Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Neįprastas menas: šimtai modelių ir fotografų ieškojo ypatingo grožio

Iš pradžių ši mintis atrodė sunkiai išpildoma ir prieštaringa. Kilo abejonių, ar bus norinčių tai išpildyti. Fotografai neįvertins grožio? Modeliai neatlaikys nuostatų spaudimo? Dabar, kai jau viskas baigta, projekto „Ypatingas grožis“ dalyviai netveria džiaugsmu. Visi jaučiasi kažką atradę – grožį, laisvę, pasitikėjimą.
Socialinis projektas „Ypatingas grožis“
Socialinis projektas „Ypatingas grožis“ / Socialinio projekto "Ypatingas grožis" dalyvių nuotr.

Jau prieš metus pradėjo rutuliotis idėja surengti fotografijų parodą apie žmogaus grožį. Nieko nuostabaus, juk daugybė parodų būtent apie tai. Tik šio grožio paslaptis yra tame, jog modeliai – neįgalieji.

Ta reiškia, kad modelis turi pasiryžti tam, ko, galbūt, labai bijo, nedrįsta.

Fotografas galbūt turi išplėsti savo grožio suvokimą, nes iki tol jis buvo kitoks.

Viskas tam, kad visuomenė pamatytų tikrąjį žmogaus grožį.

Visas grožis yra ypatingas

Kam, kaip ir kodėl kilo idėja daryti tokį projektą „Ypatingas grožis“? Edita Navickienė, šio projekto iniciatorė ir sumanytoja, sako: „Esu penkių vaikų mama. Dvi iš jų yra neįgalios nuo pat gimimo.

Socialinio projekto „Ypatingas grožis“ dalyvių nuotr./Socialinis projektas „Ypatingas grožis“
Socialinio projekto „Ypatingas grožis“ dalyvių nuotr./Socialinis projektas „Ypatingas grožis“

Gimus dvynėms, visą savo gyvenimą paskyriau neįgaliesiems. Puikiai žinau, su kokiomis problemomis susiduria neįgalieji bei jų artimieji, kokia yra jų kasdienybė, džiaugsmai.

Sulaužyti nusistovėjusius standartus, kad neįgalieji negali būti modeliais.

Stengiuosi, kad ne tik mano dukros gyventų visavertį gyvenimą, bet ir daugelis kitų.

Globojantys tokius vaikus, dažnai pamiršta save, tampa uždaresni, nepasitikintys savimi.

Šiuo projektu siekiama parodyti, kad visuomenėje yra ypatingų žmonių, turinčių negalią. Sulaužyti nusistovėjusius standartus, kad neįgalieji negali būti modeliais.“

E.Navickienei šią idėją padeda įgyvendinti jos dukra Vidmantė Raustytė Lietuvos cerebrinio paralyžiaus asociacijos Jaunimo reikalų tarybos (LCPAJRT) pirmininkė, Gediminas Beržinis, visuomenininkas, fotografas, žurnalistas, Ramūnas Snarskis, fotografas, dokumentinio filmo apie projektą „Ypatingas grožis“ režisierius, Ieva Variakojytė-Reynström, VŠĮ „Baltijos cirkas“ projektų vadovė, visuomenininkė Giedrė Brazlauskaitė.

Per 100 modelių

Didžiausia ir svarbiausia šio projekto dalis – fotografai ir modeliai, vizažistai, kirpėjai, stilistai, savanoriai. Per gerą pusmetį projektas iš Šiaulių išsiplėtė per visą Lietuvą.

Projekte dalyvauja per 100 modelių. Jauniausias modelis – vos metukų sulaukusi mergytė, vyriausia – 60-metė moteris.

Ar noriai ir lengvai rinkosi dalyviai – fotografai, modeliai? Kas juos stabdė ir kas juos skatino?

E.Navickienė sako, kad paskelbus projekto registraciją, tikėjosi surinkti bent 50 modelių, tačiau pasibaigusi registracija viršijo visus lūkesčius.

Socialiniame projekte „Ypatingas grožis“ dalyvauja per 100 modelių iš visos Lietuvos.

Jauniausia projekto modelis – vos metukų sulaukusi mergytė, vyriausia – 60-metė moteris. Taip pat dalyvauja modeliai iš Airijos, Anglijos.

Socialinio projekto „Ypatingas grožis“ dalyvių nuotr./Socialinis projektas „Ypatingas grožis“
Socialinio projekto „Ypatingas grožis“ dalyvių nuotr./Socialinis projektas „Ypatingas grožis“

Ne visi atlaikė. Kai kurie idėjos atsisakė pusiaukelėje. Dar kitiems vidinis ego neleido dirbti komandoje, todėl atsiskyrė ir toliau viską darė savo nuožiūra, tarsi ši idėja būtų jų nuosavybė.

„Ypatingo grožio“ organizatoriai idėjos pasisavinimo nesureikšmina. Svarbiausia, kad nenukentėtų modeliai. Juk pavieniai fotografai ne visada galės išpildyti neįgalių modelių lūkesčius, kaip tai gali padaryti visa komanda.

Juk aš nekalta, kad esu neįgali

O kaip jaučiasi patys dalyviai, modeliai? Vidmantė Raustytė – ne tik viena iš organizatorių, bet ir modelis. Jai pačiai tai – didžiulis iššūkis ir išsipildžiusi svajonė.

Socialinio projekto „Ypatingas grožis“ dalyvių nuotr./Socialinis projektas „Ypatingas grožis“
Socialinio projekto „Ypatingas grožis“ dalyvių nuotr./Socialinis projektas „Ypatingas grožis“

„Sunku kalbėti. Manyje prisikaupę daug įvairiausių emocijų, potyrių. Visada svajojau būti modeliu, tačiau dėl kvailų stereotipų, požiūrio, kad neįgalieji negali būti modeliais – bijojau siekti šios svajonės.

Koks iš tavęs modelis, juk modeliai sveiki, gražūs, o tu juk neįgali!

Neslėpsiu, dažnai iš aplinkinių tenka girdėti – koks iš tavęs modelis, juk modeliai sveiki, gražūs, o tu juk neįgali.

Žiauriai skamba, bet tokia realybė. Juk aš nekalta, kad esu neįgali. Juk aš taip pat esu žmogus, norintis būti modeliu ir galbūt ne prastesnis nei sveikas modelis.

Visi, turintys negalią ar jos neturintys – esame gražūs ir ypatingi. Organizuodama šį projektą aš užaugau ir su kiekviena diena vis labiau augu kaip asmenybė. Įgavau patirties įvairiose srityse. Neretai tenka būti psichologe, patarėja kitiems projekto dalyviams.“

Numatoma paroda Seime

Geriausi šio projekto kadrai šiuo metu yra atrenkami. Visų fotografų darbai – po vieną modelio nuotrauką – bus eksponuojami bendroje parodoje. Projekto atidarymo parodos vieta ir data dar tikslinami.

Suteikti galimybę žmonėms pasijusti laimingiems ir reikalingiems.

Numatytas parodų ciklas po Lietuvą. Taip pat bus sukurtas dokumentinis filmas apie projektą „Ypatingas grožis“ ir knyga.

Pirmoji paroda turėtų būti jau šį rudenį eksponuojama Seime.

Geros valios žmonės, norintys tapti projekto rėmėjais, taip pat norintys prisidėti prie galutinio projekto idėjos išpildymo, kviečiami susisiekti su projekto organizatoriais. O prisidėjusiems – nuoširdžiausia padėka.

„Juk kuo mūsų daugiau, tuo didesnį grožį sukursime“, – sako projekto idėjos iniciatorė E.Navickienė.

„Esu krikščionis – myliu, gerbiu neįgalius. Laikau juos įgaliais dažnai labiau, nei fiziškai sveikus“, – sako vienas iš organizatorių G.Beržinis.

„Grožis slypi visur. Tik reikia jį pamatyti, suteikti galimybę žmonėms pasijusti laimingiems ir reikalingiems“, – tvirtina filmo kūrėjas R.Snarskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius