-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 11

Augintinius puolančios blusos ir erkės – viena dažniausių apsilankymų pas veterinarą priežasčių

Daugeliui gyvūnų šeimininkų atšilę orai reiškia ir nerimą dėl suaktyvėjusių parazitų. Ir ne be reikalo. Vasarai dar nė neprasidėjus, erkių pernešamų ligų atvejų jau skaičiuojama daugiau nei visą praėjusį sezoną. Nereiktų pamiršti ir blusų, kurios yra niekada nemiegantis augintinių priešas. Vis dėlto, laiku pasirūpinus tinkama apsauga, dažniausiai šių bėdų pavyksta lengvai išvengti.
Gyvūnai gamtoje
Gyvūnai gamtoje / 123RF.com nuotr.

Dažniausia erkių pernešama liga šunims yra babeziozė, kuria užsikrėtusių šunų šiemet ypač daug. Ji gali būti lėtinės arba žaibinės formos, tačiau būtent žaibine forma šunys serga dažniau. Ji pasireiškia didele, 41-42 °C galinčia siekti temperatūra (norma, priklausomai nuo šuns dydžio yra 37.5-38.5 °C), gyvūno apatija, pablyškusiomis gleivinėmis, limfmazgių padidėjimu.

Pasak veterinarijos gydytojos Anos Curko, preparatų šios ligos gydymui šiandien yra ir babeziozė nebūtinai yra mirtina, tačiau į specialistus kreiptis reikia nedelsiant, nes uždelsus suteikti pagalbą gali būti per vėlu. „Labai dažnai šeimininkai susirūpina tada, kai šuns šlapimas pasidaro tamsiai rudos spalvos. Tai pastebėję gyvūno šeimininkai iškart puola kreiptis pagalbos, tačiau susirūpinti reiktų gerokai anksčiau“, – pasakojo ji.

Gali užsikrėsti ir žmonės

Kitos dažnos šunų ligos yra erlichiozė ir anaplazmozė. Taip pat bakterinės kilmės ligos, kurios pasireiškia per 8-20 dienų po įkandimo. Simptomai gali būti gana panašūs į babeziozės – mieguistumas ir nenoras ėsti. Tačiau, pabrėžia gydytoja, pagrindinis erlichiozės ir anaplazmozės simptomas yra šlubavimas, kas gyvūnų šeimininkus dažnai suklaidina. Radus erkę ir po savaitės ar dviejų pastebėjus šlubavimą, patariama būtinai kreiptis į veterinarijos gydytoją.

123RF.com nuotr./Šuo
123RF.com nuotr./Šuo

Ypatingai atidiems reiktų būti tiems šunų šeimininkams, kurių augintiniai gyvena voljeruose arba dažnai kontaktuoja su kitais gyvūnais. Svarbu žinoti ir tai, kad erlichioze ir anaplazmoze usžikrėtusias erkes gyvūnai gali atnešti į namus, ir taip šias ligas perduoti žmonėms. Laimo liga bei erkiniu encefalitu gyvūnai serga kiek rečiau, bet šiomis užkrečiamomis ligomis serga ir žmonės.

Pasak veterinarijos gydytojos, katės taip pat serga šiomis ligomis, nors tai ir nėra tokio masto problema, kaip šunims. Pasak specialistės, jų simptomatika paprastai lengvesnė, o šeimininkai dažnai net nesikreipia į gydytojus. Vis dėlto, pavyzdžiui, erkine hemabartonelioze užsikrėtusios katės serga labai sunkiai.

Dėl blusų mieste kreipiamasi retai, tačiau užmiestyje tai yra viena dažniausių gyvūnų odos problemų. Be to, pabrėžia gydytoja, skirtingai nuo erkių, šie gyviai parazituoja visus metus, net ir žiemą. „Turi būti labai didelė blusų invazija, kad jos galėtų sukelti mažakraujystę, dažnesnė problema yra blusų alerginis dermatitas. Juo susirgus gyvūnams nuolat niežti, jie negali miegoti, sustorėja ir pleiskanoja oda, pradeda kristi kailis, atsiranda nemalonus odos kvapas. Be to, jos perneša ir vidaus parazitus-kirmėles“, – vardino A. Curko.

Svarbu laiku pasirūpinti tinkama apsauga

Apsaugos priemonių šiais laikais yra pačių įvairiausių ir viskas priklauso nuo šeimininko bei gyvūno poreikio. Veikliosios medžiagos gali būti parduodamos lašų, specialių antkaklių, tablečių ar aerozolių formose. Kai kurias jų reikia naudoti kas mėnesį, kitas – kiekvieną kartą vedant pasivaikščioti, o kai kurios veikia net keletą mėnesių. Dalis jų skirta apsisaugoti tik nuo lauko erkių, kitos atbaido uodus ir blusas.

Rinkoje yra antkaklių, kurie ne tik žudo, bet taip pat ir atbaido visus aukščiau išvardintus kenkėjus. Jie veikia lėtai išskirdami veikliąją medžiagą, kurią gyvūnas pasisavina per odą. Vienas tokių yra „Foresto“ antkaklis, kuris, skirtingai nuo kitų, ne tik neskleidžia kvapo, bet veikia ir sušlapęs.

„Jis veikia iki aštuonių mėnesių, tad faktiškai užtenka dviejų antkaklių per metus, kuriais gyvūnas apsaugomas ir nuo blusų, ir nuo erkių. Skirtingai nuo kitų antkaklių, „Foresto“ yra bekvapis, tad žmonėms, turintiems vaikų, kitų antkaklių net ir nerekomenduojame“, – kalbėjo A.Curko.

123RF.com nuotr./Šuo ir vaikas
123RF.com nuotr./Šuo ir vaikas

Kitas privalumas, kurį pastebi veterinarijos gydytoja, yra tai, kad „Foresto“ antkaklį galima naudoti vandenyje. „Kitus antkaklius, prieš leidžiant šunį į vandens telkinį, reikia nuimti. Tai reiškia, kad veikliosios medžiagos koncentracija kraujyje iškart nukris, o kol ji vėl pasieks reikiamą lygį, turės praeiti šiek tiek laiko, kurio metu apsauga bus susilpnėjusi. Šunims, mėgstantiems maudytis, tai yra tikrai svarbu“, – pasakojo ji.

„Priemonės nuo parazitų yra tas dalykas, kurio sąskaita niekada nereikėtų taupyti. Ir ne tik todėl, kad apsauga visada kainuoja pigiau nei gydymas. Jei šeimininkui rūpi augintinio sveikata ir jis nori užtikrinti jo sveiką bei kokybišką gyvenimą, priemonės nuo parazitų visada yra tas pirmasis žingsnis“, – apibendrino veterinarijos gydytoja Ana Curko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius