo agentūrą (APVA) jau kreipėsi daugiau kaip 4600 gyventojų. Prašoma kompensacijų suma viršija 4,1 mln. eurų. Iš Klimato kaitos programos lėšų priemonei yra skirta 5 mln. eurų, skelbia APVA.
Dviratininkas ant Baltojo tilto
Dviratininkas ant Baltojo tilto / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Panašu, jog šios aplinkai draugiškos susisiekimo priemonės mūsų šalyje sparčiai populiarėja. Žmonės tampa vis aktyvesni ir automobilius iškeičia į paspirtukus ar dviračius. Sulaukiame daugybės skambučių ir pasiteiravimų dėl šių kompensacijų.

Džiaugiamės, jog mūsų Agentūra turi galimybę tiesiogiai prisidėti prie šio žaliojo transporto bumo“, – sako APVA Nacionalinių programų valdymo departamento direktorius Jonas Balkevičius.

Šiai dienai lėšų likutis kompensacijoms yra apie 0,9 mln. eurų. Gyventojų paraiškos bus priimamos, kol pakaks šių lėšų, bet ne ilgiau kaip iki 2021 m. vasario 1 d. Jei paraiškos bus teikiamos taip intensyviai kaip iki šiol, galima prognozuoti, jog lėšų pakaks iki spalio mėnesio, skelbiama pranešime.

Jei paraiškos bus teikiamos taip intensyviai kaip iki šiol, galima prognozuoti, jog lėšų pakaks iki spalio mėnesio.

Kompensacinių išmokų daugiausia prašoma elektriniams paspirtukams ir paprastiems dviračiams. Viso gyventojai įsigijo virš 10 tūkst. šių transporto priemonių. Kadangi galima įsigyti ne vieną priemonę, dažnai kreipiamasi įsigijus kelis dviračius ar paspirtukus visai šeimai.

Gyventojai taip pat domisi ir elektriniais dviračiais. Prašoma kompensuoti virš 400 šių žaliųjų susisiekimo priemonių. Kitos priemonės sulaukė ženkliai mažiau populiarumo.

Įsigyta virš 100 elektrinių mopedų, vos 5 elektriniai motociklai, 85 Vilniaus miesto ir 54 Kauno miesto viešojo transporto metiniai bilietai. Kol kas nė vienas gyventojas nesikreipė dėl kompensacijos Klaipėdos miesto viešojo transporto bilietams.

Paraiškas Aplinkos projektų valdymo agentūrai galima teikti tik elektroniniu būdu per informacinę sistemą APVIS. Kompensacijos dydis apskaičiuojamas pagal faktiškai patirtas išlaidas, neviršijant priemonei nustatytų maksimalių sumų ir bendros 1 tūkst. eurų kompensacijos sumos.

Nustatytus kriterijus atitikusio sunaikinto taršaus automobilio savininkas gali gauti iki 310 eurų kompensaciją už metinį viešojo transporto bilietą, iki 400 eurų – už paprastą dviratį arba elektrinį paspirtuką, iki 700 eurų – už elektrinį dviratį, iki 1 tūkst. eurų – už elektrinį mopedą ar elektrinį motociklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius