Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 unikaliausių ir įdomiausių vietų pasaulyje, į kurias keliausime 2016 metais

Pasaulio kelionių žurnalai prasidedant naujiems metams pateikia daugybę rekomendacijų, kur verta keliauti 2016-aisiais. Viešbučių rezervavimo sistemos „Travel On Spot“ žurnalistai, išanalizavę didžiausius kelionių žurnalus ir interneto tinklalapius, surinko dažniausiai rekomenduojamas kryptis ir siūlo jums aplankyti šias dešimt vietų.
Kur keliauti 2016 m.?
Kur keliauti 2016 m.? / 123rf.com nuotr.

Informacija parengė viešbučių rezervavimo sistemos „Travel On Spot“ specialistai. Kur pasaulyje keliauti, patarėme 2015 m. skaitykite čia.

Vienos valstybės žada geriausius įspūdžius už nedidelę kainą, kitose pasijusite tarsi naujų laikų tyrinėtojas, trečios vietos žavi savo išskirtinumu, o pasidairę atidžiau, pamatysite, kad ir šalia namų yra unikalių kampelių.

Nuo Botsvanos gyvūnijos rezervatų iki Grenlandijos ledynų, nuo futuristinių Japonijos miestų iki žaliuojančių Baltijos valstybių miškų – 2016 m. tikrai rasite, kur nukeliauti.

1. Botsvana

Tai 2016 m. įvairių sričių lyderė. Labiausiai rekomenduojamos kelionių krypties titulą Botsvana gavo kelionių patarėjo „Lonely Planet“ sudarytame sąraše, įstabios gamtos šalį pastebėjo ir žurnalas „National Geographic“.

123rf.com/Botsvana
123rf.com/Botsvana

Ilgus dešimtmečius kitų Afrikos valstybių kontekste Botsvana per daug neišsiskyrė. Čia nevyko didesni gamtos ar socialiniai sukrėtimai, užklysdavo mažiau turistų – visą grietinėlę nusigriebdavo Pietų Afrikos Respublika ar Rytų Afrikos šalys.

Vis dėlto Botsvana po truputį nusimeta blankią skraistę ir kviečia atrasti dar vieną Afrikos gamtos perlą – Okavango deltą – ir daugelį kitų šalies gamtos stebuklų.

123rf.com nuotr./Okavango delta
123rf.com nuotr./Okavango delta

Okavango delta yra didžiausia sausumos delta pasaulyje. Okavango upė neturi ištakų į jūrą, todėl išteka į Kalahario dykumą ir drėkina 15 tūkst. kv. km jos teritorijos. Kiekvienais metais apie 11 kub. km vandens pasiekia deltą.

Joje gausu įvairių rūšių gyvūnų, tarp jų – ir Afrikos drambliai, begemotai, žirafos, Nilo krokodilai, liūtai, gepardai, leopardai, hienos, laukiniai šunys, antilopės, juodieji ir baltieji raganosiai, zebrai, babuinai ir kt.

Šioje teritorijoje gyvena apie 400 rūšių paukščių. Delta yra vienintelė žinoma vieta pasaulyje, kur veisiasi melsvai pilki garniai.

Bigstock.com nuotr./Japonija žiemą
Bigstock.com nuotr./Japonija žiemą

2. Japonija

Japonija jau daug amžių kaitina keliautojų vaizduotę – ne tik futuristiniais miestais, bet ir kitą planetą primenančia gyvenimo tvarka.

Nuo erotinių komiksų iki mirgančių kompiuterinių žaidimų salių, nuo puikių jūrų gėrybių restoranų iki keistų ir vakariečiui sunkiai suvokiamų barų bei naktinių klubų, nuo naujausių technologijų prikištų miestų iki gilias tradicijas išlaikiusių kaimelių.

Japonai patiria šoką atvykę į Paryžių (tai moksliškai patvirtintas psichinis negalavimas, vadinamas Paryžiaus sindromu), bet ne ką mažiau galva apsisuka ir bet kuriam vakariečiui, išlipusiam Japonijos salose.

3. JAV

Įvairios JAV vietovės dominuoja daugelyje geriausių 2016 m. krypčių dešimtukų. Pirmiausia dėl to, kad JAV nacionalinių parkų saugojimo tarnyba (angl. National Park Service) švenčia 100 metų gimtadienį ir šalies parkai kaip niekada anksčiau yra gerai pasiruošę priimti ir apstulbinti lankytojus.

Wikipedia.com/San Franciskas, JAV
Wikipedia.com/San Franciskas, JAV

JAV – rojus mėgstantiems keliones automobiliu. Ilgi ir puikūs keliai atves jus iki visų gražiausių šalies kampelių.

Vienais įspūdingiausių kraštovaizdžių pasižyminti šalis turi parodyti daug daugiau nei tik dangoraižiais išraižyti miestai ar saulėtos vandenynų pakrantės.

JAV – rojus mėgstantiems keliones automobiliu. Ilgi ir puikūs keliai atves jus iki visų gražiausių šalies kampelių.

Pakeliui susipažinsite su regionų gyventojais, atrasite pakelės užkandines ir kitokį, gal tik filmuose matytą, amerikiečių gyvenimo būdą.

Jau vien ko verta galimybė savo akimis iš arti išvysti, kaip galingiausia pasaulio valstybė 2016 m. išsirenka naują prezidentą.

Tomo Baranausko nuotr./ Šeicho Loftalos mečetė Imamo aikštėje, Isfahane, Irane
Tomo Baranausko nuotr./ Šeicho Loftalos mečetė Imamo aikštėje, Isfahane, Irane

4. Iranas

Iranas po truputį atgauna Vakarų valstybių pasitikėjimą. Ilgus dešimtmečius tvyrojusi įtampa po sėkmingų derybų dėl branduolinės programos ir embargo atšaukimo slūgsta. Ir tai labai gera žinia visko mačiusiems ir naujų potyrių norintiems keliautojams.

Iranas yra 18-a pagal dydį pasaulio valstybė, o Persijos kultūros lobyno, archeologinių ir gamtos stebuklų čia daugiau, nei kada galėjote pamanyti. Be to, šalies žmonės pasiilgę bendravimo su kitataučiais, mandagūs ir nesugadinti įsisukančios turizmo industrijos.

Paradoksalu, tačiau pavojų ir karų draskomame Vidurio Azijos regione Iranas yra viena saugiausių valstybių.

123rf.com nuotr./Tohid tunelis Teherane
123rf.com nuotr./Tohid tunelis Teherane

Teherane, Esfahane ir kituose didžiuosiuose Irano miestuose ne tik pasigrožėsite architektūros stebuklais, mečetėmis ir tiltais, bet ir pajusite tikrą rytietiško turgaus atmosferą, prieskonių kvapus ir įsigysite nepakartojamų rankų darbo gaminių.

Slidinėjimo entuziastai Irane ras snieguotų viršūnių, o bekraštėse šalies dykumose vis dar medžioja Azijos gepardai. Žaliuojantys atogrąžas primenantys miškai, karšta Persijos įlankos pakrantė, Kaspijos jūra ir snieguoti kalnai – Irane rasite visko.

123rf.com nuotr./Šokėjai tautiniais kostiumais
123rf.com nuotr./Šokėjai tautiniais kostiumais

5. Baltijos šalys

Pasaulyje Lietuva, Latvija ir Estija iš tiesų galėtų prisistatyti kaip vienas įdomus regionas. Visos šios šalys pastaruoju metu sulaukia ypač daug didžiųjų kelionių portalų ir žurnalų dėmesio.

Estija šio portalo rinkimuose laimėjo labiausiai vertos aplankyti vietos už prieinamą kainą titulą. Tai signalas, kad turizmas Baltijos šalyse pradeda augti, o keliautojai ras, ką nuveikti ne tik Vilniuje, Rygoje ar Taline, bet ir šalių regionuose.

2015 m. Lietuva buvo įtraukta į vertų aplankyti vietų sąrašą, Vilnius nuolat atsiranda tarp gražiausių Kalėdų miestų, o 2016 m. „Lonely Planet“ taip pat siūlo aplankyti ir Latviją.

Estijos sostinė Talinas keliautojus gali pakerėti nedidelėmis kainomis. Ypač jei į šį miestą keltu persikeliate iš kitos euro zonos narės Suomijos.

123rf.com nuotr./Talino senamiestis
123rf.com nuotr./Talino senamiestis

Eurai, kuriuos Suomijoje turite nuolat skaičiuoti, Estijoje virsta labai vertingais pinigais, už kuriuos sau galite leisti daug daugiau.

Latvija 2016 m. švenčia savo Nepriklausomybės 25-metį. O tai gera proga pamatyti, kaip stipriai šalis pasikeitė nuo Sovietų Sąjungos okupacijos laikų.

Atnaujintas Rygos senamiestis ir infrastuktūra, ES lėšomis tvarkomi regioniniai turizmo objektai ir žmonės, nuo Rytų europiečių vis labiau pereinantys prie Skandinavijos ir Šiaurės šalių gyvenimo būdo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Australijos paplūdimys
AFP/„Scanpix“ nuotr./Australijos paplūdimys

6. Australija

Australija daugeliui pasaulio gyventojų yra viena atokiausių kelionių krypčių. Kad atskristumėte čia iš Europos, lėktuvuose ir oro uostuose teks praleisti ištisą parą, o kartais ir daugiau. Vis dėlto šis nedidelis žemynas to vertas.

Pirmiausia, dėl savo trapių ekosistemų. Didysis barjerinis rifas vis labiau jaučia aplinkinių pramoninių uostų spaudimą ir klimato kaitos padarinius.

Unikali Tasmanijos salos gamta taip pat masina gamtos išteklių naudotojus ir pardavėjus. Tai tarsi poligonas, kurio kiekviename kilometre bandoma suderinti besivystančios civilizacijos ir gamtos poreikius.

123rf.com nuotr./Australija, Gatvės paplūdimys
123rf.com nuotr./Australija, Gatvės paplūdimys

Tad Australijoje pirmiausia reikėtų apžiūrėti dar išlikusius gamtos stebuklus – 2300 km palei pakrantę besitęsiantį Didįjį barjerinį rifą ir Tasmanijos salą.

Antra vertus, vietos aborigenų gentys gauna vis daugiau teisių šalyje ir tenykščių genčių vystomas turizmas vis labiau įgauna pagreitį.

Pridėkite Sidnėjų ir kitus didžiuosius Australijos miestus su puikia kulinarine virtuve, koalas, kengūras ir auksinius banglentininkais nusagstytus paplūdimius, gausite savo gyvenimo kelionės variantą.

123rf.com nuotr./Varšuvos senamiestis
123rf.com nuotr./Varšuvos senamiestis

7. Lenkija

Viena didžiausių Europos valstybių dažnai likdavo kitų kaimynių šešėlyje. Tačiau tai yra šalis, kuri turi daugybę ekonominio ir kultūrinio potencialo nustebinti visus pasaulyje ir pritraukti dar daugiau dėmesio.

Smarkiai besikeičianti Lenkija dabar vilioja turistus ne tik iškiliais kultūros centrais, tokiais kaip Krokuva, Vroclavas ar Gdanskas, ne tik vis labiau ekonomiškai stiprėjančia sostine Varšuva, bet ir nuostabia Vidurio Europos gamta.

Jei mėgstate būti gamtoje, stovyklauti palapinėje, žvejoti, būriuoti, rinkti grybus, mėgautis miško uogomis ir tyrų oru – Mozūrijos ežerų pakrantės jums bus tarsi rojus.

Didelėje teritorijoje išsibarsčiusios neįžengiamos girios, statūs kalnai, balto smėlio Baltijos jūros paplūdimiai, upių ir ežerų grandinės. O ir kasmet gerėjantys Lenkijos keliai padarys jūsų keliones malonesnes.

Vienas žinomiausių pasaulio žurnalų „National Geographic“ savo pateiktame verčiausių aplankyti vietų sąraše išskiria Mozūrijos ežeryną, esantį prie Lenkijos ir Lietuvos sienos.

Jei mėgstate būti gamtoje, stovyklauti palapinėje, žvejoti, būriuoti, rinkti grybus, mėgautis miško uogomis ir tyrų oru – Mozūrijos ežerų pakrantės jums bus tarsi rojus. Tai puiki alternatyva lietuviams, kurie vasaros sezonu nebeįsitenka prie Aukštaitijos ežerų pakrančių.

8. Urugvajus

Urugvajus – dar viena valstybė, užgožta didžiųjų kaimynių – Argentinos ir Brazilijos. Vis dėlto savo mažumą šalis kompensuoja ramia atmosfera, draugiškumu ir svetingumu.

123rf.com nuotr./Šokėjos kasmetiniame Urugvajaus festivalyje
123rf.com nuotr./Šokėjos kasmetiniame Urugvajaus festivalyje

Kol abi didžiosios kaimynės maudosi politinėse pelkėse, Urugvajus demonstruoja pavydėtiną politinį, socialinį ir ekonominį stabilumą. Nenuostabu, kad Urugvajus užsitarnavo „Pietų Amerikos Šveicarijos“ vardą.

O turistai čia galėtų važiuoti vien dėl vienos saugiausių Pietų Amerikos sostinių – Montevidėjo. Gražus senamiestis, vandenyno pakrantė, puikūs restoranai ir kunkuliuojanti kultūra ne daug nusileidžia kitoje įlankos pusėje pūpsančiam Buenos Airių miestui.

Be to, urugvajiečiai ne blogiau nei kaimynai (gal net geriau!) kepa jautienos kepsnius ant žarijų. Kaubojų šalis didžiuojasi savo kulinariniu kepsnių paveldu.

123rf.com nuotr./Šiaurės pašvaistė virš Nuko, Grenlandijoje
123rf.com nuotr./Šiaurės pašvaistė virš Nuko, Grenlandijoje

9. Grenlandija

Jei norite tikro iššūkio, tyrinėtojams būdingo pažinimo džiaugsmo ir ekstremalios aplinkos – puikiausiai tiks Grenlandija.

Antra vertus, kai pasaulis tampa karštesnis, užterštesnis ir labiau apgyvendintas – Grenlandija atrodo kaip tikra atgaivos oazė.

Čia 80 proc. teritorijos dengia ledynai, o gyventojų tėra 56 tūkst. Vidurnakčio saulė vasarą, įspūdingos Šiaurės pašvaistės ilgomis žiemos naktimis ar prie krantų plaukiojantys banginiai privers jus pasijusti tarsi sapne.

Juo labiau kad 2016 m. kovą Grenlandija rengs Arktines žiemos žaidynes, kuriose bus ne tik daug tradicinių sporto šakų, bet ir šokių, papročių ir įvairių šiaurės valgių. Tokios progos tiesiog negalima praleisti.

Vis dėlto nusigauti iki šios atokios vietos nėra lengva. Vienus pigiausių skrydžių rasite iš Danijos sostinės Kopenhagos. Bet ir iš čia kelionei lėktuvu į vieną pusę reikės paskirti apie 400–500 eurų.

Butane esantis oro uostas
Butane esantis oro uostas

10. Butanas

Tai paskutinė Himalajų kalnų budistų karalystė, nuo pasaulio atskirta ne tik aukštomis kalnų viršūnėmis. Tik labai neseniai Butanas pradėjo įsileisti daugiau turistų ir keliautojų. Dėl to čia dar nėra daug tinkamos infrastruktūros atvykėliams jaustis patogiai.

VIDEO: Butano šauliai

Antra vertus, tai kraštas, kuriame galėsite pasijusti tarsi atradėjas, besiskverbiantis į niekam nepažintas žemes. Ne daug kas ryžtasi keturias dienas visureigiu kratytis bekelėmis per kalnus į rytinę Butano dalį, bet tie ištvermingiausi nelieka neapdovanoti.

Čia vis dar rasite vienuolių ir kalnų gyventojų bendruomenių, kurie nematė užsieniečio 20 metų. Vien šis faktas kelionę gali paversti tikrai išskirtine.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius