-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 04

Kodėl gyvūnų prieglaudos perpildytos, arba Kaip A.Tapino širdį užkariavo po miškus klaidžiojęs Lokis

„Kokios gražios žydros akys!“. „Akys akimis, bet žvilgsnis koks protingas, pažiūrėk“. „O jau kailio minkštumas ir spalvos grožis!“. Šie argumentai kai kuriems žmonėms vis dar tampa kertiniais, renkantis ištikimą keturkojį – geriausią draugą keliems ar keliolikai metų į priekį.
A.Jakutytė ir A.Tapinas
Agota Jakutytė ir Andrius Tapinas / Asmeninio albumo nuotr.

Deja, nerūpestinga užgaida neretai veda prie netrukus namuose dėtis pradedančių košmarų.

Liūdinanti žanro klasika

Šuo – pernelyg aktyvus, reikalauja daug dėmesio iš laisvalaikį ant sofos leidžiančių šeimininkų. Arba priešingai – augintinis per ramus šeimininkų būdui.

Žanro klasika: netrukus atsiranda keturkojams alergiški vaikai, šeima emigruoja į užsienį, augintiniai geriausiu atveju pas giminaičius persikrausto, liūdnesniais – į beglobių gyvūnų prieglaudas. Prieš tai pašlitinėję pamiškėmis ir paupiais.

Paradoksalu – nors lietuvių sąmoningumas lyg ir auga, vis dažniau ir garsiau pasigirsta istorijos apie mylimus, iš prieglaudų paimamus keturkojus, tačiau dažnėja ir likimo valiai paliekamų augintinių atvejai.

Daugiau nei prekinis ženklas

Kurį laiką vykstančio ir susidomėjimo sulaukusio projekto „Nuo letenos iki uodegos“, kuris šįryt pasirodo 15min portale, iniciatorė ir vedėja Agota Jakutytė buvo priglaudusi keletą beglobių keturkojų. Pastarieji – Ferdinandas ir Eli – pakliuvo į A.Jakutytės rankas dėl komplikuotos sveikatos.

Ši priežastis lėmė tai, kad niekas kitas gyvūnų pamilti neįstengė.

Veterinarai dėl abiejų nelaimėlių sveikatos sutrikimų pranašavo jiems vos keletą savaičių ateities. Tinkama natūrali mityba ir jos balansavimas padėjo A.Jakutytės keturkojams paneigti specialistų prognozes. Po to jaunai vilnietei kilo mintis įkurti RAW maisto augintiniams prekės ženklą „ZENOO“.

„Turime labai aktyvią bendruomenę. Kartu vykstame į prieglaudas, jose savanoriaujame. Renkamės gamtoje, aktyviai dresuojame keturkojus, domimės skirtingais mitybos būdais ir jų niuansais. Subūrėme nemažą specialistų būrį, kurie padeda pateikti informaciją žmonėms suprantama kalba“, – pasakoja jauna moteris.

Pasimatymas oro uoste

Antradieninės projekto „Nuo letenos iki uodegos“ tinklalaidės svečias – televizijos laidų vedėjas, žurnalistas, aktyvus visuomenės veikėjas Andrius Tapinas. Praėjusiais metais šalia jo atsirado škotų terjeras Lokis.

„Situacija tokia: draugai žinojo, kad ieškau šuniuko. Buvau išsirinkęs gyvūną, bet kol derinau galimybes pasiimti, kas išties užtrunka, tą šunelį pasiėmė kitas žmogus. Išskridau atostogauti, ir tada šį pilietį miške rado mano draugai pasimetusį. Nečipuotą, be esminės pradinės higienos patikros.

Kažkas vis dėlto Lokio šeimininkus surado, bet jie dėl to neapsidžiaugė. Draugų konsiliumas apsisprendė ir netrukus informavo mane apie situaciją. Pirmasis pasimatymas su Lokiu įvyko oro uoste, man sugrįžus po atostogų“, – A.Jakutytei pasakojo A.Tapinas, o antrino ant kelių prie studijos mikrofono įsitaisęs Lokis.

VIDEO: A.Jakutytės ir A.Tapino pokalbis – su gyvūnais ant rankų

Televizijos laidų vedėjas juokėsi, kad jųdviejų su augintiniu situacija, matyt, klasikinė – kuomet šuo ir šeimininkas atranda vienas kitą:

„Lokio adaptacija mano namuose užtruko apie savaitę. Iki šiol nėra nieko sugraužęs, suėdęs. Nekonfliktiškas, neprobleminis šuo. Esame panašūs, kadangi mums netgi nesiseka vienodai: laiptais lipdami kartu, abu nuo jų ir nukrentam.“

Meilės reikia ir užteks visiems

Laidoje „Nuo letenos iki uodegos“ A.Tapinas atskleidžia, kad Lokis – ne pirmasis pirmasis jo gyvenimo keturkojis iš likimo nuskriaustų gyvūnų prieglaudos. Tad žinomas žmogus iš patirties gali patikinti, kad baimės priglaudžiant beglobį augintinį dažnai neatitinka realybės. A.Tapinas vienbalsiu su projekto iniciatore A.Jakutyte sutaria, kad augintinis į prieglaudą dažniausiai patenka ne dėl savo charakterio ar kitų ydų:

„Meilės reikia visiems. Kaip ir suvokimo, kad su keturkoju teks padirbėti. Tiesa, suvokimo negali pakelti dirbtinai, jis savaime kyla po truputį, lydimas pasipriešinimo ir visuomenės kontrargumentų: „O seneliai, vaikai kur? Negi gyvūnas bus iškeltas virš žmogaus?!“ – diskutavo duetas.

„Pradėdami komunikuoti apie savo veiklą, su tokia reakcija susiduriame labai dažnai. Aš esu įsitikinusi, kad kiekvienas gyvenime turime artimą sau dalyką, kuriuo užsiimdami kažkam padedam. Man, šiuo atveju, ir mano bendraminčiams tai yra gyvūnai. Kitiems pilnatvę teikia pagalba seneliams ir vaikams. Toks visuomenės pasiskirstymas yra natūralus ir normalus“, – neabejoja netrukus pirmąją sukaktį minėsiančio „ZENOO“ prekės ženklo įkūrėja A.Jakutytė.

Kokios pagrindinės problemos, su kuriomis susiduria nevyriausybinės organizacijos, prižiūrinčios beglobius gyvūnus Lietuvoje? Ar keturkojui iš prieglaudos skauda širdį jaučiantis nemylimam ir niekam nereikalingam? Šioje „Nuo letenos iki uodegos“ tinklalaidėje A.Jakutytė šias temas įvairiais rakursais aptaria su studijos svečiu A.Tapinu.

„Viskas prasideda ir didžiąja dalimi priklauso nuo žmogaus. Jeigu jis mylintis ir ieško sau gero draugo, jam tikrai nebus nemalonu dėl to, kad geriausias draugas atkeliaus iš prieglaudos. Jeigu šeimininkas ieško tik beprotiškai kilmingo ir tik iš veislyno, vadinasi, jo meilė paremta ne iš širdies ateinančiais dalykais, o norais, lūkesčiais, galbūt kokiu nors prestižu“, – įsitikinusi prekės ženklo „ZENOO“ įkūrėja A.Jakutytė, tęstiname projekte bendrausianti su įvairių sričių specialistais.

Kviečiame sekti projekto „Nuo letenos iki uodegos“ naujienas, kadangi kitą antradienį, rugpjūčio 11 dieną, 15min studijoje viešės šunų sporto klubo „Vilnis“ įkūrėja, agility sportininkė Rita Jakštaitė. Viešnia pasakos apie pamatinį dalyką, kuriam šeimininkas su augintiniu turėtų skirti ypatingą dėmesį. Tai – jųdviejų tarpusavio ryšys.

Kodėl pirmoje dresūros pamokoje šeimininkas turėtų ne keturkojį stebėti, bet atsigręžti į patį save?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius