-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilnietis liko nepatenkintas, nes medicininę pažymą vairuotojo pažymėjimui gavo per lengvai?

Į 15min.lt kreipėsi vilnietis Tomas Vyštartas. Skaitytojas pasidalijo savo istorija, kaip gavo medicininę pažymą, kurios reikia keičiant vairuotojo pažymėjimą. Anot skaitytojo, pažyma buvo išduota neatlikus išsamios jo sveikatos būklės analizės. Ir nors klientas pažymą gavo, jis liko nepatenkintas.
Vizitas pas gydytoją
Vizitas pas gydytoją / Fotolia.com nuotr.

Skaitytojo laiškas

„Noriu pasidalinti savo patirtimi susidūrus su Lietuvos medikų darbu. Atėjo metas pasikeisti vairuotojo pažymėjimą, o tam reikalinga medicininė pažyma. Kadangi tai daryti reikia kas 10 metų, į tai pažiūrėjau atsakingai.

Pas gydytojus lankytis vengiu, tad gan įdomu buvo sužinoti, kaip bus įvertinta mano sveikatos būklė. „Google“ paieškoje įvedus „medicininė pažyma teisėms“ patraukliai skambėjo reklama, skelbianti apie medicininę pažymą vos per 30 min. 

Patogu, pagalvojau, nesugaišiu daug laiko ir patraukiau į kliniką „Asmeda“. Čia pasitiko standartinės procedūros, anketos, klausimynai. Į kliniką atskubėjusiam gydytojui administratorė pranešė, kad gali eiti tiesiai į kabinetą. Iš karto pakvietė ir mane. 

Vos įėjus į kabinetą gydytojas į rankas įbruko akių uždengimo lentelę. Paklausiau, kur stoti. Atsakymas trumpas – ten kažkur. Pasirodė keista, nes regėjimo tikrinimui turėtų būti nustatytas atstumas, o aš galėjau žiūrėti nors ir iš metro. Nusprendžiau patestuoti gydytoją ir sąmoningai suklydau vieną simbolį, tačiau jam tai buvo nė motais, kadangi pats nežiūrėjo, ką rodo.

Fotolia nuotr./Gydytojas
Fotolia nuotr./Gydytojas

Tada sekė keletą sekundžių trukęs dokumentų pildymas ir prašymas pasirašyti. Pažiūrėjau, ką pasirašinėju, pasirodo, esu sveikas kaip ridikas, viskas funkcionuoja puikiai. Paklausiau daktaro, kaip nustatė mano kraujospūdį (įrašytas 120/80), plaučių, širdies būklę, kai vos paklausė ar nesergu astma?

Atsakymas nustebino – gi jūs jaunas, sveikai atrodote ir anketoje pažymėjote kad niekuo nesiskundžiate (anketa vis dar guli pas administratorę ir jis jos akyse nematė). Nustembu ir paklausiu, ar tikrai iš manęs prašysite pinigų už tokią apžiūrą (17 eurų + 10 eurų už pažymas iš narkologo ir psichiatro)? Taip, atšauna jis. Už ką tada aš moku pinigus, jei jūs nieko netikrinote? Jums reikia pažymos? Klausia jis. Taip, atsakau. Tai už pažymą ir mokate.

Nebežinau, kaip bendrauti, nes to nesitikėjau, tačiau nepasiduodu ir prašau pamatuoti bent spaudimą (kuris, žinau, visada aukštesnis). Gydytojas sutinka. Spaudimo matavimas primena suvaidintą etiudą – 120/80. Tačiau kaip galima pamatuoti tokį skaičių pumpuojant tik iki 110?

Suprantu, kad beviltiška bus toliau bendrauti. Administratorei pareiškiu, kad nenoriu mokėti už nekokybišką paslaugą. Ši, paskambinus savo vadovui ar vadovei, pasiūlo nuolaidą, taip pripažindama, kad paslauga tikrai nėra verta tų pinigų.

Cbc.ca nuotr./Kraujo spaudimo matavimo aparatas
Cbc.ca nuotr./Kraujo spaudimo matavimo aparatas

Suprantu, žmonėms tokia pažyma atrodo nieko verta ir daugelis bando ją kuo greičiau gauti, tačiau mokėdamas tuos pačius pinigus aš net negaliu išsireikalauti kokybiškos paslaugos. 

Išėjęs iš klinikos susimąstau, kiek keliais važinėja žmonių, kurie turi sveikatos sutrikimų, dėl kurių realiai negalėtų vairuoti“, – rašo skaitytojas.

Photos.com/Gydytojas
Photos.com/Gydytojas

Situaciją paprašėme pakomentuoti ir medicininę apžiūrą atlikusios įmonės „Asmeda“ atstovų. Atsiųstame laiške tvirtinama, kad sveikatos tikrinimo procedūros buvo vykdomos pagal nustatytą tvarką, tad kliento nepasitenkinimas – nepagrįstas.

Medicininę apžiūrą atlikusios įmonės „Asmeda“ komentaras

„Pagal sveikatos apsaugos ministro 2000 m. gegužės 31 d. įsakymą Nr.301 7 priedą, vairuotojų sveikatos tikrinimo tikslas – nustatyti, ar tikrinamo asmens sveikatos būklė atitinka minimalias fizinio ir psichikos tinkamumo normas.

Asmuo, atvykęs į kliniką „Asmeda“, užpildo Vairuotojo garbės deklaraciją (sveikatos patikrinimo klausimyną), patvirtintą sveikatos apsaugos ministro 2010 m. 9 20 d. įsakymu Nr. V-802, kuriame patvirtinta deklaracijos esmė, kad vairuotojas savo sveikatos būklę įvertina pats, o sveikatai pablogėjus į gydytoją kreiptis reikia pačiam.

Minėtas asmuo Vairuotojo garbės deklaraciją užpildė nepažymėdamas jokių sveikatos sutrikimų ir tai patvirtino savo parašu. Vairuotojo garbės deklaracijos klausime nr. 21 „Ar manote, kad dabar esate visiškai sveikas (-a)?“, asmuo pažymėjo atsakymą TAIP. Sveikatos tikrinimo metu, jei pacientas pažymi sveikatos sutrikimus, tokie atvejai sprendžiami individualiai pagal indikacijas.

Jūsų skaitytojas klaidina sakydamas, kad „anketa vis dar guli pas administratorę ir jis jos akyse nematė“. Gydytojas, neturėdamas reikalingų dokumentų, net nepradeda paciento sveikatos patikros. Gydytojas, kuris priėmė minimą pacientą, turi ilgametę gydytojo praktiką, yra aukštos kvalifikacijos gydytojas, kuris tikrai moka ir žino, kaip atliekamas kraujospūdžio matavimas ir paciento patikra.

Jūsų skaitytojo išsakytais teiginiais negalima tikėti, nes jie neatitinka tikrovės, yra melagingi ir prieštarauja informacijai, esančiai jo Asmens sveikatos istorijoje. Tai nesąžiningo ir nepadoraus elgesio žmogus“, – rašoma įstaigos „Asmeda“ atsiųstame laiške.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius