-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tiesa, kad dažniau kerpami plaukai auga greičiau? Stilistės komentaras

Ne kartą yra tekę girdėti, kad reikėtų kas tam tikrą laiko tarpą pakirpti plaukų galiukus, jog plaukai... geriau ir sparčiau augtų. Ar tai tiesa ir kokias dar priemones būtų galima pasitelkti šiam tikslui, kalbamės su plaukų stiliste, technologe Egle Saunoryte-Kinderiene.
Kerpa plaukus
Kerpa plaukus / 123RF.com nuotr.

Plaukų kirpimas nieko nelemia

Plaukų augimo spartą, sutrikimus, slinkimą, stilistės E.Saunorytės-Kinderienės teigimu, lemia daug veiksnių: bendra žmogaus organizmo veikla, medžiagų apykaita, tam tikrų mikroelementų trūkumas arba perteklius.

„Moterų atveju pasitaiko tokių priežasčių kaip ilgalaikio streso padariniai, skydliaukės, hormonų veiklos sutrikimai, gydymas labai stipriais medikamentais, agresyvių ligų diagnozės. Tai gali paveikti plauko svogūnėlį – jis ima silpti, nebetenka galios, kartais žūsta, dėl to apskritai plaukai yra prarandami“, – sakė stilistė.

Plauko svogūnėlio gyvybingumui kirpimas tikrai neturi jokios įtakos.

Paklausta, ar tiesa, kad dažniau kerpant plaukus, jie ima sparčiau augti, E.Saunorytė-Kinderienė teigė, jog tai – visiškas mitas:

„Plaukų kirpimas tam neturi absoliučiai jokios įtakos. Plauko augimo sparta, spalva, storis, jie tiesūs ar garbanoti – visa tai nulemiama poodiniuose sluoksniuose – ten, kur gyvena plauko svogūnėlis. Ten nusilemia visa plauko ateitis, gyvybingumas, ilgaamžiškumas. Aišku, tokie išoriniai veiksniai kaip radiacija, švitinimas, medikamentai gali padaryti poveikį plaukų apimčiai, kiekiui, bet plaukų kirpimas nieko nelemia.

Kalbant apie plaukų kirpimą, jo tikslas apskritai yra suteikti plaukams formą. Tik pasirenkant formą, linijas, visą kirpimo geometriją galima sukurti apimtį arba kaip tik ją suardyti iškarpant galus. Tai – vizualūs dalykai, tačiau plauko svogūnėlio gyvybingumui kirpimas tikrai neturi jokios įtakos.“

Stilistė pridūrė sulaukianti klausimų, kas kiek laiko reikėtų pakirpti plaukus, tačiau į tai visada atsakanti paprastai – tai labai individualu.

„Jei kalbėtume apie centimetrus, vidutiniškai plaukai per mėnesį paauga nuo 0,5 iki 1,5 cm. Žinoma, tam tikrais atvejais tai gali būti lėčiau arba greičiau. Plaukus kirpti rekomenduojama tada, kai plaukų galai nušiūra ir nebėra formos, žmogus su jais nebesusitvarko, jie nebe taip gražiai, gerai gula, kai nebetenkina matomas vaizdas ar tiesiog norisi pokyčių.

Kai manęs klausia, kas kiek laiko reikėtų pakirpti plaukus, visada atsakau, kad tai yra labai emocinis dalykas, tad, kai tik atrodo, kad verta, galite tai ir daryti, nes augimo sparta tikrai yra skirtinga“, – paaiškino E.Saunorytė-Kinderienė.

Priemonės, padedančios plaukams augti

Mūsų močiutės ir net mamos anksčiau sakydavo, kad ruošiantis kirpti plaukus, reikėtų pasižiūrėti, koks mėnulis. Sakoma, kad norint, jog plaukai greičiau augtų, geriausiai tinka augantis (jaunaties, priešpilnio fazės) mėnulis. Paklausta, kaip pati žiūri į tai žiūri, ar Mėnulis išties gali turėti tokios įtakos, E.Saunorytė-Kinderienė sakė: „Manau, kad tai tokie neapibrėžti dalykai, daugiau susiję su mūsų fantazija, tikėjimu, o ne realybe.“

Paprašyta pasidalyti patarimais, kas galėtų paspartinti plaukų augimą, pašnekovė sakė, kad imtis galima keleto priemonių ir būdų, tačiau pirmiausia ji rekomenduoja atlikti būtinus kraujo tyrimus.

123RF.com nuotr./Plaukai
123RF.com nuotr./Plaukai

„Jei pajaučiate, kad plaukai ėmė lėčiau augti, slinkti, visų pirma rekomenduočiau pasidaryti visus įmanomus kraujo tyrimus, kurie parodo, kokių mikroelementų jums trūksta. Mūsų kraštuose dažniausiai pasitaiko vitamino D, taip pat vitamino E ir A trūkumas.

Plaukų augimo pokyčiams įtakos turi ir mūsų patiriamas stresas, o šiandien mes gyvename nuolat jį patirdami. To padariniai – ir nebespindinti oda, ir suvargę plaukai, ir lūžinėjantys nagai. Taigi pirmiausia, atlikus visus namų darbus, reikėtų šalinti priežastį, o ne padarinius.

Taip pat galima išbandyti tokį nesudėtingą, gana atpalaiduojantį ir malonų būdą – galvos odos masažą, jis padeda suaktyvinti kraujotaką.

Dar vienas gelbėjimosi ratas galėtų būti plaukų ir galvos odos priežiūros priemonės: šampūnai, serumai, ampulės, kurių sudėtyje yra aktyvinančių medžiagų, tokių kaip kofeinas, mentolis – jos skatina ir greitina medžiagų apykaitą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius