TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Tai įdomu: R.Reaganas M.Gorbačiovo klausė apie ateivių invaziją

1985 m. Ženevoje vykstant JAV ir SSRS aukščiausio lygio susitikimui JAV prezidentas Ronaldas Reaganas ir SSRS generalinis sekretorius Michailas Gorbačiovas nutarė padaryti pertrauką derybose ir pasivaikščioti po ežero krantą dviese.
Michailas Gorbačiovas ir Ronaldas Reaganas
Michailas Gorbačiovas ir Ronaldas Reaganas / „Scanpix“/AP nuotr.

Pasivaikščiojimo metu juos lydėjo tik asmeniniai vertėjai. Ilgą laiką jų pokalbio turinys buvo paslaptis: pokalbio detalių nežinojo nei JAV, nei Rusijos visuomenės.

Tačiau 2009 m., dalyvaudamas diskusijoje JAV (jos vaizdo įrašą rasite paspaudę šią nuorodą), M.Gorbačiovas jau buvo gana atviras.

Šios diskusijos metu kalba pasisuko būtent apie 1985 m. Ženevos susitikimą ir jo bei R.Reagano pasivaikščiojimą dviese.

M.Gorbačiovas atskleidė, kad R.Reaganas šio pasivaikščiojimo metu jam uždavė labai neįprastą klausimą. Klausimas buvo toks – ar JAV ir SSRS galėtų bendradarbiauti, jei pasaulį užpultų ateiviai.

„Reaganas staiga manęs paklausė: „Ką jūs darytumėt, jei Jungtines Valstijas staiga užpultų kažkas iš kosmoso? Ar jūs mums padėtumėte?“ Aš atsakiau: „Be abejonės, taip“. Jis pasakė: „Mes taip pat“. Tai buvo labai įdomu“, – prisiminimais dalinosi M.Gorbačiovas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michailas Gorbačiovas ir Ronaldas Reaganas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michailas Gorbačiovas ir Ronaldas Reaganas

Diskusijos klausytojai išgirdę tokį jo prisiminimą prapliupo juoku.

Kiek žinome, ateiviai nei iki, nei po SSRS žlugimo nebandė pulti JAV, tad šis neformalus R.Reagano ir M.Gorbačiavo susitarimas realybėje niekada patikrintas nebuvo.

Atsakyti, ar klausdamas M.Gorbačiovo apie galimą sovietų pagalbą atremiant ateivių invaziją, R.Reaganas kalbėjo rimtai, sunku.

Tačiau yra žinoma, kad R.Reaganas buvo didelis mokslinės fantastikos gerbėjas. Juk netgi jo branduolinio atgrasymo programa vadinosi „Žvaigždžių karai“.

R.Reaganas augdamas skaitė daug Edgaro RIce‘o Burroughso fantastinių romanų, kurių garsiausi personažai buvo marsietis Johnas Carteris bei ir Lietuvoje puikiai žinomas Tarzanas.

Mėgstamas R.Reagano literatūros žanras kartais atsispindėjo ir jo metoduose.

Eidamas JAV prezidento pareigas, R.Reaganas ne kartą konsultavosi su Piliečių patariamąja taryba dėl nacionalinės kosmoso politikos (Citizens' Advisory Council on National Space Policy).

Šiai neformaliai tarybai priklausė astronautai, inžinieriai ir netgi mokslinės fantastikos rašytojai, pvz., Robertas Heinleinas arba Jerry Pournelle.

Su taryba R.Reaganas konsultavosi dėl kosmoso politikos, prašė jos patarimų dėl ateities technologijų vystymo. Taryba netgi padėjo jam parengti pirmąjį kalbos, kuria jis pristatė visuomenei „Žvaigždžių karų“ programą, juodraštį.

Beje, R.Reaganas nebuvo pirmasis JAV valdžios atstovas, domėjęsis galimais mūšiais kosmose.

XX a. šeštajame ir septintajame dešimtmečiuose grupė JAV kariuomenės inžinierių gavo užduotį sugalvoti teorinius ginklus, kurie kada nors ateityje galėtų ginti JAV Mėnulio bazes.

Parengta pagal „Smithsonian Magazine“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius