Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl netoli Vilniaus oro uosto stovi raketos paminklas?

Keliaudami į / iš Vilniaus oro uosto Dariaus ir Girėno gatvės pašonėje pastebėkite raketą. Žinoma, netikrą, granitinę, tačiau atvaizduojančią tikro garsaus raketų išradėjo kūrinį. XVII a. Lietuva turėjo mokslininką, artilerijos inžinierių, kuris savo idėjomis pralenkė laiką ir išradimais stebino visą Europą.
Raketos paminklas netoli Vilniaus oro uosto
Raketos paminklas netoli Vilniaus oro uosto / Sauliaus Žiūros nuotr.

Kazimieras Simonavičius Vilniaus bei Amsterdamo universitete studijavo matematiką, mechaniką, hidrauliką, architektūrą, optiką bei taktiką, dirbo Lietuvos ir Lenkijos kariuomenės karališkosios artilerijos vado pavaduotoju. Savo žinias mokslininkas sudėjo į veikalą „Didysis artilerijos menas“.

Tai buvo pirmoji knyga pasaulyje, sistemingai pateikianti žinias apie daugiapakopės raketos ir raketinės artilerijos kūrimą, svarbiausias šios srities vadovėlis, daugiau nei 200 metų studijuotas viso pasaulio artileristų.

Sauliaus Žiūros nuotr./Raketos paminklas, skirtas pagerbti Kazimierui Simonavičiui
Sauliaus Žiūros nuotr./Raketos paminklas, skirtas pagerbti Kazimierui Simonavičiui

Tuo metu K.Simonavičius neabejotinai buvo vienas ryškiausių Europos mokslininkų ir išradėjų.

Daugiapakopę raketą vaizduojantį paminklą sukūrė Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Vladas Urbanavičius. Idėjos autorius – menininkas Saulius Paukštys.

Beje, šalia šio paminklo yra įsikūręs ir Kazimiero Simonavičiaus universitetas, taip pavadintas būtent mokslininko garbei. Projekto iniciatoriai, rinkdami vietą, bendradarbiavo su universitetu.

Šis straipsnis ir nuotraukos – iš nemokamo ketvirtinio žurnalo „Neakivaizdinis Vilnius“, atsiradusio kaip to paties pavadinimo projekto dalis. Pagrindinė projekto idėja – skatinanti vilniečius ir miesto svečius pažinti alternatyvią Vilniaus pusę. Nemokamame žurnale kiekvienąsyk nuguls tekstai žmonių, kuriems Vilnius kasdien yra tyrinėjimų erdvė ir įkvėpimo šaltinis.

Žurnalo platinimo vietas ir elektronines žurnalo versijas rasite ČIA. Daugiau apie projektą www.neakivaizdinisvilnius.lt ir socialinio tinklo Facebook profilyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius