Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Suntetsu: kodėl šie japoniški ginklai buvo tokie pavojingi?

Nemažą dalį žmonijos istorijos sudaro didesni ar mažesni konfliktai. Daug laiko, pastangų iš lėšų buvo skirta įgyti nors kokį nors pranašumą kovos lauke. Todėl nieko keisto, kad istorijos knygose yra labai daug neįprastų ginklų. Tik pažvelkite į šiuos – ar įsivaizduojate, kaip naudojami nuotraukoje matomi ginklai?
Japonų ginklas suntetsu
Japonų ginklas suntetsu / Wikimedia Commons nuotr.

Tai – suntetsu, tradicinis japonų ginklas, kuriam jau keli šimtai metų. Jį sudaro metalinis strypas su dviem aštriais galais ir žiedas to strypo viduryje. Pats žiedas taip pat gali turėti aštrius dyglius, naudojamus smūgiuojant kumščiu.

Dažnai suntetsu būdavo gana gražūs. Meistrai pasirūpindavo, kad šis ginklas pasižymėtų įmantriomis formomis, o žiedas puikiai tiktų naudotojo pirštui. Tai buvo lengvas, mažas ir nebrangus ginklas, turėjęs labai specifinę paskirtį.

Iš tikrųjų, suntetsu net nebuvo labai aštrus, bet tai buvo labai pavojingas ginklas. Jo veiksmingumas ir slypėjo kompaktiškame dydyje.

Wikimedia Commons nuotr./Suntetsu
Wikimedia Commons nuotr./Suntetsu

Šis ginklas buvo labai lengvai paslepiamas, todėl jį buvo galima slapta įsinešti į saugomas teritorijas. Suntetsu buvo naudojamas samdomoms žmogžudystėms, šnipinėjimo misijoms, diversijoms ir panašiems veiksmams.

Patyrusio kovos menų meistro rankose suntetsu buvo mirtinas. Juo buvo galima smūgiuoti kaip durtuvu ar peiliu. Suntetsu buvo galima naudoti vieną arba poromis. Kinai, beje, turėjo panašų, tačiau aštresnį ginklą.

Kinų emeici buvo labai panašus, tačiau turėjo du strėlės antgalius primenančius galus, o pats strypas buvo plonesnis.

Jis ir naudojamas buvo panašiai, tačiau kinai didesnį dėmesį skyrę emeici sukimui tarp pirštų. Buvo manoma, kad gerai sukamas ginklas nukreips priešo dėmesį ir leis prisiartinti lemtingam smūgiui.

Wikimedia Commons nuotr./Kinų ginklas emeici
Wikimedia Commons nuotr./Kinų ginklas emeici

Tiek suntetsu, tiek emeici buvo skirti netikėtoms atakoms. Tokiose situacijose, kur prie nieko neįtariančio priešo buvo galima prisiartinti pakankamai arti, šie ginklai buvo išties efektyvūs.

Tačiau tokios situacijos buvo retos, todėl reti buvo ir šie ginklai. Kita vertus, šiais laikais juos po truputį vėl atranda tradicinių kovos menų mėgėjai. Štai kinų emeici dažnai naudojamas ušu pasirodymuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius