-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 19

Mįslė gyvūnų šeimininkams – kaip apsaugoti augintinį nuo erkių?

Atšilus orams vis daugiau laiko su savo augintiniu praleidžiame lauke. Deja, bet būtent tuomet atkunta ir erkės – nedideli gyviai, galintys padaryti itin daug žalos, yra pavojingi ne tiks mums, bet ir mūsų augintiniams – šie gali ne tik susirgti, bet ir nugaišti. Kadangi erkės sutinkamos ne tik miškuose ar nešienautose pievose, bet ir mieste, būtina iš anksto pasirūpinti tinkama į lauką vedamų gyvūnų apsauga. Apie tai, kaip apsaugoti augintinį erkių aktyvumo periodu bei kokias priemones pasirinkti kalbamės su Ogmios mieste įsikūrusios gyvūnų prekių parduotuvės „Pet24“ atstove Evelina Leškyte.
Šuo
Šuo / Partnerio nuotr.

Erkių sezonas prasideda

Pasak specialistės, erkių aktyvumas priklauso nuo oro sąlygų. „Erkės prabunda ir yra pasiruošusios pulti vos tik nutirpus sniegui ir atšilus, todėl apsauga nuo jų tikrai derėtų rūpintis jau dabar. Aktyviausios ir pikčiausios erkės būna birželio – rugsėjo mėnesiais, todėl jei su augintiniu daug laiko praleidžiate lauke, dažnai būnate miške ar prie vandens telkinių, šiuo metu reikėtų ypač stebėti savo augintinį ir po kiekvieno pasivaikščiojimo atidžiai patikrinti, ar jis neparsinešė erkių“, – teigia E.Leškytė.

Jos teigimu, pastebėjus erkę, būtina ją kuo skubiau ištraukti, nes kitu atveju per žaizdą gali išplisti jos atneštas virusas. „Erkę reikia suimti pirštais arba specialiu pincetu kuo arčiau jos galvutės ir atsargiai, nesukiojant ištraukti. Ne visuomet erkės traukimas būna sėkmingas, pasitaiko atvejų, kai erkės kūnas atsiskiria nuo galvos. Tuomet, be abejo, reikėtų kreiptis į veterinarijos gydytoją, kuris ją saugiai pašalins. Ištraukus erkę svarbu atidžiai stebėti augintinį ir pamačius bent menkiausią sveikatos pablogėjimą skubėti pas veterinarą“, – pataria specialistė.

Partnerio nuotr./Šuo
Partnerio nuotr./Šuo

Dažniausiai pasitaikanti liga – babeziozė

Erkės yra itin pavojingos dėl to, jog savo seilėmis perneša organizmus, galinčius sukelti įvairias ligas, tokias kaip Laimo liga (boreliozė), anaplazmozė, erlichiozė ir babeziozė, kuriomis užsikrėtusių augintinių laukia ilgas gydymo procesas arba mirtis. Pasak specialistės, viena dažniausiai šiuo metu augintiniams diagnozuojamų ligų yra babeziozė, kurią sukelia parazitinis pirmuonis Babesia, ardantis raudonąsias kraujo ląsteles.

„Pagrindiniai babeziozės simptomai – karščiavimas, apatija, bendras silpnumas, apetito bei svorio netekimas. Sergančiam augintiniui taip pat gali pasireikšti viduriavimas, vėmimas, gali pakisti ir šlapimo spalva, šis patamsėja. Ligai progresuojant simptomai ūmėja, augintinį gali ištikti traukuliai ir net koma, o negydomi gyvūnai gali nugaišti“, – teigia E.Leškytė ir priduria, jog liga gali pasireikšti ir netipiniais simptomais, todėl pastebėjus bet kokią neįprastą augintinio būseną rekomenduojama kreiptis į veterinarijos gydytoją.

Populiariausios apsaugos nuo erkių priemonės

Specialistės teigimu, nors šiandien antiparazitinių priemonių įvairovė itin didelė, ją sudaro purškalai, antkakliai, tabletės, lašai, o kiekvienas gali rinktis labiausiai patinkantį ir tinkantį variantą, tačiau svarbu pabrėžti, kad visos antiparazitinės priemonės yra prevencinės ir negali garantuoti 100% apsaugos nuo erkių sukeliamų ligų, nors rizika jas naudojant išties sumažėja.

„Visgi, „Pet24“ pirkėjų tarpe didžiausio populiarumo sulaukia „Foresto“ antkaliai bei „Advantix“ lašai. Lašai yra skirti užsikrėtusiems blusomis šunims gydyti ir profilaktikai atlikti. Atbaido erkes, uodus bei kitus kraujasiurbius ir juos efektyviai sunaikina. Vaistas veikia jį užlašinus ant augintinio kailio. Vienas gydymas apsaugo iki 4 savaičių, taigi vienam erkių sezonui augintiniui prireikia 2 pakuočių šio vaisto“, – teigia E.Leškytė ir priduria, jog ne mažiau mėgstami gyvūnų šeimininkų tarpe yra ir antkakliai, užtikrinantys ilgalaikę gyvūno apsaugą nuo parazitų net iki 8 mėnesių, taigi, visą erkių aktyvumo sezoną. „Šie antkakliai yra išskirtinai patogūs, nes mums nebereikia kiekvieną mėnesį rūpintis augintinio apsauga nuo erkių. Jie yra sukurti remiantis nauja technologija, kuri leidžia veikliosioms medžiagoms ant augintinio odos išsiskirti mažomis dozėmis per ilgą laiką. Tai yra saugi priemonė, nes maži veikliųjų medžiagų kiekiai pasiskirsto ant augintinio odos ir kailio, taip apsaugodami jį nuo parazitų“, – tikina specialistė. Jos manymu, antkaklius pirkėjai renkasi ir dėl patogumo – šie yra atsparūs vandeniui, taigi nebūtini nuimti augintiniui mėgaujantis vandens pramogomis.

Itin svarbu neviršyti priemonių dozių

Pasak E.Leškytės, labai svarbu pasirinkti tinkamą apsaugos priemonių kiekį, nes viršyta vaistų dozė gali sukelti pašalinius reiškinius, o per maža tiesiog neveiks tinkamai. „Retais atvejais šunims gali pasireikšti laikini odos sudirginimo požymiai, tokie kaip niežėjimas, paraudimas ar mieguistumas. Jei augintinis nulaižo vaisto užlašinimo vietą, kartais galima pastebėti trumpalaikius neurologinius reiškinius – drebulį ir mieguistumą“, – pasakoja specialistė. Jos teigimu, tinkamą vaisto kiekį pasirinkti nėra sudėtinga, nes paprastai remiamasi augintinio svoriu. „Ant kiekvienos pakuotės yra nurodoma, kokio svorio augintiniui priemonė bus tinkama, tačiau jei kyla abejonių ar norisi pasikonsultuoti, klientai visuomet laukiami „Pet24“ parduotuvėse, kuriose dirba kompetentingi konsultantai, visuomet pasirengę patarti ir padėti išsirinkti tinkamus produktus savo augintiniui“, – tikina E.Leškytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius