-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Riebaluojasi ir elektrinasi plaukai: ką jiems daro šaltis?

Plaukai nėra kepurė ir, jeigu žiemą nepridengiame galvos, jie kenčia labiau nei veidas, tepamas apsauginiu kremu. Dažnai žiemą plaukus norisi plauti rečiau, nes išsausėja galvos oda. „Eurovaistinės“ grožio vaistinių vadovė Aušra Vareikienė sako, kad šaltojo metų laiko plaukų priežiūros rutina turėtų skirtis nuo vasaros.
Elektrinasi plaukai
Elektrinasi plaukai / Shutterstock nuotr.

Namų SPA plaukams

„Atvėsus orams plaukai elektrinasi, nes jie labiau sausėja. Sausėja oras, mes daugiau laiko praleidžiame patalpose, geriame mažiau vandens, todėl svarbu pasirinkti drėkinamąsias plaukų priežiūros priemones. Jeigu vasarą mūsų oda atrodo geresnės būklės, plaukai žvilga, tarsi šilkiniai, žiemą atrodo tarsi nustekenti, prašosi daugiau formavimo priemonių. Dėl to aš siūlau dažniau pagalvoti apie namų SPA, plaukus per visą ilgį, išskyrus šaknis, ištepti kauke, galiukus suvilgyti aliejumi ir, užsidėjus mikrobangų krosnelėje pašildytą rankšluostį, pasėdėti, paskaityti knygą ir palepinti savo plaukus“, – sakė grožio vaistinių vadovė.

Vida Press nuotr./Moteris vonioje
Vida Press nuotr./Moteris vonioje

Už naktinį rūpestį plaukai atsidėkos ne tik blizgesiu

Kaukę galima palikti ir per naktį, tačiau tuomet ją reikėtų užtepti labai plonu sluoksniu, naudoti minimalų kiekį. A.Vareikienė rekomendavo atkreipti dėmesį, kad prieš gulantis nakčiai plaukų kaukę reikėtų patrinti tarp delnų, sušildyti, o tuomet perbraukti jais plaukus, iššukuoti ir laisvai surišus viršugalvyje gumele, eiti miegoti. Rytą išplauti plaukai už rūpestį atsidėkos ne tik labiau blizgėdami, bet ir mažiau elektrinsis.

123RF.com nuotr./Moteris ilgais plaukais
123RF.com nuotr./Moteris ilgais plaukais

Reabilitavo kepurę

„Svarbu prisiminti, kad žiemą turėtume nešioti kepurę arba bent jau kiek įmanoma dažniau tai daryti. Neretai girdžiu, kad „man nuo kepurės elektrinasi plaukai“, bet tai reiškia, kad jūs naudojate netinkamas priemones. Kuomet plaunate galvą, pasistenkite dažniau naudoti plaukų kaukę, o ne kondicionierių. Plaudami galvą prisiminkime, kad galvą šampūnu plauname vieną kartą, o tada naudojame kaukę arba kondicionerių. Kaukė – tai, kas prisodrina maitinamosiomis medžiagomis, uždaro plauko žvynelius, o kondicionierius – tarsi dieninis apsauginis kremas, kasdienė priemonė, kuri palengvina iššukavimą, glotina plaukus“, – aiškino grožio ekspertė.

123RF.com nuotr./Galvos trinkimas
123RF.com nuotr./Galvos trinkimas

Vertingiausia priemonė – serumai plaukams

Reikėtų naudoti ir tokias priemones, kaip plaukų serumai. Pasak A.Vareikienės, lygiai taip pat, kaip veido serumas, plaukų serumai – pati vertingiausia ir naudingiausia jiems priemonė, nes įsigeria į pačią plauko šerdį, puoselėja plauką iš vidaus. „Šios priemonės – ne kasdienė duona plaukams, tačiau duoda daug daugiau nei prabangiausias šampūnas ir kondicionierius“, – neabejoja grožio vaistinių vadovė.

Kodėl prieš dažant plaukus verta atlikti galvos odos šveitimą

Prieš dažant plaukus A.Vareikienė patarė pasidaryti galvos odos šveitimą, kuris atveria patį folikulą ir taip į galvos odą priteka kraujo, įgaunama deguonies, plaukai tampa žvilgantys. Be to, po galvos odos šveitimo dažai daug geriau įsigeria ir ilgiau išlieka.

123RF.com nuotr./Moteris dažosi plaukus
123RF.com nuotr./Moteris dažosi plaukus

Priemonės numeris vienas žiemą

Žiema – puikus laikas pasilepinti natūraliais aliejais ir kitomis kosmetinėmis priemonėmis, kurių vasarą net neateitų į galvą naudoti. Kaip pabrėžė grožio ekspertė, šiuo periodu tinka visi augalų prisotinti aliejiniai produktai. Plaukų drėkinimas ir maitinančios priemonės (aliejai, kurie apsaugo, apgaubia, glotina ir palieka šilumos bei maitinimo įspūdį) yra priemonės numeris vienas žiemą.

„Žinoma, svarbu pasirūpinti ir visaverte mityba, o prireikus vartoti ir maisto papildų, kurie padėtų atkurti plaukus iš vidaus – būtent tokį visapusišką dėmesį grožiui skatina mūsų „Grožio programa 360“. Visa tai galioja ir kalbant apie plaukų slinkimą, ir trupančius plaukus, ir apie silpnus besišakojančius plaukus, ir kasdienę plaukų priežiūrą“, – atkreipė dėmesį 15min pašnekovė.

123RF.com nuotr./Moteriai slenka plaukai
123RF.com nuotr./Moteriai slenka plaukai

Šukuoti ar nešukuoti?

A.Vareikienė drąsino nebijoti šukuoti plaukų, net jeigu jie slenka ir akivaizdžiai matome, kiek jų vonioje prikrinta: „Tai nereiškia, kad dėl šukavimo plaukai dar labiau ims slinkti. Atvirkščiai, kuo daugiau šukuosite, tuo daugiau stimuliuosite galvos odą, tuo ji labiau atsinaujins. Ypač tai pabrėžtina naudojant visas priemones nuo plaukų slinkimo, visas ampules, serumus, kurie skatina pačio folikulo veiklą ir patį plaukų augimą ir atsikūrimą.“

Kiek kartų per savaitę optimalu plauti plaukus

Klausiantiems, kodėl žiemą susidaro įspūdis, kad plaukus būtų gerai plauti dažniau, grožio ekspertė atsako, kad galbūt neteisingas priemones naudojate ar galvą plaunate per dažnai.

„Jeigu žmogus sako, kad galvą plauna kiekvieną dieną, kyla klausimas, kodėl? Jeigu „nestovi“ plaukai, vadinasi naudojamos netinkamos priemonės, galbūt reikėtų pagalvoti apie tam tikras formavimo priemones, tokias kaip druskos vanduo, natūralios putos, natūralios formavimo priemonės, kurios padės gerai atrodyti, plaukai neprisiplos po kepure ir atrodys žvilgantys vos tik pakedensime juos įėję į patalpą. Be to minėtos priemonės padės plaukams nesielektrinti“, – sakė A.Vareikienė.

„Eurovaistinės“ nuotr./Aušra Vareikienė
„Eurovaistinės“ nuotr./Aušra Vareikienė

Didžiausia bėda žiemą – drėgni plaukai

Kad ir kaip būtų, drėgni plaukai žiemą lauke – viena didžiausių blogybių. Tai ne tik todėl, kad drėgniems plaukams kenkia šaltis ir vėjas. Išėjus į lauką neišdžiūvusiais plaukais gali nukentėti pati sveikata, ne tik plaukai praras gyvybę.

123RF.com nuotr./Kalnai
123RF.com nuotr./Kalnai

„Norėčiau priminti, kad žmonės naudotų apsaugines priemones nuo šalčio. Jas rekomenduoju purkšti ant plaukų šepečio ir juo iššukuoti plaukus. Apsauginės priemonės saugo ne tik nuo karščio, bet ir nuo šalčio, vėjo, mažina elektrinimąsi“, – sakė A.Vareikienė.

Mitas ir faktas apie plaukų slinkimą

Egzistuoja mitas, kad stipriai supinti plaukai mažiau slenka, tačiau A.Vareikienė sako, kad tai mažai tikėtina: „Galbūt surišti lengva gumele, naudojant kaukę ir padėtų, bet nerekomenduočiau pinti į kasą, kad plaukai mažiau kristų“.

Kas kita, jei einame miegoti šlapiais plaukais. Pasak grožio vaistinių vadovės, tai negerai ne tik dėl plaukų formavimo: „Tiesiog geriausia prieš miegą leisti plaukams išdžiūti. Jeigu nenaudojame plaukų džiovintuvo, pasidarykite papildomą lakštinę veido kaukę, bet neikite miegoti šlapiais plaukais“.

Paeksperimentuoti, pakeisti plaukų priežiūros nereikia bijoti. „Gali būti, kad vasarą tam tikros mums labai tiko, bet žiemą jau nebe, nes keičiasi išorės veiksniai, keičiamės mes patys, iš vidaus nepakankamai sau skirdami žiemą“, – sakė A.Vareikienė, atkreipdama dėmesį, kad žiemą nebūtinai labiau slenka plaukai. Tai priklauso ir nuo hormonų disbalanso, ir nuo vartojamų medikamentų, patiriamo streso.

„Ir vasarą gali slinkti plaukai. Mitas, kad jie labiau slenka nuo šalčio. Tai tiesiog gali įspėti, kad organizmui trūksta tam tikrų medžiagų“, – apibendrino „Eurovaistinės“ grožio vaistinių vadovė.

123rf.com nuotr./Plaukų slinkimas
123rf.com nuotr./Plaukų slinkimas

Norint įvertinti plaukų būklę, visose „Akropoliuose“ esančiose „Eurovaistinėse“ atliekami nemokami plaukų tyrimai, jų metu nustatoma plaukų slinkimo, galvos odos būklė, plauko storis, keratino lygis. Užsiregistruoti tyrimui galima jį atliekančiose vaistinėse, nemokama linija 8 800 50005 arba vaistinių tinklo interneto puslapyje: https://www.apie-eurovaistine.lt/tyrimai/. Vaistinėje atliekami savikontrolės tyrimai yra rekomendacinio pobūdžio. Dėl tikslaus gydymo reiktų kreiptis į gydytoją.

Šis tekstas – projekto „Grožio programa 360“, kurį inicijuoja vaistinių tinklas „Eurovaistinė“ dalis. Išsamiau apie projektą: https://www.apie-eurovaistine.lt/grozis-360/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius