-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Duobių matuoklis“ sostinės Ukmergės gatvėje: rekordas ir jūrinės valstybės DNR

„Duobių matuoklis“ – unikalus 15min projektas. Jo tikslas – dvejopas. Jei žvelgtume į šį projektą su humoru, klaustume: ar tikrai Vilniuje praverstų „miesto visureigiai“? Nes, atrodytų, nesąmonė: kam mieste reikalingi padidinto pravažumo, paaukštinti automobiliai? Kalbant rimtai, idėja skambėtų taip: ar visuomet iš pažiūros graži gatvė yra tokia pat saugi? O gal mąstome stereotipais?
Projektas „Duobių matuoklis“, žurnalistas Žilvinas Pekarskas
Projektas „Duobių matuoklis“, žurnalistas Žilvinas Pekarskas

Juk staiga išnirusi aštri duobė ar kreivas šulinys – tai papildomas pavojus, dingstis staigiai manevruoti. Todėl ir nusprendėme paskaičiuoti duobes.

Trumpai primename taisykles. Kreivas šulinys, į kurį nemaloniai bumpsi, dunksi, bilda ratai ar nedidelis įskilimas, visai nepavojinga duobė – 1 balas.

Rimta duobė, kuri netrukus gali virsti problema, tačiau kol kas nekelianti rimto pavojaus padangoms ar automobilio pakabai – 3 balai.

Na, ir rimčiausia duobė, į kurią geriau nepataikyti, nes bus bėdos – 5 balai. Surinktą balų sumą dalijame iš nuvažiuotų kilometrų skaičiaus ir gauname koeficientą.

Atmeskime stereotipinį mąstymą

Ar tikrai Vilniaus m. Savanorių prospektas, kurį vairuotojai dažnai keiksnoja dėl nelygumų, yra prastesnis už Ukmergės gatvę?

Jei vertintume komfortą, tuomet gal ir galėtume Savanorių pr. pavadinti labiausiai užlopytu. Tačiau, jei kalbame apie duobių, didelių įtrūkimų ar įsmukusių/iškilusių šulinių skaičių, realybė gali atrodyti ir visai kitokia.

Primename, Savanorių pr. į abi puses nuvažiavome vidutiniškai po 6,2 km ir už kelio defektus skyrėme po 16 balų. Taigi, padalinus balus iš kilometrų, Savanorių prospekto (abiem kryptimis) „Duobių matuoklio“ vidurkis – po 2,58 balo.

TAIP PAT SKAITYKITE: Projekto „Duobių matuoklis“ startas: ar Savanorių prospektas yra blogiausia Vilniaus gatvė?

Ukmergės gatvė: stengėmės kuo ilgiau neskirti balų

Susilaikymas – dorybė, bet išlikti doriems ir neskirti taškų pavyko neilgai. Vos tik nuo Edukologijos universiteto žiedo (jo danga verta atskiro straipsnio) peršokome ant estakados, vedančios link Šeškinės kalno, vidurinėje antroje juostoje pasitiko futbolo kamuolio skersmens duobė. Gal čia geras ženklas? Artėjame prie futbolo stadiono? Net susigraudinau nuo tragikomiško sąmojo. 3 balai be jokių diskusijų. Ir juokas pro ašaras.

O toliau prasidėjo įsmukusių šulinių pasiutpolkė. Išties gera trasa, perkantiems automobilį. Pravažiuokite per šulinius ir pasiklausykite „Pakabos bildesio simfonijos“. Tai padės apsispręsti, ar pakaba pakankamai gera jūsų kasdieniams pasivažinėjimams.

VIDEO: „Duobių matuoklis“: Ukmergės g. važiuojant nuo centro

Skaitiklis garsiau suzvimbė pakilus į kalną – ties „Senukų“ prekybos centru. Ir taip įsisuko, kad bemat suskaičiavome 33 balus, nuvažiavę 6,8 km! Kaip tai įvyko – žiūrėkite filmuotame siužete. Išvedame koeficientą: 33:6,8=4,85. Rekordas!

Įvažiavimas į miestą: esame jūrinė artojų valstybė?

Dabar tyrinėjame Ukmergės g. iš kitos pusės. Pirmosios asfalto „bangos“ vairuotojus pasitinka vos įvažiavus į miestą, prašokus susikirtimą su vakarinio aplinkkelio nuovaža. Taip, mes esame jūrinė valstybė, bet bangos gal tegul ošia jūroje. Žinoma, jos nėra pavojingos, važiuojant KET leidžiamu greičiu, todėl skiriame tik 1 balą.

Tiesa, ties posūkiu į Pašilaičius visai ne savo noru prisimenu, kad esame ir artojų kraštas – asfalto provėžos primena probočių arimus. „Duobių matuoklio“ skaitiklis greičiau pradeda suktis pravažiavus automobilių atstovybių ir prekybos centrų rajoną – iki pat Šeškinės turgavietės.

Galutinis rezultatas – 12 balų. Užlopius kelias didesnes duobes šiame ruože būtų idealu. Tik tektų užmerkti akis į suskilinėjimus, kurie įtakos eismo saugumui bent jau dabar nedaro. 12:6,8=1,76.

Štai taip atrodo preliminari „Duobių matuoklio“ koeficientų lentelė (didėjimo tvarka):

Ukmergės g. (iš užmiesčio į centrą) 1,76
Savanorių pr. (abiem kryptim) 2,58
Ukmergės g. (nuo Edukologijos žiedo į užmiestį) 4,85

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius