-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 24

Specialistas: gyvūnų ženklinimas jų sveikatai nepavojingas

Namuose laikomi gyvūnai – katės, šunys, šeškai – nuo šių metų privalo būti užregistruoti ir paženklinti mikroschemomis. Specialistų teigimu, šie įtaisai leidžia identifikuoti gyvūno tapatybę ir fiksuoja jų judėjimą bei yra nepavojingi jų sveikatai.
Šuo su kate.
Šuo su kate. / Fotolia nuotr.

„Įsage esantis kodas yra įtraukiamas į duomenų bazę bei į gyvūnų pasus. Tokiu būdu yra sekamas gyvūno judėjimas. Jei gyvūnas yra perkeliamas iš vieno šeimininko kitam, šis judėjimas yra registruojamas centrinėje duomenų bazėje“, – aiškina Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro direktorius Sigitas Puodžiukas.

Patvirtintų duomenų apie gyvūnų susirgimus dėl mikroschemų nėra.

Specialistas priduria, kad duomenimis naudojasi įvairios institucijos: draudimo kompanijos, Maisto ir veterinarijos tarnyba, reikalui esant – ir policija. O Lietuvos smulkių gyvūnų veterinarijos gydytojų asociacijos prezidentas Saulius Laurusevičius tikina, kad ši naujovė sukelia daug klausimų gyvūnų sveikata besirūpinantiems šeimininkams, tačiau nerimauti jiems nėra ko.

„Mikroschema – mažas, ryžio grūdo dydžio įrenginys silikoniniu apvalkalu, įterpiamas po oda specialia adata, ten ir lieka visam gyvūno gyvenimui. Tai yra pasyvus prietaisas, neskleidžiantis spindulių ir nekeliantis žalos organizmui. Žinoma, tai yra svetimkūnis, tad vietinė reakcija gali būti net ir laikantis visų septikos ir antiseptikos taisyklių. Tačiau, mano žiniomis, patvirtintų duomenų apie gyvūnų susirgimus dėl mikroschemų nėra“, – sako S. Laurusevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius