-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vandalų taikiniu tapęs užsieniečio užmirštas automobilis Kaune: kas jį pašalins?

Į redakciją kreipėsi kaunietis, papasakojęs apie jau keletą mėnesių prie Naujakurių ir Bartuvos gatvių sankryžos akis badantį užmirštą automobilį, kuris, laikui bėgant, dar tapo ir vandalų taikiniu. Kreipimasis į policiją bei savivaldybę, pasak jo, nepadėjo. Ar institucijos turi teisę nutempti apleistą, eismą trikdančią ar tiesiog miesto vaizdą gadinančią transporto priemonę?
Kaune be priežiūros paliktas automobilis
Kaune be priežiūros paliktas automobilis / 15min skaitytojo nuotr.

„Dar prieš 3-4 mėnesius pirmą kartą kreipiausi bendruoju pagalbos numeriu į policiją dėl ant kelio paliktos transporto priemonės, kuri ne tik trukdo eismui, bet ir ne kartą yra sukėlusi avarines situacijas. Mašina stovi Šilainiuose, šalia Naujakurių ir Bartuvos gatvių sankryžos. Iki kelių susikirtimo vietos nėra penkių metrų.

Patį pirmą kartą informavus policiją dėl nevietoje paliktos mašinos, pareigūnai atvažiavo, patikrino numerius ir bandė surasti savininkus. Informavo, kad suras savininką ir patrauks mašiną. Papildė, kad, pasak jų, neradus savininko, neturės kam išrašyti baudos. Jau praėjo beveik 4 mėnesiai ir jokie pažadai nebuvo įgyvendinti. Mašina tebestovi, tik šiuo metu ji dar ir apniokota: sudaužytais langais, kiauromis padangomis, sulamdytu kėbulu ir išvogtu salonu“, – problemą nupasakojo kaunietis.

Jis vėl susisiekė su policija, tačiau pareigūnai jį nukreipė į Kauno miesto savivaldybę. Paaiškėjo, kad apleistas automobilis priklauso užsienio gyventojui, kuris išvykęs iš Lietuvos.

15min skaitytojo nuotr./Kaune be priežiūros paliktas automobilis
15min skaitytojo nuotr./Kaune be priežiūros paliktas automobilis

„Visų rankos surištos. Mašina nuolat daužoma vietinių vandalų, tebetrukdo eismui. Ar čia abejingumas, ar iš tikrųjų niekas negali nieko padaryti, kai paliekamas automobilis, kurio savininko net nėra Lietuvoje?“, – klausė skundo autorius.

Kaip 15min informavo Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Vytautas Jurkevičius, jo skyriaus darbuotojai turi teisę tik reikalauti iš savininko pasirūpinti jam priklausančia transporto priemone. Jei transporto priemonė trukdo eismui, policija turi teisę ją pašalinti, jei ne – net ir policija neturi teisės apleisto automobilio judinti iš vietos.

Kauno apskrities policijos duomenimis, minėtu konkrečiu atveju automobilis „Seat Ibiza“ Kauno Naujakurių gatvėje stovi kelkraštyje (įvažiavimas į kiemą nelaikomas sankryža), ne bendro naudojimo kieme ar stovėjimo aikštelėje. Kelių eismo taisyklės nėra pažeidžiamos, tad nėra pagrindo automobilio priverstinai nuvežti į saugojimo aikštelę.

15min skaitytojo nuotr./Kaune be priežiūros paliktas automobilis
15min skaitytojo nuotr./Kaune be priežiūros paliktas automobilis

Automobilio savininkas, policijos duomenimis, – Rumunijos pilietis, kuris šiuo metu išvykęs į užsienį. Jis yra informuotas apie esamą situaciją, nurodyta automobilį patraukti.

Administracinių nusižengimų kodekso 414 straipsnyje numatyta, jog neeksploatuojamos, paliktos be priežiūros transporto priemonės laikymas bendrojo naudojimo vietose ir po savivaldybės, policijos ar kitos suinteresuotos institucijos pareigūno rašytinio perspėjimo nesiėmimas priemonių ja pasirūpinti užtraukia baudą transporto priemonių savininkams. Jei transporto priemonė neturi savininko arba jo neįmanoma identifikuoti, teismine tvarka jis gali būti pripažįstamas bešeimininkiu. Neeksploatuojamų automobilių bendro naudojimo vietose laikymo priežiūrą vykdo Kauno miesto administracijos Viešosios tvarkos skyrius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius