Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Skaitytoja suabejojo, ar „Regitra“ žino kelių eismo taisykles, bet gavo aiškų atsakymą

Valstybės įmonė „Regitra“ dirba karantino sąlygomis. Todėl, vengdama žmogiškų kontaktų, daugelį paslaugų perkėlė į skaitmeninę erdvę. Akivaizdu, kad šis sprendimas nėra iki galo aiškus vieims skaitytojams. Todėl ir „Regitra“, ir 15min sulaukia daugybės klausimų.
Autobusas
Autobusas / 123RF.com nuotr.

Temą siūlykite gazas@15min.lt

„Sveiki, mano vyras – autobuso vairuotojas – susidūrė su tokia situacija. Norėčiau sužinoti, kaip atsiimti vairuotojo pažymėjimą...

Vyras kovo 13 d. išlaikė vairavimo egzaminą. Turėjo jau atsiimti, bet dėl karantino teisių atgauti neįmanoma. Paskambinome į Regitrą. Tai jie pasakė, kad gali atsiųsti į namus. Tik tuo atveju, jei sumokėsime.

Greitai dabar atsiųsti negali. Todėl Regitros darbuotoja pasiūlė važinėti be D kategorijos pažymėjimo. Motyvavo tuo, kad pažymėjimas matomas duomenų sistemoje, taigi policija galės patikrinti.

Man kyla toks klausimas: kaip šita įstaiga gali priiminėti egzaminus, jei pati nežino KET taisyklių? Pagal jų reikalavimus, kiek žinau, autobusą vairuoti gali asmuo, turintis apskritai visus reikiamus dokumentus. Čia juk ne B kategorija, kad gali važiuoti tik su asmens dokumentu... Tai kaip Regitra gali siūlyti tokiam žmogui važiuoti be vairuotojo
pažymėjimo?“, – klausia skaitytoja.

„Regitra“: ką būtina žinoti apie vairuotojo pažymėjimų galiojimą karantino laikotarpiu?

Komentarą ir atsakymą skaitytojai atsiuntė įmonės „Regitra“ komunikacijos specialistė Emilija Bardauskienė.

Kaip numato Saugaus eismo automobilių keliais įstatymas, motorinės transporto priemonės ir/ar priekabos vairuotojas, kuriam Lietuvoje išduotas vairuotojo pažymėjimas galioja, neprivalo su savimi turėti ir tikrinančio pareigūno reikalavimu pateikti vairuotojo pažymėjimo, jeigu jis pateikia galiojantį savo asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Ši nuostata taikoma visoms transporto priemonių kategorijoms.

Ši nuostata taikoma visoms transporto priemonių kategorijoms, todėl turint teisę vairuoti D kategorijos transporto priemones, taip pat kaip ir B, galima vairuoti neturint fiziškai su savimi galiojančio vairuotojo pažymėjimo. Kitaip tariant, pakanka vežiotis tik savo asmens dokumentą.

Šiuo metu „Regitra“ sudaro galimybę pagamintą vairuotojo pažymėjimą nepriklausomai nuo to, kokiu būdu jis buvo užsakytas, t. y., internetu ar padalinyje, užsisakyti su pristatymo į namus paslauga. Jei buvo pasirinktas pristatymas per kurjerį, vairuotojo pažymėjimas ir bus pristatytas būtent tokiu būdu. O jei buvo pasirinktas pristatymas į „Regitros“ padalinį, tuomet dokumentą bus galima atsiimti pasibaigus karantino laikotarpiui.

Tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad, jei asmens vairuotojo pažymėjimas jau pagamintas ir paskelbtas galiojančiu, jis jau gali vairuoti. Pasitikrinti, ar vairuotojo pažymėjimas yra jau pagamintas, galima viešoje paieškoje, suvedus savo asmens kodą.

Jei asmens vairuotojo pažymėjimas jau pagamintas ir paskelbtas galiojančiu, jis jau gali vairuoti.

Jei dokumentas jau pagamintas ir asmuo nori vairuoti dar neturėdamas jo fiziškai, tuomet prieš tai Vairuotojų portale reikia pasitikrinti informaciją apie tai, ar jis jau paskelbtas galiojančiu.

Vairuotojo pažymėjimas paskelbiamas galiojančiu, jei yra pasibaigęs senojo vairuotojo pažymėjimo galiojimas, taip pat, jei nėra galiojančių nuobaudų už Kelių eismo taisyklių pažeidimus.

Taigi, kalbant konkrečiai apie skaitytojos minimą situaciją, vairuotojui reikėtų pasitikrinti, ar jo vairuotojo pažymėjimas jau yra pagamintas ir paskelbtas galiojančiu. Jei taip, tuomet jis gali vairuoti, o vairuotojo pažymėjimą padalinyje bus galima atsiimti pasibaigus karantino laikotarpiui.

Jei vis dėlto asmuo dar turi galiojantį senąjį vairuotojo pažymėjimą, reaguodami į susidariusią situaciją šalyje priėmėme sprendimą, kuriuo kviečiame asmenį prisijungti prie Vairuotojo portalo ir pastabų, pasiūlymų skiltyje palikti pranešimą, kad norima senąjį vairuotojo pažymėjimą paskelbti negaliojančiu, o naująjį – galiojančiu. Tokiu būdu mūsų specialistai matys šią informaciją ir naująjį vairuotojo pažymėjimą paskelbs galiojančiu.

Jei baigė galioti vairuotojo pažymėjimas

Taip pat norime pasinaudoti proga bei priminti svarbią informaciją ir tiems, kurių vairuotojo pažymėjimas baigė galioti karantino laikotarpiu. „Regitra“, reaguodama į susidariusią situaciją šalyje ir tai, jog „Regitros“ bei kitų institucijų veikla yra laikinai pasikeitusi, karantino laikotarpiu baigusius galioti vairuotojo pažymėjimus, jei nėra galimybės jų pasikeisti internetu, „Regitra“ kviečia vežiotis su savimi.

Susidarius situacijai, kuomet medicinos įstaigose yra didelis užimtumas ir vairuotojai negali pasitikrinti sveikatos bei gauti medicininės pažymos, tarpinstituciniu lygmeniu rastas sprendimas. Siekiant neapriboti teisės vairuoti asmenims, kurių vairuotojo pažymėjimai baigia galioti karantino laikotarpiu, su policija sutarta, jog šie asmenys nuo kovo 13 d. iki kovo 30 d. privalo vežiotis fizinį dokumentą.

Vairuotojo pažymėjimą galima užsisakyti internetu

Primename, kad karantino laikotarpiu – nuo kovo 16 d. iki 30 d. – „Regitra“ klientų aptarnavimą perkelia į elektroninę erdvę. Kitaip tariant, klientai „Regitros“ padaliniuose laikinai nėra aptarnaujami. Taigi, minėtu laikotarpiu klientai kviečiami vairuotojo pažymėjimą užsisakyti internetu.

Žinia, „Regitra“ yra sudariusi galimybę klientams vairuotojo pažymėjimą užsisakyti nuotoliniu būdu. Dokumentą internetu gali pasikeisti ne tik pradedantieji vairuotojai, tačiau ir tie, kurių pažymėjimas galioja 10 metų. Pastaruoju atveju būtina esminė sąlyga – asmuo turi turėti ne seniau kaip prieš 5 metus išduotą asmens tapatybės dokumentą ir galiojančią el. medicininę pažymą.

Tuo tarpu jei vairavimo egzaminus asmuo laikė prieš dvejus metus, visus reikalingus duomenis, t. y., medicininę pažymą, asmens nuotrauką ir parašą, „Regitra“ jau turi, tad papildomai rūpintis niekuo nereikia.

Kaip ir minėta, užsisakius vairuotojo pažymėjimą jį pristatys kurjeris. Planuojama, jog artimiausiu metu dokumentai bus pristatomi ir į siuntų savitarnos terminalus.

Daugiau informacijos apie vairuotojo pažymėjimų užsakymą internetu galima rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius