-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 21 /10:34

Skaitytojai susirūpino: ką matuoja kameros automagistralėje A1 šalia Rumšiškių?

15min redakcija jau nebe iš pirmo skaitytojo sulaukia klausimų apie greičio matuoklius kelyje Vilnius–Kaunas. Daugiausia neaiškumų kelia magistralėje A1 netoli Rumšiškių esančios kameros, nes šalia jų atsirado naujas ženklas.
Vadinamosios „kartuvės“ arba „baimės vartai“. Tai vairuotojai praminė unikalią transporto kontrolės sistemą
Vadinamosios „kartuvės“ arba „baimės vartai“. Tai vairuotojai praminė unikalią transporto kontrolės sistemą / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

gazas@15min.lt

Vairuotojai praminė „kartuvėmis“ arba „baimės vartais“

Darius B. sako pastebėjęs, kad ties Rumšiškėmis ties naujomis kameromis vairuotojai nemažina greičio. Nors buvo rašyta, kad šioje vietoje sumontuota išmani aparatūra, galinti užfiksuoti daugybę parametrų. Tačiau šios vietos vidutinių greičio matuoklių sąraše nėra.

„Tai reikia suprasti, kad kameros, dėl konstrukcijos, ant kurios yra pakabintos, vadinamos „kartuvėmis“, matuoja tik eismo intensyvumą? Ar be reikalo jų taip bijo mažiau išprusę lengvųjų automobilių vairuotojai?“ – klausia Kauno gyventojas.

15min nuotr./Vidutinio greičio matuoklių tinklas Lietuvoje
15min nuotr./Vidutinio greičio matuoklių tinklas Lietuvoje

TAIP PAT SKAITYKITE: Kodėl Lietuvos automagistralėse nėra nė vieno vidutinio greičio matuoklio?

Mindaugas V. štai taip išdėstė klausimą:

„Sveiki, gal turite informacijos, ar kameros, esančios A1 kelyje, šalia Rumšiškių, matuoja ir greitį? Ar pažeidėjai yra baudžiami?

Kameros sumontuotos jau seniai. Buvo skelbta, kad jos fiksuos transporto srautą, neapdraustas ir be TA mašinas, taip pat vilkikus, nesumokėjusius kelių mokesčio.

Bet tik neseniai šalia jų atsirado greičio matuoklių įspėjamieji ženklai. Todėl kilo klausimas, ar kamerų funkcionalumas buvo papildytas?“

Kelių direkcija: ženklai buvo pastatyti sausio mėnesį

Lietuvos automobilių kelių direkcijos ryšių su žiniasklaida specialistas Evaldas Tamariūnas patvirtino, kad šioje kelio A1 vietoje sausio 28 d. iš tikrųjų buvo pastatytas ženklas 636 – „Automatinė eismo kontrolė“. Jis žymi kelio ruožą, kuriame įrengti nustatyto greičio režimo ar kitus pažeidimus fiksuojantys automatiniai prietaisai.

Pasak LAKD atstovo, ši kelyje sumontuota įranga klasifikuoja pravažiavusias transporto priemones, išmatuoja jų gabaritus, svorį, nustato transporto priemonių numerius. Duomenys perduodami atsakingoms institucijoms, kad būtų patikrinta informacija atitinkamose duomenų bazėse (pvz., draudimo, techninės apžiūros stočių ir pan.). LAKD gauna tik statistinę informaciją apie transporto priemonių srautą.

Pasak E.Tamariūno, apie taškinius kontrolės įrenginius informuojantis informacinis kelio ženklas įrengiamas 150–300 m iki objekto (ne gyvenvietėje). Taigi greitį matuoja kiti įrenginiai.

Taigi iš LAKD atsakymo galima suprasti, kad šiame ruože matuojamas tikrai ne greitis. Juo labiau kad prie ženklo nėra nurodytas ruožo ilgis, kaip kituose Lietuvos keliuose, kur matuojamas vidutinis greitis.

15min nuotr./Kokie kelio ženklai perspėja apie matuojamą vidutinį greitį
15min nuotr./Kokie kelio ženklai perspėja apie matuojamą vidutinį greitį

NAUDINGA ŽINOTI: Kur bus montuojami sektoriniai, o kur momentiniai greičio matuokliai

TAIP PAT SKAITYKITE: Keliuose – šimtai kamerų: kurios matuoja greitį, o kurios renka kitus duomenis?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius