Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 01 21

Kas sieja žiemines padangas ir „laivo batus“?

Laivo arba denio batai – tai klasiška, bet kartu ir paprasta avalynė. Tikėtina, kad laivo batus turite ir vasarą juos nešiojate, net jei nežinote, kad jie taip vadinasi. Bet ar žinojote, kad laivo batai turi šį tą bendro su žieminėmis padangomis?
Žieminės padangos ir laivo batai
Žieminės padangos ir laivo batai / 15min koliažas

Laivo batai kadaise iš tikrųjų buvo sukurti katerių bei jachtų savininkams ir tiems, kurie daug laiko praleidžia prieplaukose.

Štai kaip atrodo laivo arba denio batai:

Klasikiniai laivo batai. (Antontushnov, Wikimedia (CC BY-SA 3.0)
Klasikiniai laivo batai. (Antontushnov, Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Šio stiliaus batus 1935 metais sukūrė amerikietis Paulas Allingas Sperry. Jaunystėje jis tarnavo laivyne, o vėliau pamėgo medžioklę ir laisvalaikį gamtoje. Pirmasis jo tikras verslas buvo netikrų medinių ančių gamyba – jos buvo naudojamos medžioklėje tikriems paukščiams privilioti. Ketvirtojo dešimtmečio pradžioje jis įsigijo savo pirmąjį burlaivį ir daug buriavo. Tiesa, ne visada sėkmingai – kartą paslydęs ant denio jis iškrito už borto. Tokie incidentai jūroje yra labai pavojingi. Ir nors Sperry išsisuko be sužeidimų ir sugebėjo įsiropšti atgal į laivą, jis nusprendė ieškoti sprendimų.

Sperry pastebėjo, kad šuo apledėjusia nuokalne gali bėgti beveik nepaslysdamas. Patyrinėjęs augintinio pėdas Sperry suprato, kad labai ploni grioveliai šuns pėdose padeda užtikrinti geresnį sukibimą su kietu slidžiu paviršiumi – ledu ar šlapiu deniu. Vyras greitai peiliu suraižė gumos gabalą ir priklijavo jį prie savo sportbačių padų. Išbandyti prototipą jis leido jachtos prižiūrėtojui, kuris negalėjo patikėti, kad net ir ant labai šlapio denio jis gali vaikščioti ir bėgioti nepaslysdamas. 1937 metais Sperry užpatentavo naują bato pado dizainą, o viska kita – istorija. Sperry Top-Sider prekės ženklas yra žinomas iki šiol, bet denio batus dabar gamina daugybė skirtingų kompanijų.

Modernūs laivo batai. (Alexander Andrews, Wikimedia)
Modernūs laivo batai. (Alexander Andrews, Wikimedia)

Laivo batai turi keletą kertinių savybių. Viršutinė jų dalis turi būti atspari vandeniui – dažniausiai ji siuvama iš odos ar storo audinio, ir yra impregnuojama vašku. Siūlės privalo būti labai tvirtos ir standžios. Galiausiai, padas turi būti pagamintas iš žymių nepaliekančios medžiagos (kaip baltos šakinių krautuvų padangos) ir turi būti suraižytas plonais grioveliais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius