Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Skaitytojų konkursas: kokius garsus skleidžia šaltyje užvedami automobiliai

Turbūt pastebėjote, kad per šalčius kieme laikomas automobilis labai pasikeičia. Skiriasi ne tik uždaromų, šalčio sukaustytų durelių garsas. Ar teko girdėti, kaip automobilis dejuoja ir vaitoja, bandydamas išjudinti sustingusią alyvą?

Kiekvieną žiemą 15min skaitytojai pasakoja panašias istorijas, tik skirtingais žodžiais. Per šalčius užvedami automobiliai „dreba“, „cypia“ ar net „ūžia kaip skalbimo mašina“. O kitiems ledo sukaustyti automobiliai primena miniatiūrinius tankus.

Skaitytojų konkursas

Praėjęs savaitgalis buvo tikrai šaltas, temperatūra buvo nukritusi žemiau -20-ties žemiau „nulio“. Todėl vienur kitur daugiabučių kiemuose kaimynai padėjo viens kitam, bandydami užvesti automobilius. O tie, kurie užvedė automobilius patys, pafilmavo štai tokių vaizdų ir siuntė 15min konkursui:

VIDEO: Konkursas „Kaip šį rytą užsivedė mano automobilis“

Tačiau skaitytojų konkursas tik prasideda. Visą šią savaitę publikuosime jūsų atsiųstus filmuotus automobilių užvedimo vaizdus. O savaitgalį paskelbsime nugalėtojus.

Siųskite vaizdus gazas@15min.lt

Štai, kokius vaizdus skaitytojams pavyko nufilmuoti anksčiau:

VIDEO: Konkursas „Ar užsivedei automobilį šį rytą?“ 2 dalis
VIDEO: Konkursas „Ar užvedei automobilį šį rytą?“ 3 dalis
VIDEO: Konkursas „Ar užvedei automobilį šį rytą?“ (4): Kai nenori užsivesti net apynaujai automobiliai

Ekspertų patarimai: kaip išvengti bėdų užvedant automobilį

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Valiukevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Valiukevičius

Valdas Valiukevičius, žurnalistas, knygos „Dakaro kariai“ autorius:

„Siūlau sekti orų prognozę. Matant, kad ateina dideli šalčiai, derėtų pasitikrinti akumuliatorių baterijos pajėgumą. Jeigu ji senoka, gal reikia pakeisti ar bent įkrauti. Jeigu automobilis senas ir abejojate, kad jis bus gyvas esant -20 šalčio, reikėtų, kad mechanikas peržiūrėtų elektros ir degalų sistemas. Aišku, jei jūsų automobilis – senas, susidėvėjęs dyzelis, turbūt niekas nepadės“.

Egidijus Babelis/Aidas Bubinas
Egidijus Babelis/Aidas Bubinas

Lenktynininkas ir žurnalistas Aidas Bubinas:

„Siūlau laiku keisti akumuliatorių bateriją. Taip pat kaitinimo žvakes dyzeliams arba degimo žvakes ir laidus automobiliams, varomiems benzinu. Dar – degalų filtrą.

Degalų nepilti iš kibiro pas kaimyną Vaclovą. Na, arba statyti į garažą, ten šilčiau. Dar galima sumontuoti variklio pašildymo sistemą – autonominę, pvz., Webasto arba pigesnę alternatyvą – elektrinę. Aišku, tam reikia turėti elektros šaltinį: grįžti namo, jungi prie tinklo – ir akumuliatorius įkrautas ir variklis ryte šiltas, o gal net salonas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius