-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugiabutį Vilniaus Lazdynuose apjuosė tvora: kiemu važinėję žmonės piktinasi

Daugiabutį Vilniaus Architektų gatvėje apjuosė tvora. Tai šio namo gyventojų sprendimas, tačiau jie sulaukė kitų vilniečių nepasitenkinimo. Esą dabar nebegalima privažiuoti prie šalia esančio vaikų darželio-mokyklos „Svaja“. Tačiau šio namo gyventojai į priekaištus moja ranka – tvorą jie pasistatė visiškai legaliai. O ir eiti čia leidžiama, tenorima sudrausminti mašinas mėgusius palikti tėvus.
Tvora šalia Architektų g. 212
Tvora šalia Architektų g. 212

Sukiršino tvora

Lazdynuose esantis Architektų g. 212 namas tveriasi tvora. Tai papiktino kitus vietos gyventojus, kurie nebegali per šio namo kiemą pasiekti šalia esantį darželį-mokyklą. „Lazdynų mikrorajone jau keletą dienų vykdomi tvoros statymo darbai aplink daugiabutį, esantį adresu Architektų g. 212. Aptvertas šaligatvis, nebėra anksčiau buvusio praėjimo į mokyklą (darželis-mokykla „Svaja“). Taip pat užtvertas ir praėjimas į „Litexpo“ parodų rūmus. Prie įvažiavimo į kiemą (taip pat ir į mokyklą) pastatytas ženklas „namų valda“, draudžiantis įvažiavimą“, – piktinosi čia vaikus vedantis Mantas.

Vyro teigimu, tėvams, kurie veža savo atžalas į mokyklą, daugiabučio gyventojai grasina iškviesti policiją, nes tai jų privati teritorija. „Vienintelis kelias į mokyklą-darželį yra pro Architektų g. 212 namo kiemą. Dabar kiemas pažymėtas, kad yra privati valda ir eismas draudžiamas. Tad statome automobilį prie 206 namo ir per arką patenkame į 212 namo kiemą, ir per ten į darželį. Dabar iš viso yra viskas užtverta ir žada, kad rakinamus vartus pasidarys“, – pasakojo vilnietis.

Šiuo kiemu įpratę važinėti tėvai stebisi tokiais daugiabučio gyventojų bendrijos veiksmais ir klausia – ar tai yra teisėta?

Ar teisėta?

Pasirodo, teisėta. Kaip 15min teigė Arūnas Visockas, Vilniaus savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento laikinasis direktoriaus pavaduotojas, Architektų g. 212 name įsikūrusi 493-ioji daugiabučių namo savininkų bendrija dar 2006 metais sudarė valstybinės žemės nuomos sutartį su Vilniaus apskrities viršininko administracija, kuri sutiko bendrijai žemės sklypą išnuomoti 63 metams.

„Nacionalinė žemės tarnyba suformavo žemės sklypą, jis yra įregistruotas Registrų centre. Šeimininkas, t.y. daugiabučių namų bendrija, tvorą įsirengė savo lėšomis, tvora yra sklypo ribose. Jei tvora yra ne aukštesnė kaip 1,8 m, leidimai ir suderinimai nereikalingi. Žemės nuomos sutartyje yra numatyta, kad bendrija privalo leisti servituto teise įvažiuoti tik vaikų darželį-mokyklą „Svaja“ aptarnaujančiam transportui“, – aiškino A.Visockas.

Tad tėvams teks susirasti kitą kelią iki darželio-mokyklos. A.Visockas sako, kad jis yra: „Į vaikų darželį-mokyklą „Svaja“ tėvai gali patekti važiuodami pro Architektų g. 214–215 pastatus arba palikti automobilį Architektų gatvėje ir darželį pasiekti pėsčiomis. Tėvelių patogumui Vilniaus miesto savivaldybė planuoja sutvarkyti privažiavimo kelią ir automobilių stovėjimo aikštelę tarp minėtų namų.“

Tvora šalia Architektų g. 212
Tvora šalia Architektų g. 212

Tačiau tėvai sako ką kita: jų teigimu, automobilį išties galima pasistatyti prie Architektų g. 214 ar 215 namų, bet patekti į ugdymo įstaigą galima tik per 212 namo kiemą. „Be abejonės, patekti pėsčiomis galima, tik tai sukelia diskomfortą“, – pridūrė Mantas.

Bendrija nesiteisina

493-iosios daugiabučio namo savininkų bendrijos pirmininkas Ričardas Kudžma teisintis nelinkęs. Jo teigimu, namas išsinuomojo žemės sklypą ir turi teisę jį apsitverti.

Rytais po kiemą zuja 100 mašinų per valandą, skaičiavo žmogus, tai nuo 7.30 iki 9 val. tiek pravažiavo, – teigė R.Kudžma.

O tvoros prireikė dėl to, kad rytais, kai tėvai vaikus atveža į darželį-mokyklą, ir vakarais, kai juos pasiima, kieme zuja daugybė automobilių, jis užstatomas. „Rytais po kiemą zuja 100 mašinų per valandą, skaičiavo žmogus, tai nuo 7.30 iki 9 val. tiek pravažiavo. Jūs nežinote, kas ten dedasi: važinėja, stumdosi, gazuoja. Vaikai eina važiuojamąja kelio dalimi, o tai be galo nesaugu. (...) Po pietų, kai atvažiuoja atsiimti vaikų, stovi automobiliai ir pusvalandį, valandą. Kai grįžtu iš darbo po 17 val., man mano kieme nėra kur pastatyti mašiną“, – teigė R.Kudžma.

Gyventojų bendrijos pirmininkas tvirtina jau gavęs policijos leidimą įrengti užtvarą, tad šis artimiausiu metu čia ir atsiras.

Jis tvirtina, kad tėvai, sakantys, jog nėra kito kelio į mokymo įstaigą, paprasčiausiai meluoja: „Pro mūsų namą yra iš esmės tarnybinis įėjimas. Aš savo mokykloje atsimenu, kad buvo paradinis įėjimas, per kurį vaikai eidavo į mokyklą, o kitas buvo vartai, per kurias veždavo anglis, malkas. Tai čia yra toks tarnybinis įvažiavimas. Bet tėvai kažkodėl nemyli savo paradinio įėjimo.“

Gyventojai neketina visiškai uždaryti savo kiemo – pėsčiomis čia eiti bus galima, užtvaras ribos tik automobilių srautą. Taip pat pravažiuoti bus leidžiama įstaigą aptarnaujančiam transportui, darželio-mokyklos personalui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius