Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

10 vaizdingiausių kelių pasaulyje: nuo Kanados iki Pietų Afrikos Respublikos

Sunku patikėti, kad pasaulyje yra tiek daug įspūdingo grožio kelių, vedančių per aukštus kalnų masyvus, stačias vandenynų pakrantes, bauginančius tunelius. Kai kurie keliai netgi kerta dešimtis nacionalinių parkų.
Karakorumo greitkelis, Pakistanas
Karakorumo greitkelis, Pakistanas / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Turizmas Kelionės

Važiuojant vaizdingiausiais pasaulyje keliais, galima grožėtis besikeičiančiais atokios gamtos vaizdais, kurie labai skiriasi nuo mums įprastai regimos aplinkos, rašoma „Word Atlas“.

Amalfio pakrantės kelias, Italija

Amalfio pakrantės kraštovaizdis 1997 m. buvo įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Čia esančiame kelyje, oficialiai vadinamame „Strada Statale 163“, gausu posūkių ir vingių, kurie driekiasi net apie 80 km. Gamtos peizažai, kaimai, renesansiniai rūmai ir Amalfio pakrantė, su turkio spalvos Tirėnų jūros vaizdais, atveria vieną vaizdingiausių Europos kelių.

Šioje vietovėje atsiskleidžia visi Italijos gyvenimo spektrai – nuo istorijos ir laukinės gamtos iki šių dienų modernumo ir stiliaus.

123RF.com nuotr. / Amalfio pakrantė, Italija
123RF.com nuotr. / Amalfio pakrantė, Italija

Čepmano kalno kelias, PAR

9 km ilgio kelias, vingiuojantis Atlanto vandenyno pakrante netoli Keiptauno, yra vadinamas įspūdingiausiu pasaulyje pajūrio keliu. Važiuojant uolėta pakrante, galima nužvelgti Čepmano viršukalnę, o taip pat ir bedugnes į Atlanto vandenyną.

Tai kelias, kuriame keliautojai išvysta ne tik dangų siekiančią viršukalnių sieną, bet ir įspūdingiausius Pietų Afrikos Respublikos (PAR) pakrantės vaizdus. Čia laukia ne tik neįtikėtinas gamtos grožis, bet ir adrenalino antplūdis.

123RF.com nuotr. / Čepmano kalno kelias, PAR
123RF.com nuotr. / Čepmano kalno kelias, PAR

„Kelionės į Saulę“ kelias, Montanos valstija, JAV

Šis kelias praėjusio amžiaus antroje pusėje pelnė Nacionalinės istorinės vietovės ir Istorinio civilinės inžinerijos paminklo titulus. Važiuojant minėtu kultiniu keliu, kuris siekia 80 km ilgį, galima pamatyti nepamirštamus reginius. Kirsdamas valstijos Ledynų nacionalinį parką, šis kelias veda per mistiškiausius šalies kraštovaizdžius, įskaitant vėjų blaškomą alpinę tundrą, ledyninės kilmės ežerus ir tankius kedrų miškus žemumose.

„Kelionės į Saulę“ kelyje yra apžvalgos aikštelė, kuri laikoma geriausia šalyje tiems, kurie nori pamatyti gražiausias kalnų panoramas.

123RF.com nuotr. / „Kelionės į Saulę“ kelias, Montanos valstija, JAV
123RF.com nuotr. / „Kelionės į Saulę“ kelias, Montanos valstija, JAV

Didysis vandenyno kelias, Australija

Važiuojant šiuo laukiniu Australijos keliu galima sutikti daugybę koalų ir kengūrų. Kelią puošia ir nuostabūs gamtos kūriniai – iš klinčių susiformavusios uolos, dar žinomos „Dvylikos apaštalų“ vardu. Jos išsidėsčiusios vandenyne prie pat kranto. Vos už kelių minučių nuo kelio, Port Campbello nacionaliniame parke, taip pat būtina aplankyti tarpeklį su perlamutriniu vandeniu.

Šiame kelyje turistams įspūdį sukelia didžiulė mėlyno vandenyno gelmė ir sodriai žalia bei įvairiaspalvė regiono augmenija.

123RF.com nuotr. / „Didysis vandenyno kelias“, Australija
123RF.com nuotr. / „Didysis vandenyno kelias“, Australija

1-asis greitkelis, Kalifornija, JAV

Važiavimas 1-uoju greitkeliu Kalifornijoje yra viena žinomiausių kelionių Jungtinėse Amerikos Valstijose. Šią vietą išgarsino kalnuotas ir mistiškas Didžiojo Sūro ruožas. Siaurą greitkelį, iš vienos pusės prigludusį prie Ramiojo vandenyno, o iš kitos pusės apsuptą negyvenamų pilkų ir rudų kalnų, kiekviename posūkyje supa atviruko vertas peizažas.

Kelionė šiuo greitkeliu gali užtrukti 5 valandas, o sustojimams galima rinktis Monterėjų, Santa Krusą, Malibu ir daugelį kitų miestų.

Greitkelis prasideda į pietus nuo Los Andželo ir tęsiasi beveik per visą vaizdingos Kalifornijos pakrantės ilgį.

123RF.com nuotr. / 1-asis greitkelis, Kalifornija, JAV
123RF.com nuotr. / 1-asis greitkelis, Kalifornija, JAV

„Ledo laukų kelias“, Alberta, Kanada

Leisdamiesi 232 km ilgio greitkeliu, besidriekiančiu per Uolinių kalnų širdį, kur kiekviename posūkyje – neįtikimi vaizdai, keliautojai iš arti gali apžiūrėti ledynus ir krioklius.

Vienoje vaizdingiausių kelionių pasaulyje susipažįstama su nacionaliniais Kanados turtais ir labiausiai turistų pamėgtomis vietomis. Čia daug puikių gamtos paminklų, jaukių miestelių, nesuskaičiuojamų viršūnių, ežerų, ledynų, miškų, plačių slėnių ir laukinių gyvūnų. Šioje vietovėje taip pat nemažai įdomių archeologinių objektų.

123RF.com nuotr. / „Ledo laukų kelias“, Kanada
123RF.com nuotr. / „Ledo laukų kelias“, Kanada

Karakorumo greitkelis, Pakistanas / Kinija

Tai vienas aukščiausių asfaltuotų kelių pasaulyje, kuris prasideda į šiaurę nuo Islamabado ir eina senuoju Šilko keliu. Aukščiausia kelio vieta yra beveik 4,7 km aukštyje virš jūros lygio, todėl, važiuojant į viršų ir leidžiantis žemyn, atsiveria turbūt įspūdingiausi pasaulyje vaizdai. Šiame kelyje matyti Himalajų kalnų grandinės ir Hindukušo kalnai.

Karakorumo greitkelis įveikia vieną iš sudėtingiausių reljefų, įskaitant ledynų kraštovaizdį, todėl nenuostabu, kad jam nutiesti prireikė dvidešimties metų.

123RF.com nuotr. / Karakorumo greitkelis, Pakistanas / Kinija
123RF.com nuotr. / Karakorumo greitkelis, Pakistanas / Kinija

1-asis kelias, Islandija

1-asis kelias apsuka ratą aplink visą Islandiją, žinoma, nepaliečiant šiauriausių šalies dalių, kurios yra šalčiausios ir beveik negyvenamos. Šis kelias pasaulyje dar vadinamas „Žiediniu keliu“.

Keliaujant 1-uoju Islandijos keliu galima pamatyti stulbinamus kraštovaizdžius: garsųjį fiordą, kvapą gniaužiančias dantytas kalnų viršukalnes, ledines jūras su mažyčiais žvejų kaimeliais pakrantėse ir laukinius šiaurės elnius, besiganančius palei miškus. Čia galima išvysti Seljalandsfoso krioklį, karštąsias versmes ir Myvatno ežerą bei daugelį kitų objektų.

123RF.com nuotr. / 1-asis kelias, Islandija
123RF.com nuotr. / 1-asis kelias, Islandija

Ruta 40, Argentina

„Ruta 40“ apima daugiau kaip 4800 km ir yra vienas ilgiausių kelių pasaulyje. Šis kelias vingiuoja palei Andų kalnus, o kai kur ir pats į juos panyra. „Ruta 40“ jungia 20 šalies nacionalinių parkų, todėl čia regimi vaizdai yra vieni gražiausių visoje Žemėje, ypač tada, kai važiuojama per atokias Patagonijos lygumas.

Beveik per visą šalies ilgį išsitempęs kelias atveria krištolinius ežerus, judrius miestų centrus ir kuklius kaimelius.

123RF.com nuotr. / „Ruta 40”, Argentina
123RF.com nuotr. / „Ruta 40”, Argentina

Transfagarašano kelias, Rumunija

Kiek daugiau kaip 150 km besitęsiantis Transfagarašano kelias yra tikras Rumunijos lobis. Čia pasivažinėti mėgsta ir nuotykių ieškotojai, ir mitų fanatikai. Šis kelias yra Rumunijos Transilvanijos Alpių dalyje, vadinamojoje Drakulos teritorijoje.

Apžvalgos aikštelėmis nusėta asfalto juosta garsėja kaip vienas gražiausių kelių, atveriančių įspūdingus kalnų vaizdus. Transfagarašano kelyje taip pat yra daug tamsių ir bauginančių tunelių.

Artėjant pabaigai, kelias pakyla į 2034 metrų aukštį, į aukščiausią Rumunijoje Moldovianu viršukalnę.

123RF.com nuotr. / Transfagarašano kelias, Rumunija
123RF.com nuotr. / Transfagarašano kelias, Rumunija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius