Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

10 vietų Helsinkyje, kurias galite aplankyti visiškai nemokamai

Sakoma, kad geriausi dalykai gyvenime yra nemokami. Ši tiesa nebūtinai galioja per atostogas, o pigumu Helsinkis paprastai negarsėja. Vis dėlto sutaupyti šiek tiek pinigų ir nemokamai gauti įdomių įspūdžių tikrai nėra blogas derinys. Todėl per artimiausią išvyką į Helsinkį siūlome pasinaudoti šiuo sąrašu.
123rf.com nuotr. / Helsinkis
123rf.com nuotr. / Helsinkis

1. Helsinkio katedra / Tuomiokirkko

Neoklasikinė evangelikų liuteronų katedra buvo pastatyta devyniolikto amžiaus pirmoje pusėje kaip dovana Rusijos carui Nikolajui I-ajam. Jo vardu ji ir buvo žinoma iki pat nepriklausomybės 1917-aisiais. Šiandien ši katedra Helsinkyje yra kaip Eifelio bokštas Paryžiuje – objektas, kurį svečiuojantis mieste aplankyti bent kartą yra būtina.

Adresas: Unioninkatu 29, Helsinkis

Helsinkio katedra / visithelsinki,fi nuotr.
Helsinkio katedra / visithelsinki,fi nuotr.

2. Gamtos istorijos muziejus / Luomus

Gamtos istorijos muziejus / visithelsinki.fi nuotr.
Gamtos istorijos muziejus / visithelsinki.fi nuotr.

Gamta yra vienas tų dalykų, kuriais suomiai savo šalyje itin didžiuojasi. Tad jei norite ne tik ją pamatyti, bet ir sužinoti apie jos istoriją, siūlome aplankyti Gamtos istorijos muziejų. Keturi muziejaus aukštai yra iki lubų pripildyti eksponatų ir pasakojimų apie Suomijos bei viso pasaulio gamtą, gyvūniją bei evoliuciją.

Įprasta bilieto kaina suaugusiems – 13 eurų. Tačiau kiekvieno vasaros mėnesio pirmąjį penktadienį 14–17 val. įėjimas yra nemokamas. Ši akcija galioja ir rudens bei žiemos sezonais, tačiau svarbu pasitikslinti darbo laiką internetiniame muziejaus puslapyje.

Adresas: Pohjoinen Rautatiekatu 13, Helsinkis

3. Linnanmäki apžvalgos bokštas

Iš šio bokšto atsiveria viena gražiausių Helsinkio panoramų. Iki 400 žmonių per valandą aptarnauti galintis bokštas pakelia į 53 m aukštį. Įėjimas į Linnanmäki atrakcionų parką ir pakilimas į bokštą visą vasarą yra nemokami.

Adresas: Tivolikuja 1, Helsinkis

„Linnanmaki“ pramogų ir atrakcionų parkas / Turas po Helsinkį / Gyčio Vidžiūno nuotr.
„Linnanmaki“ pramogų ir atrakcionų parkas / Turas po Helsinkį / Gyčio Vidžiūno nuotr.

4. Šiuolaikinio meno centras / Kiasma

Pavadinimas gana tiksliai nusako, ko galima tikėtis šio meno centro viduje. Parodos čia keičiasi dažnai, o renginių yra daug ir įvairių. Čia vyksta tiek teatro pasirodymai, tiek dirbtuvės, filmų peržiūros, performansai ir t.t.

Bilieto kaina suaugusiems – 14 eurų, tačiau kiekvieno mėnesio pirmąjį penktadienį – nemokamai. Asmenys iki 18-os metų muziejų gali lankyti nemokamai bet kuriuo metu. Informaciją apie parodas ir darbo laiką rasite čia.

Adresas: Mannerheiminaukio 2, Helsinkis

Šiuolaikinio meno muziejus „Kiasma“ / visithelsinki.fi nuotr.
Šiuolaikinio meno muziejus „Kiasma“ / visithelsinki.fi nuotr.

5. Žurnalistikos muziejus / Päivälehti museo

Šis muziejus siekia išlaikyti ir papasakoti žurnalistikos istoriją, taip pat – kelti klausimus apie šiuolaikinę žurnalistiką bei kalbos laisvę apskritai. Jame išsaugota gausi suomiškos spaudos kolekcija, senovinės spausdinimo mašinos ir daug kitų įdomių daiktų iš spaudos amžiaus. Įėjimas, parodos ir užsiėmimai yra nemokami ir laisvai prieinami, o muziejaus svetainėje rasite ir virtualų turą.

Adresas: Ludviginkatu 2-4, Helsinkis

Žurnalistikos muziejus / paivalehdenmuseo.fi nuotr.
Žurnalistikos muziejus / paivalehdenmuseo.fi nuotr.

6. Viešoji pirtis Sompasauna

Apie Suomiją ir saunas girdėjome visi, tačiau viešosios pirtys pamažu nyksta. Sompasauna yra nedidelė bendruomenės jėgomis pastatyta ir išlaikoma pirtis, įsikūrusi sparčiai vystomoje uosto teritorijoje. Pirtis yra atvira visiems ir visada, tačiau ją pakūrenti turi tie, kurie ateina pirmieji, o palikti – taip, kaip rado. Šalia esanti jūra tinkama plaukioti, o marga kompanija, atsinešanti kepsnių ir gėrimų, neleis nuobodžiauti.

Addresas: Sompasaaren laituri, Helsinkis

saunakulttuuri.com nuotr. / Sompasauna
saunakulttuuri.com nuotr. / Sompasauna

7. Tylos koplyčia / Kampin Kappeli

Tylos koplyčia yra 300 kvadratinių metrų tylos ir šilumos pačiame Helsinkio centre. Storos medinės sienos, pagamintos iš šiaurinės eglės, užtikrina, kad į vidų neprasiskverbs jokie garsai iš išorės. Nors tai yra liuteronų bažnyčia, religija čia praktikuojama tylomis, o laukiami visi, ieškantys trumpo atokvėpio triukšmingiausioje miesto dalyje – ne tik tikintieji.

Adresas: Simonsgatan 7, Helsinkis

Tylos koplyčia / visithelsinki.fi nuotr.
Tylos koplyčia / visithelsinki.fi nuotr.

8. Helsinkio miesto muziejus / Helsingin kaupunginmuseo

Norint suprasti, kaip Helsinkis tapo tuo miestu, kuriuo yra šiandien, miesto muziejus yra kaip tik ta vieta. Eksponatai varijuoja nuo tradicinių suomių drabužių, kurių amžius siekia šimtus metų, iki 19-to amžiaus namų interjero. Muziejus taip pat parodo kultūrinį miesto gyvenimą ir atskleidžia didžiulę moterų svarbą pastarojo šimtmečio politikoje bei ekonomikoje. Muziejus yra nemokamas kiaurus metus.

Adresas: Sofiankatu 4, Helsinkis

9. Bažnyčia uoloje / Temppeliaukio Kirkko

Tai yra vienas garsiausių lankytinų objektų Helsinkyje, pasižymintis išskirtine architektūra – bažnyčia įrengta tiesiog uolienos masyve. Ji veikia nuo 1969 m., o ją projektavo Timo ir Tuomo Suomalainenai. Paprastai įėjimas kainuoja 3 eurus, tačiau pamaldų ir mišių metu į vidų užeiti galite nemokamai.

Adresas: Lutherinkatu 3, Helsinkis

Bažnyčia uoloje / visithelsinki.fi nuotr.
Bažnyčia uoloje / visithelsinki.fi nuotr.

10. Virka galerija

Ši galerija yra miesto rotušėje, todėl vienoje vietoje ne tik gausite visos reikiamos informacijos apie Helsinkį, bet ir galėsite užsukti pasižiūrėti nuolat besikeičiančių parodų. Taip pat čia dažnai rengiami ir koncertai, o įėjimas nemokamas bet kuriuo metu.

Adresas: Pohjoisesplanadi 11-13, Helsinkis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius