-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 14

8 gyvūnai, pakeitę istoriją: nuo prezidentą sužavėjusio arklio iki katino, padėjusio nustatyti žmogžudį

Kai kurie gyvūnai sulaukia ypatingo dėmesio ir taip įeina į istoriją.
Avytė Dolly
Avytė Dolly / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kokie gyvūnai išpopuliarėjo visame pasaulyje? Sužinokite, rašoma rd.com.

Avis Dolly įrodė, kad klonavimas yra įmanomas

1996-ųjų liepos 5 d. pasaulį išvydo šis pūkuotas laimės kamuoliukas – tai pirmas gyvūnas, klonuotas iš suaugusios ląstelės. Dolly gimimas įrodė, kad technika, vadinama somatinių ląstelių branduolių perkėlimu (jos metu suaugusios ląstelės branduolys perkeliamas į neapvaisintą kiaušinėlį, pro jį praleidžiama elektros srovė, ir jis įsodinamas į surogatą), gali būti veiksminga.

Dolly nugaišo sulaukusi šešerių, nuo plaučių ligos, tačiau klonavimo technika, naudota kuriant ją, vėliau buvo panaudota su kitais žinduoliais, įskaitant kiaules, stirnas, arklius ir jaučius.

Cher Ami – balandis, išgelbėjęs tūkstančius Amerikos kareivių

Pirmojo pasaulinio karo metu šis naminis balandis atliko savo vardo funkciją ir buvo „brangus draugas“ Amerikos kareiviams. Cher Ami per savo darbo JAV kariuomenėje laiką pristatė 12 žinučių, tačiau nė viena nebuvo tokia svarbi, kaip laiškas, kurį paukštis pristatė 1918-ųjų spalio pradžioje. Tą dieną majoras Charlesas White‘as Whittlesey ir daugiau nei 500 vyrų buvo įkalinti už priešo linijos be maisto ar amunicijos.

Bijodamas, kad jo batalionas žus nuo saviškių kulkų, C.W.Whittlesey pabandė savo kolegoms nusiųsti žinutę balandžiu. Pirmieji du paukščiai buvo nušauti, tačiau Cher Ami sėkmingai prasiveržė pro kulkas ir pristatė šią žinutę: „Mes esame netoli kelio, paraleliai 276,4. Mūsų pačių artilerija siunčia į mus ugnies krušą. Dėl dievo meilės, sustokite.“ Viskas nurimo, ir kareiviai buvo išgelbėti. Cher Ami gavo Croix de Guerre medalį už drąsą.

Paukščiui nugaišus 1919-aisiais, iš šio drąsaus balandžio padarė iškamšą, kuri stovi Smithsonian institute.

Davidas Breybeard'as atskleidė tikruosius šimpanzių protinius sugebėjimus

Iki 1960-ųjų mokslininkai tikėjo, kad tik žmonės gebėjo gaminti ir naudoti įrankius. Tačiau tų metų lapkričio 4 d. Jane Goodall stebėjo šimpanzę, kurią ji pavadino Davidu Greybeardu, kai ji panaudojo žolės stiebą ištraukti termitus iš termitų kalno. Vėliau J.Goodall stebėjo Davidą ir kitą šimpanzę konstruojant žvejybos įrankius – šimpanzės skabė lapus nuo šakos.

„[Davidas] buvo pirmoji mane prisileidusi šimpanzė, jis nebebijojo, – 2011-aisiais Bilui Moyersui sakė J.Goodall. – Jis padėjo man susipažinti su tuo magišku miško pasauliu.“

Liūtė Elsa įkvėpė laukinės gamtos išsaugojimą

1956-aisiais, George‘as Adamsonas, medžioklės prižiūrėtojas Kenijoje, bei jo žmona Joy priglaudė mažą liūtukę, kurią pavadino Elsa. Metų metus Adamsonai augino ir rūpinosi Elsa savo namuose Afrikoje, mokė ją savarankiškai medžioti ir ugdė gebėjimus išgyventi laukinėje gamtoje. Galiausiai pora paleido Elsą ir, stebėtina, ji išgyveno.

1960-siais Joy parašė knygą „Born Free“ apie patirtį auginant Elsą. Po 6 metų buvo sukurtas knyga paremtas filmas; jis sulaukė stulbinamos sėkmės ir buvo giriamas už tai, kad skleidžia žinią apie laukinės gamtos išsaugojimą.

Balto – šuo, pristatęs gyvybę išgelbėjusį serumą

1925-aisiais Aliaskos daktarai susidūrė su mirtina dilema. Difterijos epidemija grasino nušluoti Nomo miestą Aliaskoje; tai miestas tolimojoje vakarų pakrantėje, o vienintelis serumas, galėjęs juos išgelbėti, buvo Seatle. Negalėdami vaistų pristatyti lėktuvu, valdininkai nusprendė griebtis šiaudo: jie nusprendė panaudoti kelias šunimis kinkytų rogių komandas ir tokiu būdu pristatyti vaistus į kaimelį.

Paskutinei atkarpai priskirtai komandai vadovavo Sibiro haskis Balto, vidury nakties bėgęs per pūgą, kad pristatytų serumą. Kai šuo ankstyvą 1925-ųjų vasario antrosios rytą pasiekė miestelį, Balto savininkas Gunteris Kaasenas ištarė vos tris žodžius: „Velniškai nuostabus šuo.“

Arklys Jimas sužavėjo prezidentą

XIX a. pab.–XX a. pr. Gražuolio Jimo Key ir jo savininko/trenerio Williamo Key pasirodymą matė apie 10 milijonų amerikiečių, apie juos rašė visi didieji šalies laikraščiai. Neblogai, kaip mažam arkliukui. Dėl humaniškos dresūros technikos, Gražuolis Jimas Key „išmoko“ skaityti, rašyti, rašyti paraidžiui, sudėti, pasakyti laiką, rūšiuoti laiškus bei naudotis kasos aparatu ir telefonu – šiuos įgūdžius jis rodė žiūrovams visoje šalyje.

Tuo laiku, kai juodaodžiai ir baltieji retai bendraudavo, Gražuolio Jimo Key pasirodymai suartindavo visus. Kai JAV prezidentas Williamas McKinley pamatė vieną iš pasirodymų Tenesyje, jis pareiškė: „Tai pas nuostabiausias ir linksmiausias pasirodymas, kokį kada nors teko matyti.“

Snowball – katinas, padėjęs išnarplioti žmogžudystę

1994-aisiais, žmogžudystė sukrėtė mažą Princo Edwardo Salą, esančią prie Kanados krantų. 32 metų Shirley Duaguay pradingo, o jos kūnas buvo rastas tik po kelių mėnesių. Daugelis manė, kad kaltas jos susvetimėjęs vyras, kuris mėgdavo smurtauti. Tačiau nebuvo jokių įrodymų, galinčių jį nuteisti. Taip buvo iki tol, kol kažkas miške rado maišą, kuriame buvo kruvinas paltas, sportbačiai ir keli balto katino plaukai.

Aukos vyras, Douglasas Beamishas, turėjo baltą katiną, vardu Snowball. Jungtinio vėžio Instituto genetikai atliko DNR testus ir patvirtino, kad rastų plaukų ir Snowball DNR sutampa. Atsižvelgus į dar kelis įrodymus, rastus ant aukos kūno, Snowballo „parodymų“ pakako, kad D.Beamishas būtų nuteistas.

Tai buvo pirmas kartas, kai teisme buvo naudojamas ne žmogaus DNR. Nuo tada augintinių DNR padėjo išnarplioti daugybę žiaurių nusikaltimų.

Montauciel – avis, tapusi viena pirmųjų pasaulio oreivių

Gerokai prieš Sputniką, sovietų kosmonautę Laiką ir net prieš brolius Wrightus buvo avis Montauciel bei jos bičiuliai. 1700-aisiais žmonės norėjo išsiaiškinti, ar žmogus gali ilgą laiką ištverti dideliame aukštyje. Jau buvo įvykdyti keli oro balionų skrydžiai, o 1783-aisiais pakilo pirmasis oro balionas, gabenantis ūkio gyvulį.

Avis Montauciel pakilo kartu su antimi (paukščiu, jau įpratusiu prie aukščio) ir gaidžiu (neskraidančiu paukščiu). Mokslininkai manė, kad jei avis išgyvens kelionę, ją išgyventų ir žmogus. Gyvūnai grįžo sveiki... beveik. Pasirodo, prieš pakylant oro balionui, Montauciel įspyrė gaidžiui. (Smagus faktas: avies vardas prancūzų kalba reiškia „pakilti į dangų“).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius