Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

P.Cvirkos biografija: kodėl jo paminklo likimas sukėlė tiek aistrų

Penktadienį Vilniuje nukeliamas rašytojo ir sovietmečio veikėjo Petro Cvirkos paminklas. Tai sukėlė itin daug aistrų. Gerai tai, kad paminklas nukeliamas, ar blogai – labai daug žmonių šiuo klausimu turi tvirtą nuomonę.
Paminklas Petrui Cvirkai
Paminklas Petrui Cvirkai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tačiau daliai žmonių, kurie mažiau domėjosi paminklo griovimo istorija ar yra mažiau susipažinę su P.Cvirkos biografijos faktais, galbūt apskritai nėra aišku, kodėl P.Cvirkos paminklo likimas kelia tiek diskusijų.

Suprasti akimirksniu

  • Augęs skurdžioje šeimoje, P.Cvirka (1909–1947) XX a. ketvirtajame dešimtmetyje pagarsėjo kaip vienas talentingiausių jaunosios kartos lietuvių rašytojų.
  • Jo romanuose ir apsakymuose gausu socialinių temų, piktinamasi neteisybe, jis sukūrė pirmąjį Lietuvoje satyrinį romaną „Frank Kruk“.
  • Jau tarpukariu P.Cvirka pasižymėjo kairiosiomis pažiūromis, simpatizavo pogrindinei Lietuvos komunistų partijai ir SSRS.
  • Sovietams okupavus Lietuvą, P.Cvirka buvo vienas Liaudies Seimo delegatų, prašiusių priimti Lietuvą į SSRS, daug prisidėjo įtvirtinant sovietinę valdžią Lietuvoje.
  • Po karo P.Cvirka vadovavo sovietinei Rašytojų sąjungai, bet jaunas mirė.
  • Sovietmečiu jo atminimas buvo aukštinamas kaip tarybinio rašytojo.
  • Atkūrus Nepriklausomybę, į P.Cvirką imta žiūrėti nevienareikšmiškai, jo atminimas kėlė ir kelia daug aistrų.

Tokiems žmonėms skirtas ir šis straipsnis. Jis leis susipažinti su P.Cvirkos biografija – tiek jo kaip rašytojo pasiekimais, tiek jo veikla sovietinės okupacijos metais, taip pat su požiūrio į P.Cvirką kaita tiek sovietmečiu, tiek jau atkūrus Nepriklausomybę.

Formuoti nuomonės, nukelti paminklą ar palikti, šis straipsnis nesiekia. Tačiau tikimės, kad jį perskaitę geriau suprasite, kodėl požiūris į P.Cvirką yra toks nevienareikšmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius