Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 04

Raselo terjerų veisėja I.Jankauskienė: „Tai šunys, kurie patys priima sprendimus sudėtingose situacijose“

Vieniems Raselo terjerai – balti meilučiai šuneliai iš filmų ir reklamų, kitiems – maži monstriukai, su kuriais neįmanoma gyventi. „Kiek į šį šunį įdėsi, tiek turėsi“, – tiesiai sako prieš 18 metų pirmoji į Lietuvą Raselo terjerus atvežusi pastoriaus Džeko Raselo terjerų veislyno „Ultra“ savininkė Inesa Jankauskienė.
Raselo terjerai
Raselo terjerai / Veislyno „Ultra“ nuotr.

Kilmė / Paskirtis

„Parsono ir Džeko Raselo terjerų veislei daugiau kaip 150 metų. Pradinė veislė buvo išveista Anglijoje ir vadinama ją išveisusio žmogaus – Devonšyro pastoriaus Džono Raselo, pravarde Džekas, vardu. Iš įsigytos kalytės Trump jis išvedė savo urvinius terjerus, kurie spėdavo sekti paskui raitus medžiotojus ir pavydavo ar iš urvų išvarydavo lapes.

Veislyno „Ultra“ nuotr./Prieš 18 metų pirmoji į Lietuvą Raselo terjerus atvežusi Pastoriaus Džeko Raselo terjerų veislyno „Ultra“ savininkė Inesa Jankauskienė.
Veislyno „Ultra“ nuotr./Prieš 18 metų pirmoji į Lietuvą Raselo terjerus atvežusi Pastoriaus Džeko Raselo terjerų veislyno „Ultra“ savininkė Inesa Jankauskienė.

Šie šunys buvo labai didelio ūgio diapazono (nuo 23 iki 38 cm), gan skirtingi savo sudėjimu ir kailio tipais. Tai buvo tiesiog darbinių, baltakailių urvinei medžioklei skirtų terjerų porūšis. Ilgainiui jie sulaukė populiarumo ir tiesiog kaip kompanionai, o po pasirodymų įvairiuose filmuose, reklamose šių šunų populiarumas itin ėmė sparčiai augti. Padaugėjo ir veisėjų, kurie atlikdavo siauresnę selekciją, todėl 1991 m. jie buvo įtraukti į oficialų veislių sąrašą.

Daugelis galvoja, kad Džeko Raselo terjeras turi būti į šonus styrančiomis ausytėmis, kreivomis kojytėmis ir susisukusia uodega. Tikrai ne.

Šiuo metu yra standartizuotos dvi su pastoriumi Džonu Raselu susietos veislės: Parsono Raselo terjeras (ūgis 33–37 cm) ir Džeko Raselo terjeras (ūgis 25–30 cm, stačiakampio proporcijų). Jų istorija bendra, bet visgi originaliuoju tipu yra laikomi ilgakojai Parsono Raselo terjerai.

Parsono terjerus žmonės dažniausiai įsigydavo žinodami, ko nori iš šuns. Džeko Raselo terjerai, kurie šiuo metu yra populiaresni, neretai tapdavo greito įsigijimo objektais. Tam įtaką turėjo filmai ar reklamos.

Dėl šių priežasčių veislė nukentėjo ir tai, ką žmonės dabar vadina Džeko Raselo terjerais, su šia veisle turi bendro tik tiek, kad tai yra baltas dėmėtas šuniukas. Manau, kad 50 procentų šių šunų populiacijos Lietuvoje, kaip ir kitur, yra tiesiog į Raselus panašūs mišrūnai.

Veislyno „Ultra“ nuotr./Raselo terjerai
Veislyno „Ultra“ nuotr./Raselo terjerai

Daugelis galvoja, kad Džeko Raselo terjeras turi būti į šonus styrančiomis ausytėmis, kreivomis kojytėmis ir susisukusia uodega. Tikrai ne. Jis turi būti gražus, harmoningas šuo gražiai nulinkusiomis ausytėmis, tiesiomis kojomis, tiesia nugara ir uodega.“

Charakteris

„Dėl to, kad ne visi šie šunys yra grynaveisliai, kyla baisios jų charakteristikos. Kalbant apie charakterį, galima bendrai kalbėti apie Raselo terjerus, nes abi veislės labai panašios. Visų pirma, tai terjerai – medžiokliniai šunys, išveisti dirbti po žeme, mirtiname pavojuje, kur nėra šeimininko, taigi savarankiški.

Jų temperamentas aktyvus ir ugningas. Tai šunys, kurie patys geba priimti sprendimus sudėtingose ir pavojingose situacijose, todėl jų užsispyrimas nurodomas kaip neigiama savybė, bet iš tiesų jie turi tokie būti. Reikia nepamiršti, kad tai didelis šuo mažame įpakavime. Šita veislė nėra lengva ir nėra kiekvienam.

Tai šunys, kurie patys geba priimti sprendimus sudėtingose ir pavojingose situacijose, todėl jų užsispyrimas nurodomas kaip neigiama savybė, bet iš tiesų jie turi tokie būti.

Jie labai žaismingi ir impulsyvūs, nieko nedaro lėtai. Jei kažko nori, ieško 101 būdo, kaip to pasiekti. Juos galima palyginti su hiperaktyviu vaiku. Jei tokį vaiką paleisime į gatvę ar leisim daryti, ką nori, turėsime monstrą, kuris neturi kur dėti savo energijos. Tačiau, jei nukreipsime ten, kur jis save gali realizuoti, jis bus pirmūnas.

Taip ir su šiais šunimis: reikia atrasti, kas jiems tinka, patinka, ir tai išnaudoti. Tuomet turėsime šunį, kuris moka visko daug ir nori tą daryti. Tas rakto radimas ir yra sudėtingiausia dalis. Daug kas pasiėmę ryškaus temperamento šuniuką su juo nesusitvarko.

Kartais gali pasirodyti, kad šie šunys nemeilūs. Tikrai vadose būna šuniukų, kurie nenori glostymo, būti ant rankų. Su tokiais šuniukais reikia kitaip dirbti. Stiprinant ryšį su šeimininku, duodant šuniui protinės veiklos, viskas susiklosto labai puikiai, ir mes turime tų puikių pavyzdžių, kuriuos matome kine, reklamoje. Taigi kiek į jį įdėsi, tiek turėsi.

Iš Raselo terjerų nereikalaujama perdėto draugiškumo su kitais šunimis, jie daugiau individualistai. Suaugęs šuo paprastai labiau vertina šeimininko ar kito žmogaus bendriją nei kito šuns. Tiek patinai, tiek kalės dažnai mėgsta turėti savo asmeninę erdvę, kurią pažeidus gali reaguoti priešiškai.

Daug kas labai priklauso nuo auklėjimo. Jei šuniukas nuo mažens pripras bendrauti su kitais šunimis, jis bus tolerantiškesnis. Per didelis agresyvumas, kaip ir bailumas, laikomi veislės yda.“

Dresūra. Ypatingos savybės

„Medžioklė kaip šaka nyksta, todėl energiją šie šunys dabar išlieja tokiuose užsiėmimuose kaip agility, fristaile, šunų dresūroje, atlikdami triukus.

Nemažai šuniukų dirba kaip tarnybiniai šunys. Pavyzdžiui, ieško narkotinių medžiagų. Patogu tai, kad šie šunys turi puikią uoslę, yra azartiški, temperamentingi, bet nedideli, negąsdina žmonių ir pasirodę nesukelia streso.

Šie šunys turi puikią uoslę, yra azartiški, temperamentingi, bet nedideli, negąsdina žmonių ir pasirodę nesukelia streso

Įsigijus mažą šuniuką, rekomenduoju turėti narvą ar aptvarą, kuriame jis galėtų ramiai būti vienas, susikoncentruoti ir ramiai pabūti su skanėstais ir graužiamais žaislais, o šeimininkui grįžus gautų ir fizinį krūvį.

Rami vieta reikalinga tam, kad tokie aktyvūs šunys, nuolat dirginami, ilgainiui visiškai nebesugeba koncentruotis. Neteisinga manyti, kad „džekui“ visą parą turi mėtyti kamuoliuką. Suaugusiam šuniukui užtenka gerą pusvalandį pasivaikščioti ryte ir 1–2 val. pabėgioti vakare. Namuose jiems taip pat reiktų duoti darbo. Būtų gerai, kad šie šunys užsidirbtų maistą, negautų jo be reikalo.

Vedžiojant Raselo terjerus be pavadėlio, reikia atsižvelgti į jų instinktus ir medžiotojo charakterį: jis gali nusivyti ir paukštį, ir žvėrį. Dėl medžiotojo prigimties reiktų pasaugoti ir smulkesnius namų gyvūnus.“

Priežiūra

„Šie šunys gali būti lygiaplaukiai, šiurkščiaplaukiai arba tarpinis šių dviejų variantas – laužto plauko. Nuo kailio tipo priklauso ir šėrimosi kiekis. Daugiausia šeriasi lygiaplaukiai ir artimiausi šiam kailio tipui. Šiurkščiaplaukiai reikalauja trimingavimo, bet jei jis atliekamas reguliariai, toks kailis byra mažiausiai. Raselai tiktai nėra nesišeriantys ir alergijų nesukeliantys šunys, kaip kartais manoma.

Kadangi baltakailiai šunys gali būti linkę į alergijas, reiktų atidžiai pritaikyti jiems tinkamiausią, kad kailis negelstų ir šuo nesikasytų. Tačiau daugelį problemų išsprendžia maitinimas žalia mėsa, vadinamoji RAW mityba.“

Veislyno „Ultra“ nuotr./Raselo terjerai
Veislyno „Ultra“ nuotr./Raselo terjerai

Sveikata

„Raselo terjerai – aktyvūs šunys, todėl dažnai bėgiodami ar susipešę neišvengia traumų. Kalbant apie genetines problemas, jiems rekomenduojama tikrinti akis, nes kartais pasitaiko katarakta, akies lęšiuko išnirimas ir kitos akių ligos. Taip pat atliekami genetiniai tyrimai dėl ataksijos – neurologinės ligos, kai šuo negali koordinuoti savo judesių, ją lydi epilepsija, traukuliai. Ilgainiui progresuojant ligai gyvūnas nebegali judėti.

Raselo terjerai – aktyvūs šunys, todėl dažnai bėgiodami ar susipešę neišvengia traumų.

Tai judrūs šunys, todėl dažnai pasitaiko sąnarių problemų, kelio girnelės išnirimo atvejų. Kreivos kojos ne tik nėra norma ir yra negražu, bet yra ir genetiškai perduodamas sveikatos sutrikimas, atsirandantis dėl sutrumpėjusių kaulų.

Kai kuriems šuniukams pasitaiko kurtumo atvejų.“

Gyvenimo sąlygos

„Kadangi dabar šie šunys dažniausiai laikomi kaip kompanionai, tai didžioji dalis dabar gyvena kambaryje, bet jei grįžtume prie veislės paskirties, Raselo terjerai gyveno fermose, ant šieno. Viena iš jų užduočių buvo naikinti graužikus.

Todėl šitas šuo gali gyventi ir lauke, ir fermoj, bet, be abejo, jiems turėtų būti įrengta apšiltinta vieta.“

Kam labiausiai tinka / netinka

„Mano šuniukai auga tarp vaikų. Tačiau ir aš galiu patvirtinti, ir literatūroje rašoma, kad šie šuniukai tinka šeimoms, auginančioms didesnius vaikus. Taip yra dėl jų impulsyvumo ir aktyvumo. Mažesnį vaiką jie gali ir pargriauti, ir užgauti. Jei vaikas tyrinėdamas kažką šuniui padarys, šitas šuniukas ne visada nueis į šoną. Jis gali duoti atkirtį, gintis.

Be to, šie šunys daug kur mato grobį, jiems labai įdomūs visi žaislai. Įsivaizduokime: šuniukas nubėgo į kambarį, suvalgė mylimą lėlę, vaikas į ašaras, šuniukui trenkia – visi nelaimingi.

Raselo terjerai yra dominuojantys, stipraus charakterio šunys, vis ieškantys galimybių pasirodyti viršesni. Į mažą vaiką jie niekuomet nežiūrės kaip į viršesnį. Jie gali su vaikais žaisti, bet greičiausiai jų neklausys. Vaikas šuniuką gali išvesti, pamaitinti, bet žmogus, kurio jie klauso, yra suaugęs ar bent jau paauglys.

Šiems šuniukams geriausias yra aktyvus šeimininkas. Subrendęs šuo gali būti puikus partneris bėgiojant ar važinėjant dviračiais. Suaugęs, nurimęs Raselo terjeras galėtų būti draugas ir aktyviam vyresniam žmogui.

Taigi pamačius kur nors prieglaudoje paliktą kelerių metų šuniuką, reiktų nebijoti tokio pasiimti. Viena iš jų savybių ta, kad jie greitai prisitaiko prie naujų aplinkybių.“

Istorikė, laidos „Nacionalinė ekspedicija“ dalyvė Luka Lesauskaitė, 10 mėn. Džeko Raselo terjero Morkos šeimininkė

„Džeko Raselo terjero pasirinkimui įtakos turėjo keli dalykai. Pirmas – optimalus dydis. Anksčiau turėjau didelius šunis, bet pagalvojau, kad bute geriau mažesnis. Taip pat norėjau protingo šuns ir aktyvaus pasivaikščiojimų draugo, kuris ir pačią išjudintų iš namų. Svarbu ir tai, kad tai gana sveika veislė.

Gabrieliaus Jauniškio nuotr. /Džeko Raselo terjeras Morka su šeimininke Luka Lesauskaite
Gabrieliaus Jauniškio nuotr. /Džeko Raselo terjeras Morka su šeimininke Luka Lesauskaite

Kai pažįstami išgirdo, kad noriu „džeko“, gąsdino, kad jis nuolat šokinės ir viską grauš, bet to nepabijojau ir gavau labai mielą, prieraišų, be galo draugišką šunį. Teko skaityti, kad šis šuo gali nesutarti su mažais vaikais, bet kol kas maži vaikai ir šunys jai geriausi draugai.

Morka nieko tokio nėra pridirbusi. Kai tik šuniuką pasiėmėm, jau kitą dieną teko eiti į darbą, tad pripratinome prie narvo, bet dabar ji namuose gyvena laisvai ir nepadaro jokių nuostolių.

Skiriu jai daug laiko, veduosi į darbą, į seminarus, į miestą – visur, kur įmanoma. Pavasarį planuojame užsiimti agility sportu. Dabar tiesiog ilgai vaikščiojame, Morka dūksta su kitais šunimis. Kol kas jai tai geriausias žaidimas.

Tai labai gudrus šuo: nepaisant to, kad viską supranta, kartais ne visuomet nori daryti tai, ką reikia. Kai atsirado Morka, namuose buvo nustatytos griežtos taisyklės: kad šuo nelips ant lovos ir panašiai, bet dabar tenka pripažinti, kad namie šeimininkė – Morka.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius