-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 05

Selemonas Paltanavičius: sula skanu visiems!

Dabar – pats aktyviausias klevų sulos tekėjimo metas. Ją tekinti ir ragauti mėgstame visi. Tiesa, pavasarį jos metas labai trumpas, o kadangi klevų sulos negalima rauginti, jis pasibaigia palikęs tik prisiminus apie nepaprastą skonį.
Mėlynoji zylė mėgaujasi klevo sula.
Mėlynoji zylė mėgaujasi klevo sula. / Selemono Paltanavičiaus nuotr.

Tačiau sula tinka ir patinka ne tik mums. Kai kas, ypač ankstyvieji vabzdžiai, žavisi jos saldumu ir rūgimo metu sklindančiu aitriu kvapu. Voverės, geniai sulos praleisti moka patys. Voverės pragraužia ploną aukštai esančių šakų žievę, geniai prakala kamiene skyles. Sula sunkiasi, srūva ir ją galima laižyti ar gerti.

Selemono Paltanavičiaus nuotr./Mėlynoji zylė mėgaujasi klevo sula.
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Mėlynoji zylė mėgaujasi klevo sula.

Beje, sula tinka visokiu pavidalu – teko stebėti voverę, kuri anksti rytą graužė klevo sulos varveklio ledą. Geniui toks sulos būvis sunkiai įveikiamas.

Tačiau sula patinka ir kitiems paukščiams. Šį pavasarį teko stebėti mėlynąją zylę – iš karto akin krito tai, kad ji vis sugrįždavo į tą pačią vietą ant klevo šakos. Pradžioje pamaniau, kad ji ten aižo surastas sėklas. Tačiau po to pamačiau, kad mažesnė šakelė yra nulūžusi (klevo mediena trapi, lengvai lūžtanti) ir iš jos sunkiasi sula. Ji ir traukė zyliukę.

Tačiau kaip paimti, snapu surinkti drėgmę nuo medžio žievės? Nelaukdama, kol susiformuos lašai, mėlynoji zylė snapo šonu nuo žievės rinko sulą ir ja mėgavosi. Nufotografavęs tokias jos pastangas, po keleto valandų vėl užsukau į miško pakraštį – zyliukė smaližiavo toliau. O gal tai buvo jau kita mėlynoji zylė? Gal jos visos žino, kaip prasimanyti sulos?

Selemono Paltanavičiaus nuotr./Mėlynoji zylė mėgaujasi klevo sula.
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Mėlynoji zylė mėgaujasi klevo sula.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius