Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 20

Kokias pilkąsias zonas panaikintų skaitmeninis ES vairuotojo pažymėjimas?

Europos komisija prabilo apie siūlymus visoje Europos sąjungoje įvesti skaitmeninio vairuotojo pažymėjimo formatą. Tai reikštų, kad būtų lengviau išaiškinti užsieniečių padarytus kelių eismo taisyklių pažeidimus. Tačiau tai ne vienintelis privalumas – pareigūnams taptų lengviau kontroliuoti, ar šalyje vairuojantys užsienio piliečiai apskritai nėra šios teisės praradę.
Vairuotojo pažymėjimas
Vairuotojo pažymėjimas / Įmonės nuotr.

Lietuvos atsakingoms institucijoms priėmus sprendimą atimti teisę vairuoti Lietuvoje išduoto vairuotojo pažymėjimo turėtojui kartu yra sustabdomas ir vairuotojo pažymėjimo galiojimas, todėl asmuo negali vairuoti ne tik Lietuvoje, bet ir kitose valstybėse.

Jeigu teisė vairuoti atima asmeniui, kuriam vairuotojo pažymėjimas išduotas užsienio šalyje, tuomet būtent toks teisės atėmimas galioja tik Lietuvoje (nebent valstybė, kurioje išduotas vairuotojo pažymėjimas, pagal savo teisės aktus pripažintų tokį atėmimą ir savo valstybėje).

Kiekvienoje šalyje policijos pareigūnai nacionaliniuose registruose nesunkiai gali patikrinti, koks toje valstybėje išduoto vairuotojo pažymėjimo statusas ar kokia vairuotojo pažeidimų istorija. Tačiau kur kas daugiau keblumų kyla tuomet, kai šalyje važinėja kitos valstybės pilietis su užsienio šalyje išduotu vairuotojo pažymėjimu.

Ir nors paties dokumento tikrumą įvertinti gana lengva vizualiai, tačiau daugeliu atveju sudėtinga sužinoti, ar tas vairuotojo pažymėjimas galioja ir nėra atimtas už pažeidimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius